Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili açılan davanın duruşması, yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.  13 Nisan 2015’ten bu yana yargılaması süren Soma Katliam Davası, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından “olası kastla öldürme” suçundan verilen cezalar, “bilinçli taksirle öldürme” suçundan cezalandırılması gerekçesiyle bozuldu. Yargıtay kararının ardından tüm sanıkların serbest bırakıldığı davada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı sanık Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt, 13 Nisan’da hakim karşısına çıktı. 

Yargıtay kararından sonra avukatlar, “adil yargılanma” talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açtı. Boş sanık sandalyeleriyle başlayan yeniden yargılamada, mahkeme heyeti sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerini reddetti, Can Gürkan dışında diğer sanıkların vareste tutulması talepleri kabul eti, kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerini de reddetti. İddia makamı da Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin bozma ilamını esas alarak, mütalaasını açıkladı. 

Karara çıkması beklenen Soma Katliam Davası’nın avukatları Can Atalay ve Sercan Aran, Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmede bulundu. 

‘SUÇLARI ANLATACAĞIZ’

İşçi canının hala en ucuz maliyet kalemi olarak görüldüğünü dile getiren dava avukatlarından Can Atalay, “İnsanlar ekmeklerini kazanırken, göz göre göre ölüme gönderiliyor. 301 işçinin ekmeğini kazanırken göz göre göre öldürülmesine ilişkin dava bir mücadele alanı oldu” dedi. 

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Eylül ayında hem Türkiye hem de dünya tarihine geçecek bir karar verdiğini belirten Atalay, “Ancak Ocak ayında aynı dairenin üyelerinin değişmesiyle bu karar kaldırıldı. Pazartesi görülecek duruşmada bir kez daha Yargıtay kararının hukuka aykırı olduğunu, süreç içerisinde siyasi müdahale edenleri ve o müdahaleye boyun eğenlerin hangi suçları işlediklerini bir kez daha anlatacağız” diye konuştu. 

Atalay, kamuoyuna Soma Katliam Davası’na sahip çıkılması çağrısında bulundu. 

‘ADALETLİ KARAR ÇIKMAYACAK’

Katliam davasını mahkemenin bir an önce karara çıkarmaya çalıştığını dile getiren avukat Sercan Aran, 24 Mayıs’ta görülecek duruşmada adil, adaletli ve vicdanlı bir karar beklemediklerini söyledi. Soma yargılamasına müdahalenin yerel mahkeme aşamasında başladığını ifade eden Aran, “Bu müdahaleler en son Yargıtay aşamasında adeta sanıkların aklanması gibi bir sonuç doğurmuş oldu. Mevcut hukuk normlarında artık bu dosyada hukuken, vicdanen adaletli bir karar çıkmasını beklemiyoruz. Yargı normlarımız uyarınca Yargıtay’ın son kararı aslında bir nihai karar mahiyetindedir. Mahkeme de buna bir uyma kararı verdi. Bu uyma kararı çerçevesinde yeniden 4 sanık hakkında bir karar vermiş olacak. Bu sanıklara Yargıtay’ın çizdiği çerçevede cezalar verilecek. Yargılamanın başından beri yaptığımız ‘olası kast’ tartışmaları da yok sayılacak. Bu nedenle de çıkan karar da adil, vicdanları rahatlatacak ve iş cinayetleri dosyaları açısından bir emsal oluşturacak bir karar olmayacak” ifadelerini kullandı.

SAHİPLENME ÇAĞRISI

Soma’nın en büyük iş cinayeti dosyası olduğunun altını çizen Aran, kamuoyuna davayı sahiplenme çağrısı yaptı. Aran, devamında şunları söyledi: “İş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarına karşı bir sorumluluğumuz var. Bu davaya katılım yükseltilerek, burada yaşanan hukuksuzluklar teşhir edilmelidir. Soma Davası’nda bir gün elbette gerçek bir hukuk önünde failler yargılanacak, ceza alacaklardır. Bunun mücadelesini vermek bizim elimizdedir.”

DAVAYA DAİR 

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 kişinin yaşamını yitirdiği, 162 kişinin de yaralandığı Soma Katliam Davası’nın yargılaması 13 Nisan 2015 tarihinde başladı. Yargılama devam ederken, 4 Temmuz 2017 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, yayınlanan kararnameyle davadan el çektirildi. Ballı’nın yerine Elbistan'da yaşanan maden faciasından sonra açılan davada tartışmalı bir karar veren Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu getirildi. Mahkeme başkanının değişmesinin ardından görülen davada, 19 Haziran 2018 tarihinde iddia makamı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, madenin patronu Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık için “olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ile 25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ile 6 yıl arası hapis cezası istendi.

37 KİŞİYE BERAAT

Mahkeme tarafından 11 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada açıklanan kararda, Can Gürkan'a 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik'e 18 yıl 9 ay, Maden Mühendisi Ertan Ersoy'a 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Gürkan’a aynı zamanda 3 yıl süreyle maden faaliyetlerinde bulunmaktan men cezası verildi. Tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'e 11 yıl 8 ay, Maden Mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'a 10 yıl 10'ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın'a 8 yıl 4'er ay ve Murat Bodur'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Can Gürkan'ın babası Alp Gürkan'ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.

YARGITAY ÜYELERİYLE KARAR DEĞİŞTİ!

Bölge İdare Mahkemesi’ne taşınan karar, 19 Nisan 2019'da onandı. Avukatlar tarafından Yargıtay’a taşınan davada, 2 Ekim 2020 tarihinde 12. Ceza Dairesi Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu dört sanığa “olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama” suçlamalarından ceza verilmesini istedi.  Yargıtay savcısı 8 Ocak’ta karara itiraz etti. İtiraz edilmesinin ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 3 üyesi değişirken, karar da değişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, “bilinçli taksirle öldürme ve yaralamadan” ceza verilmesine karar verdi. Kararda bir önceki kararı veren heyette yer alan Ahmet Er ve Nadir Güngündeş muhalefet şerhi düştü.