Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden bütçe görüşmelerinde “Kürt illeri” tartışması çıktı. Komisyonda, Ticaret Bakanlığı’nın 2021 bütçesi üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın konuşmasında “Kürt illeri” ifadesini kullanmasına AKP ve MHP milletvekillerinden tepki göstermesi üzerine tartışma yaşandı.

Hatimoğulları, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a bölge illerinde kaç kooperatifin desteklendiğini sorarak, “Sayın Bakan, kadın girişimcileri ve kadın kooperatiflerinin yanında olduğunuzu söylüyorsunuz. HDP’li belediyelerin neredeyse tümüne kayyım atandı. Kayyımların ilk icraatı belediyeler bünyesindeki kadın kooperatiflerini kapatmak oldu. Sizlere sormak istiyorum. Bu konudaki yorumunuz nedir? Kürt illerinde hali hazırda kaç kooperatif desteklenmektedir. Bunlardan kaçı kadın kooperatifidir?” dedi.

AKP’LİLER: KÜRT İLİ YOKTUR

Hatimoğulları’nın konuşmasını sürdürdüğü sırada, AKP sıralarından, “Türkiye’de Kürt ili yok. Herhangi bir etnik grupta adlandırdığımız ilimiz yok. Kürtlerin de, Çerkezlerin de yaşadığı 81 ilimiz vardır” şeklinde yorumlar geldi.

KOMİSYON BAŞKANI MÜDAHALE ETMEDİ

Konuşması kesilen Hatimoğulları, komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın AKP ve MHP’li milletvekillerine müdahale etmemesine tepki göstererek, “Sayın başkan bari siz yapmayın. Her fırsatta bunu yapıyorsunuz ve bu ikili yönetim biçiminizi eleştiriyorum” şeklinde karşı çıktı.

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise Hatimoğulları’na, “Sen Marksist-Leninist Türk düşmanısın” dedi.(Ankara/MA)