Genel Kurul’da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülerek kabul edildi. Görüşme sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2018 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Êzidî Nadia Murad ile görüştüğünü söylemesi üzerine HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Murad’ın attığı iki tweet üzerinden yanıt verdi. Oluç,  “Siz görüşme yapmışsınız ya; o sırada, 17 Aralık 2018'de Nadia Murad bir ‘tweet’ daha atmış, demiş ki: ‘Bakan Çavuşoğlu'yla Şengal'e son yapılan hava saldırılarını tartışmak için buluştuk. Türkiye ve Irak, Şengal'de daha fazla bombardımanı önlemek için çalışmalı, IŞİD'in yok ettiklerini yeniden inşa etmek için Ezidilerin evlerine dönmelerine yardım etmek istiyoruz.’ Yani sizin anlattığınız Nadia Murad'la, Nadia Murad'ın ‘tweet’leri arasında bayağı bir fark var Sayın Bakan; bunu görmüyorsunuz” dedi.

‘ŞENGAL'DEN NE İSTİYORSUNUZ?’

Genel Kurul’da sataşmalardan söz alınması ardından soru-cevap bölümüne geçildi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, “Kürtçe tiyatro ve şarkılar neden yasaklanıyor? Yerleşim yerleri, tarihî ve kültürel mekânların isimleri neden değiştiriliyor? Örneğin, yerleşik halkın Hirabreşk diye adlandırdığı on iki bin yıllık tarihi mekâna neden Göbeklitepe diyorsunuz? Bunlar bir halka yönelik inkâr ve asimilasyon değil midir? Değilse Kürtlerin dil, sanat, tarih ve kültürel varlıklarına yönelik yasak ve tahriflere ne zaman son vereceksiniz? Türkiye'nin SİHA veya hava saldırılarında birçok Şengalli sivil katlediliyor. Şengal ve Êzidî halkından ne istiyorsunuz? Neden halkların değil, IŞİD, ÖSO, Taliban gibi çetelerin yanında yer alıyorsunuz?” diye sordu.

‘ASELSAN İÇİN NE DİYORSUNUZ?’

İlhami Özcan Aygün de “Birleşik Arap Emirlikleri'yle yapılan anlaşmanın içeriği nedir? Genelkurmay Başkanı yalanladı ama sizden yanıt bekliyoruz. Durduk yere bu iddialar ortaya çıkmaz. Birçok kişi bu işin içinde bir bit yeniğinin olduğunu söylüyor. ASELSAN için ne diyorsunuz? En son olarak Büyükelçilik resmî sosyal medya hesabındaki fotoğraf konusunda ne diyorsunuz?” dedi.

AİHM KARARLARI 

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, “Cizre'deki Medrese Sor yani Kırmızı Medresenin Kürt Dili ve Edebiyat Üniversitesi olmasını talep etmektedirler, bu konuda bir çalışmanız var mı ya da çalışmanız olacak mı? Şırnak'ta İçişleri Bakanlığı dışında sizin ve diğer Bakanlıkların projeleri var mı, varsa nelerdir? Bakanlık olarak son dört yılda Şırnak'a, turizm adına yaptığınız yaptırımlar nelerdir? AİHM kararları sizleri bağlıyor mu, bağlamıyor mu?” diye sordu.

Bakan Çavuşoğlu, HDP Milletvekili Feleknas Uca’ya yanıt vererek, Êzidîleri hedef almadıklarını iddia etti. HDP’li Oluç’un, Nadia Murad’ın attığını tweetlerini doğrulayan Çavuşoğlu, “Nadia Murad'ın da söylediği gibi -o bana da söyledi- ‘Operasyonları durdurun…’” diye yanıt verdi. 

Çavuşoğlu, HDP Grup Başkanvekili Oluç’un, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Batı Trakya Türkleriyle ilgili kararını Yunanistan'ın uygulamamasından dolayı eleştirmesinden kaynaklı da teşekkür etti.

Çavuşoğlu, “AİHM konusunda, uygulama konusunda biz Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, oradaki büyükelçilerin haksızlık yaptığını ve uzun süre -içeriği önemli değil; o karar, bu karar; her karar uygulanacaksa- yirmi yıldır uygulamayan ülkelere bir müeyyide yapılmazken, Türkiye'yi tercih etmelerinin, hedef almalarının yanlış olduğunu söylüyoruz, burada siyasi davranıldığını söylüyoruz. Evet, mahkeme Kavala'yla ilgili bir beraat kararı verdi ama sizin de söylediğiniz gibi hem Demirtaş hem Kavala'yla ilgili çok sayıda suçlama var, bunların da ne olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz, o yüzden hapishaneden çıkmamışlardır” ifadelerini kullandı.

 YANARDÖNER BİR DIŞ POLİTİKA

Çavuşoğlu, Uca ve Beştaş’ı da hedef aldı. Beştaş, “Dışişleri Bakanının kullandığı bu dili en hafifinden çok talihsiz bulduğumu, daha başka bir cümle söylemek istemiyorum. Aslında belki de biraz itiraftır. Bugün bir kez daha gördük, maalesef, dış politikamız: Dün düşman dediklerimiz bugün dost, dün dost dediklerimiz bugün düşman olmuş, yanardöner bir dış politika var. Ülkede, içeride de dışarıda da maalesef barış üzerine, kardeşlik üzerine, demokrasi üzerine, çözüm üzerine bir politika yürütülmüyor” sözleriyle yanıt verdi.

Çavuşoğlu’nun “Milletimin hissiyatlarını dile getiririm” sözlerine de Beştaş, “Dışişleri Bakanının maskesi düştü. Siz millete dayanıyorsunuz da biz ağaçlara mı dayanıyoruz? Biz nereye dayanıyoruz? Bizi buraya getiren kim? Bizi buraya getiren o ‘millet’ dediğiniz insanlar” ifadelerini kullandı.

‘TERÖR DİYECEĞİNİZE CEVAP VERİN’

“Ya, siz bize ‘terör’, ‘teröre’ diyeceğinize, bunu grubunuzdan öğrendiniz” diyen Beştaş, “Bize cevap veremedikleri her an bu lügati kullanıyorlar. Ya, ayıptır ya, Bağdadi burada öldürüldü ya Türkiye'nin sınırının dibinde. IŞİD'le ilişkilerinizden dolayı bütün dünya AKP'yi sorumlu tutuyor. Birleşmiş Milletlerin savaş suçu listesinde var ve siz o çetelere, Ahrar el-Şam'dan IŞİD'e kadar hepsine vekâlet verdiniz ve Kuzeydoğu Suriye'de sizin adınıza Kürtleri öldürüyorlar. Türkiye uluslararası camiada IŞİD'in en büyük ortağı ve dostu olarak biliniyor; bunu siz de biliyorsunuz. IŞİD ve El Kaide'nin uluslararası finansmanının hareketini engellemediği için Türkiye gri listededir. Bu da size yeter!” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından oylamada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.