Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, İstanbul il örgütünde HDP Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanan “Kur Garantili Mevduat Uygulamasına Son Verilmesi Hakkında Kanun Teklifine” dair basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Paylan, Kur Korumalı Mevduat uygulamasına son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan’ın yüzde 19’luk faizi yüzde 14’e düşüreceğini söylediğini aktaran Paylan, bu sözler üzerine dolar kurunun ve enflasyonun patladığını hatırlattı. Doları kontrol altına almak için bu uygulamanın ortaya çıkarıldığının altını çizen Paylan, “Bu uygulamadan vazgeçin dedik, bizi dinlemediler. Bu uygulama ile yoksulların vergileri zenginlere aktarılır dedik, bizi dinlemediler” dedi.

YILLIK FAİZ YÜZDE 110

Bu uygulamanın ilk faiz ödemelerinin bugünlerde yapıldığını söyleyen Paylan, “Bu sistem ilk başladığında 21-22 Aralık günlerinde dolar 11,60 TL idi bugün ise 14,80 TL’yi aşmış durumda. 23 Aralık günlerinde bir vatandaş bu uygulamaya 1 milyon TL yatırdıysa, yarından başlayarak 1 milyon karşılığında 1 milyon 275 bin TL alacak. Vergisiz olarak 1 milyon karşılığında 275 bin TL faiz almış olacak. Bu yalnızca 3 ayda net yüzde 27,5 faiz demek. Erdoğan yüzde 19’luk faizi çok gördü ama 3 ayda yüzde 27,5 faiz ödedi. Yıllık olarak ise yüzde 110 denk geliyor” diye belirtti.

YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERİYORLAR

Erdoğan’a seslenen Paylan, “Hani faiz sebep enflasyon sonuçtu, hani siz faizi düşürdüğünüzde enflasyon düşecekti” diye sordu. Paylan, “Bak dolar, enflasyon hatta faiz de patladı. 3 ayda ödenen yüzde 27,5’luk net faizin yalnızca yüzde 4’ünü bankalar ödüyor. Geri kalanı ise hazineden ödeniyor. Hazinenin kaynakları nereden geliyor? Buradaki yurttaşlarımızda, emekçilerden geliyor. Her harcamalarında ödedikleri vergilerle bu hazinenin kaynakları oluşuyor. 84 milyon yurttaş vergilerini hazineye ödüyorlar. Peki Erdoğan ne yapıyor? Bu vergileri toplayıp zenginlere aktarıyor. Sosyal bir devletin görevi zenginden alıp yoksula vermektir. Bunlar ise kurdukları uygulamayla yoksulların vergilerini zenginlere aktarıyorlar” ifadelerini kullandı.

MALİYET 75 MİLYARI AŞTI

“Böyle bir düzen olamaz” diyen Paylan, “Bu zalim bir düzendir. Bu uygulama derhal sonlandırılmalıdır. Bakan bu uygulama ile sürekli övünüyor. Sayın Nebati gözlerindeki ışığın eksildiğini görüyoruz. Nebati işi de bilmiyor, hesapta bilmiyor. Hazinenin altında nasıl bir hortum açtığının farkında değil. Şuanda bu sisteme bugüne kadar 6 yüz milyar TL girdi. Bu paranın yıl sonuna kadar maliyetinin yalnızca 15 milyar TL olacağını iddia ediyorlar. Ben iddia ile söylüyorum. Bu sistemin şu ana kadar hazine ve merkez bankasına olan maliyeti 75 milyar TL’yi aşmıştır. Bundan sonra her yüzde 10’luk yükselişte 60 milyar TL ilave maliyet gelecektir” diye belirtti.

ZENGİNLEŞMESİNE NEDEN OLACAK

İşçilerin, emekçilerin maaş zammı taleplerine “kaynak yok” cevaplarının verildiğini anımsatan Paylan, “İş zenginlere geldiğinde yarattıkları bu sistem üzerinden on milyarlarca aktarılması için kaynak bulunuyor. Bu sistem yoksulların daha da yoksullaşmasına, zenginlerin daha da zenginleşmesine sebep olmasına devam edecek” dedi.

HAZİNEDEN DOLAR SATILDI

Paylan, iktidarın doları bir yerde sabitleyebilmesinin nedenini, “Hazineye giren 25 milyar doların arka kapıdan satışmış olmasıdır” diye açıkladı. Paylan, “Damat bey 128 milyar dolar sattı. Görevinden oldu. Bakan Nebati de ne eksiğim var diyerek sattı. Kasa zaten tam takırdı. Şimdi dolarla eksildikçe sistemden geri çıkacak yurttaşlara bakan ne diyecek. ‘ Dolar yok’ diyecek. Bu da panik yaratacak. Dolar yükselecek. Bunun sonucunda da hazine ve maliye bankasından bir avuç zengine aktarılacak kaynaklar yükselecek. Bu da sistemin daha hızlı çökmesine neden olacak” diye belirtti.

SİSTEME SON VERİLMELİ

Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanını uyardığını söyleyen Paylan, “Bu sistem ekonomik sistemin altında büyük bir bombadır. Bu bomba her an patlayabilir. Ekonomik sitemi tamamen çökertebilir. Bu yüzden bu sistemden derhal vazgeçilmesi gerekir. Ekonomi komisyonu olarak hazırladığımız yasa teklifi ile bu sisteme derhal son verilmesini öneriyoruz. Eğer iktidar işini bilmiyorsa meclis bu anlamda sorumluluk almalıdır” şeklinde konuştu.

Toplantı, soru cevap bölümünden sonra son buldu.