Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Congresium'da düzenlenen Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasının merkezinde CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi vardı. “Seçim döneminde atıp tutanların, düne kadar yunusların gezdiği Haliç'i bugün ne hale getirdiğini sizler de görüyorsunuz değil mi? Onu o hale getiren bizdik, ama şimdi bakın ne hale geldi” ifadelerini kullandın Erdoğan, “Çöp dağlarıyla İstanbul'u devraldık, şimdi İstanbul çöp dağlarıyla adeta bir rezillik” dedi.

İdeolojik belediyeciliğin tekrar hortlayıp, belediye çalışanlarının ayrımcılığa uğramaya başladığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bilhassa AK Parti'den CHP'ye geçtiği belediyelerde, bir öç alma, intikam alma hareketi görüyoruz. Seçimlerde 'kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız' diyenler, binlerce insanı aşından etti. Bay Kemal bu sözleri vermemiş miydi? Bu sözleri veren Bay Kemal, o garip insanları işinden aşından ekmeğinden etmedi mi?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından gündeme getirtilen Yerel Yönetimler Reformu'na dair de sözler sarf etti.

Erdoğan, “Genel merkezimizde çalışmaları yapılan Yerel Yönetimler Reformu'nu önümüzdeki yasama yılında gündeme getirmeyi planlıyoruz" dedi.

YEREL YÖNETİMLER REFORMU’NDA NELER VAR?

Yeni yasama yılında gündeme getirileceği belirtilen Yerel Yönetimler Reformu ile yerel yönetim yapılanması ve mevzuatının Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumlu hale getirilmesi amaçlandığı yönündeki bilgiler daha önce kamuoyuna yansıtmıştı. 

30 büyükşehir dışındaki 51 il “bütün şehir” yapılacak, il belediyesinin sınırları ilin mülki sınırına kadar genişletilecek. Büyükşehirlerde altyapı hizmetleri ve imarla ilgili çalışmaların tek elden yürütülebilmesi için bazı yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilecek. 

Yeni seçilen belediye başkanlarının borçlanma yetkisi kendi dönemleriyle (5 yıl) sınırlandırılacak.

Belediye başkanının belediye meclisinin de başkanı olması uygulamasına son verilecek. Belediye meclisi başkanları, üyeleri arasından belediye meclislerince seçilecek.(MA)