İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Aralık 2019 tarihinde görevden uzaklaştırıldıktan 2 gün sonra tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır'ın Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması" ve "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" iddiaları Eşbaşkan Özdemir'e yöneltildi. İddianamede, Özdemir hakkında 17 yıl 6 ay ile 36 yıl arasında değişen hapis cezası istenirken, davanın ilk duruşması 10 Mart gününde görülecek. 

BASINDAKİ ETKİNLİKLER YASA DIŞI OLDU

İddianamede, Özdemir'in katıldığı açıklama, anma, cenaze töreni, taziye, kongre ve seçim çalışmalarından oluşan 22 etkinlik, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği  (MEYA-DER)'ne üye olması ve bir gizli tanığın aleyhine verdiği ifade suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, çoğu internet üzerinden yayın yapan haber sitesi ya da twitter hesaplarına dayandırılan eylem ve etkinliklerin yasa dışı olarak gösterilmesi dikkat çekti. 

HER EYLEM SUÇLAMA KONUSU

İddianamede, HDP Gençlik Meclisi'nin 2'nci Olağan Kongresi'ne katılımı suçlama konusu yapıldı. Söz konusu suçlamaya ilişkin şu ifadelere yer verildi: "HDP Genel merkez organizesinde 21 EKİM 2018 tarihinde Diyarbakır'da HDP Gençlik Meclisi 2. Olağan kongresinin gerçekleştirilmiş, konu ile ilgili sosyal medya üzerinden yapılan açık kaynak araştırmasında twitter isimli uygulama üzerinden herkes açık yayın yapan 'HDP Amed İl Örgütü', 'HDP Gençlik Meclisleri' isimli sayfalarda şarkı yayını ve halay çekildiği, uydu üzerinden yayın yapan Sterk tv isimli tv kanalında canlı yayında konuya ilişkin haber yayını gerçekleştirildiği tespit edilmiş bahse konu açık kaynaklar incelendiğinde bölücü terör örgütünün propagandasına dönüşen kongreye katıldığına dair görüntü tespitinin bulunduğu..."

EŞ GENEL BAŞKANLARIN TOPLANTI SUÇ OLDU!

Kürt partileri arasında yapılan seçim ittifakının PKK'nin "Bağımsız Birleşik Kürdistan" hedefi olarak tanımlandığı iddianamede, Özdemir'in ittifaka dair HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin yaptığı açıklamaya katılması suçlama konusu oldu. İddianamede, Özdemir'in Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısına, Leyla Güven'in açık grevine ilişkin kadınların yaptığı açıklamaya, HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli'nin "Kayyum Raporu" açıklamasına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın görevden alınmasına ilişkin açıklamaya katılması da suçlamalar arasında yer aldı.

İSMİNİ BİLMEZ AMA YAPTIKLARINI BİLİR!

Özdemir'in "örgüt üyesi” olduğu suçlaması ise, Özdemir'in ismini dahi bilmeyen bir gizli tanığın ifadesi de dayandırıldı. İddianamede “Tosun” kod adli gizli tanığın 1 Aralık 2017'de verdiği iddia edilen şu ifadelerine yer verildi: "Ben bu şahsı ismen tanımam. Açık kimlik bilgilerini buradan sizlerden Cemal Özdemir... şahıs olarak öğrendim. Bu şahıs DTK üyesidir. Bu şahıs il genelinde siyasi kimliğini kullanarak ve terör örgütünün kırsal alanı ile irtibatlı olarak YDG-H ve YPS mensubu şahıslara, para, silah, mühimmat, patlayıcı madde vb. örgütsel malzemelerin teminini sağlar." 

MEYA-DER ÜYESİ OLMAK

Babası Mehmet Özdemir'i 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde kaybeden ve cenazesine ulaşamayan Özdemir'in yönelik suçlamalar arasında, yakınlarını kaybedenlerin kurduğu ve Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ile kapatılan MEYA-DER'e üye olması da yer aldı.

Yine, Özdemir'in twitter ve facebook hesaplarından 2013 ile 2019 yılları arasında yapılan 3 paylaşımla "örgüt propagandası” yaptığı savunuldu.

ARKADAKİ ARAÇTA SİLAH ÖNDEKİNDE DE ZARF BULUNDU 

"Nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlamaları da iddianamede yer alan en dikkati çekici iddialar oldu. 

Söz konusu iddialar, içinde silah yakalanan bir aracın önünde bulunan bir başka araçta "Sn. DBP Sur İlçe" yazılı bir zarf bulunduğu ve bu zarfta Cemal Özdemir'in parmak izinin bulunduğu belirtilerek, zarfın bulunduğu aracın silah taşıyan araca gözcülük yaptığı ileri sürüldü. 9 Eylül 2015'te yaşandığı belirtilen olayda, söz konusu araçların kaçar dakika arayla durdurulduğu, Özdemir'in söz konusu araçlarla bağlantısı, her iki araçtakilerin bir biriyle bağlantılarına yer verilmezken, o dönemde HDP Sur İlçe yönetiminde bulunan Özdemir'in "Sn. DBP Sur İlçe" yazılı zarfta parmak izi bulunması nedeniyle 9 ile 18 yıl arası değişen hapsi cezası isteniyor.  

İlgili silah yakalanma olayı iddianamede şöyle anlatıldı: "Dosyada mevcut uzmanlık raporuna göre 21 BA 697 plaka sayılı aracın arka koltuk üzerinde ele geçen 'Sn.DBP Sur İlçe' ibareli yırtık kağıt zarf üzerinde elde edilen vücut izinin şüpheli Cemal Özdemir'e ait olduğunun tespit edildiği, 21 AB 549 plaka sayılı araç içerisinde yukarıda bahsi geçen bomba ve silahların ele geçirildiği, şüphelinin parmak izinin tespit edildiği 21 BA 697 plaka sayılı aracın dosyada mevcut 09/09/2015 tarihli Olaylı Yakalama Araç Arama ve Muhafaza Altına Alma Tutanağına göre bomba yüklü araç ile irtibatlı olduğu, öncü araç olarak iştirak iradesinin kurulduğu, şüphelinin eyleminin 6136 sayılı kanuna muhalefet ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçunu oluşturacağı anlaşılmakla...."

MA / Aydın Atay