AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump ile 13 Kasım’da gerçekleşen görüşmeye dair Erdoğan, “Aramızdaki birçok meseleye kökten çözüm getiremedik ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına da izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik” dedi.

ABD’de süren “azil sürecine” işaret eden Erdoğan, "Amerika'da halen süren azil süreci ve yaklaşık bir yıl sonra yapılacak seçimlerin Başkan Trump'ı temkinli hareket etmeye yönelttiği de açıktır. İnşallah bu süreçler bittiğinde ilişkilerimiz yeniden çok kuvvetli bir ivme kazanacaktır. O gün gelene kadar meseleyi suhuletle yürütmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Trump ile iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefinde kararlılık gösterdiklerini söyledi.

ABD ziyaretinin ana konusunun Suriye’de yaşanan gelişmeler olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD’de bir kesimin Kürt güçlerini destekleme çabası içinde olduğunu ifade etti. 

ABD Başkanı Trump’un ülkesine davet ettiği QSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi gündemine alan Erdoğan, “Ne Mazlum Kobani'si, böyle birisi yok. Ferit Abdi bizim ülkemizde yüzlerce insanın ölümünden sorumlu terör örgütünün başıdır. Biz bunu ABD'ye de Rusya'ya da anlattık. Sayın Trump ve senatörlere video ile anlattık. Bu onları ciddi manada etkiledi. Bunu anlatmaya devam edeceğiz. Bu işi öyle yere bulaştırıyorlar ki bizim Kürtlere karşı olduğumuzu anlatıyorlar, HDP gibi” ifadelerini kullandı.

‘ORTAKLIK BİR ANDA BİTMEYECEK’

Erdoğan, “Ortaya koyduğumuz tablonun muhataplarımız nezdinde karşılık bulduğunu gördük. ABD'nin terör örgütü ile Suriye'de girdiği angajmanın bir anda bitmeyeceğinin de ne yazık ki farkındayız. Suriye ve Kuzey Irak başta olmak üzere son terörist etkisiz hale getirilene kadar bu mücadelemiz devam edecektir” dedi.(MA)