Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında iki dosyadan dokunulmazlığının kaldırılması için oluşturulan Hazırlık Komisyonu dördüncü kez toplandı. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’un 20 Ocak’ta oluşturduğu Hazırlık Komisyonu’nda AKP’li Ramazan Can, Abdullah Güler ve Zeynep Gülyılmaz, HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ve CHP’li Rafet Zeybek yer aldı. 

KAPATMA DAVASININ DEVAMI

Komisyonda HDP’li Güzel yerine Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, savunma yapmıştı. Bugün Güzel’in yerine bir kez daha Kerestecioğlu toplantıya katıldı. Toplantı da son sözleri alınan Kerestecioğlu, konuşması sırasında milletvekillerinin dinlememesini eleştirdi. En azından nezaketen de olsa dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Kerestecioğlu, Güzel üzerinde yürütülen linç kampanyasının partilerine yönelik kapatma davasının devamı olduğunu söyledi. 

Komisyon üyeleri HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde rapor verilmesine karar verdi. Hazırlanan rapor ve şerhler 8 Şubat’ta Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a sunulacak. 

Karma Komisyon’a gelmesi ardından belirlenecek bir günde Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması dair verilen rapor görüşülecek. 

CHP: ADİL YARGILANMA TEMENNİSİNDE BULUNDU

CHP Komisyon üyesi Rafet Zeybet komisyonda “Suçlular elbette cezalarını alsın ama suçsuzlarda bu iddialardan aklanarak, çıksınlar. Özellikle diliyorum. Bu tartışmaların konusu hep adil yargılanmama oluşturuyor” dedi. Zeybek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmadığını da hatırlatarak, “Kendi Anayasa Mahkememizin bile adil yargılanma kararına uyulmuyor. Herkese adalet dağıtılacaksa bağımsız, tarafsız bir yargıdan adil bir yargılanma yapılması gerekir. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması doğrudur. Dokunulmazlıkların kaldırılması bir suç işleme yöntemi değildir. Asıl önemli olan yargılama aşamasıdır. Hukuka, Anayasa uygun davranır” diye belirtti.  Zeybek, dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy verdiğini belirterek, “Dilerim adil yargılanır” sözlerini sarf etti. 

AKP’li Zeynep Gülyılmaz da Güzel’in açıklamalarının inandırıcı olmadığını öne sürerek, dokunulmazlığın kaldırılmasını istedi. AKP’li Abdullah Güler de dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy kullandı. 

‘KAMUOYUNDA ALGI YARATILDI’

HDP adına söz alan Mehmet Rüştü Tiryaki de, “Semra Güzel vekilimiz komisyona resmi bir savunma vermedi. Soruşturmada dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke de Meclis’e değil, basın eliyle kamuoyuna sunuldu. O kadar etkili oldu ki 8’inde yapılan haber 20’sinde Karma Komisyonu’na aynı gün görev dağılımı yapmasına neredeyse de iki hafta içerisinde dokunulmazlığının kaldırılması yönünde rapor hazırlanmasına neden oldu. Amaç Meclis değildi, kamuoyuydu ve başarılı oldular da. Güzel de komisyonu göstermelik buldu. Bu açıklamanın HDP’nin resmi internet sitesinde aldığım örneği komisyona sunacağım” dedi. 

‘ADİL HAKKANİYETLİ DEĞİL’

Fezleke ekinde hiçbir şey olmadığını aktaran Tiryaki, şunları söyledi: “İtirafçının 49 kişi ile ilgili beyanları var. O tarihte itirafçı nerede yaşıyor. Başlatıldıysa iddianame hazırlandı mı? Mahkeme açıldı mı? Bunların araştırılmasını istedim, kabul etmediniz. Bir itirafçının 3-5 satırlık beyanı üzerinden dokunulmazlığın kaldırılmasını adil, hakkaniyetli bulmuyorum. Önce fotoğraflarla bir algı yaratıldı. Komisyon ve Meclis’te böyle düşünmüş olmalı ki yanına bir fezleke de eklenmiş. 

DAĞDAKİLER BU ÜLKENİN ÇOCUKLARI

Bu fotoğrafların toplumun bir kesiminde rahatsızlık duyabilir. Ama unutmayalım ki; dağdakilerin neredeyse tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Birinin ağabeyi, ablası, dayısı, halası, komşusunun çocuğu, kuzeni, kardeşi, sevgili, akrabası. Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi içinde çözüm süreci bu yüzden başlatıldı. Bunu siz, AKP başlattı. 6551 sayılı yasayı AKP getirdi. Dağdakiler silah bırakacak, toplumsal bütünleşme sağlanacak, demediniz mi? Bunu siz söylediniz. Bir kişinin sözlüsü ile görüşmesinin nasıl suç sayıyorsunuz? Salt bir görüşme bir kişiyi örgüt üyesi yapabilir mi? Bence olamaz. Bugüne kadar yüzlerce gazeteci örgütün kamplarına gitti. Röportajlar yaptı. Nisan 2014’te onlarca gazeteci toplantıya katıldı. Örgütün kamplarına görüşme yapmaya gitti.”

‘KARAR ŞİMDİDEN VERİLMİŞ’

İHD’nin verilerinde kamplarda esir edilenlerin alınma süreçlerini örnek veren Tiryaki, “Zaman zaman gazeteciler, zaman zaman insan hakları ve siyasetçilerde alıkonulan askerleri almak için gidiyor. Bir hekim de milletvekili olmadan önce sözlüsünü ziyarete gitmesinin de bundan hiçbir farkı yok. Bu suç olur mu olmaz mı? Bunu tartışmıyoruz. Dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir ağırlık var mı? Bunu tartışmamız gerekir. Semra Güzel’in hem kişisel yaşamı hem de milletvekili olarak yaptığı çalışmalarda bugün aksini düşündürecek bir şey olmadığını gösteriyor. Ekonomik durumu iyi olmayan, Türkçe’yi okula gittikten sonra öğreniyor. Eğitim hayatında başarılı oluyor. Çok genç yaşta da demokratik kitle örgütlerinde çalışmış. Semra vekilin 6 tane kanun teklifi vermiş. 273 tane yazılı soru önergesi var. Çok az milletvekilinin verdiği önergedir. Bu önergelerinde çoğu kendi hekimlik alanı ve seçildiği kentlerle ilgili. Neredeyse her gün bir soru önergesi vermiş. Bunun adil ve hakkaniyete uygun olmadığını düşünüyorum. Umarım Karma Komisyonda aksi bir durum çıkar ama görünen o ki dokunulmazlığı kaldırılmış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. 

Yapılan oylama ardından AKP ve CHP oylarıyla dokunulmazlığın kaldırılması yönünde raporun sunulması kabul edildi. 

Karma Komisyonuna gelmesi ardından belirlenecek bir günde Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması dair verilen rapor görüşülecek. 

Komisyon toplantısı ardından konuşan Hazırlık Komisyonu Başkanı Ramazan Can da “Raporumuzu haftaya Salı gününe kadar Karma Komisyonu’na sunacağız. Takdir Karma Komisyonundur” dedi.