Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Asrın Hukuk Bürosu tarafından dün paylaşılan İmralı Tespit Raporu’nu gündeme getirdi. Beştaş, Asrın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan raporunda Türkiye’de adalet sisteminin nasıl keyfî ve bilinçli bir şekilde işkence yaptığının yer aldığını vurguladı. Beştaş, “Sayın Öcalan, 23 yıldır, yanında bulunan siyasi hükümlüler Sayın Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş 7 yıldır ‘İmralı tecrit sistemi’ dediğimiz ağırlaştırılmış infaz rejiminde olağanüstü tecrit koşullarında tutuluyorlar. Rapor, iletişim hakkı başta olmak üzere diğer tüm hakların nasıl gasp edildiğini etraflıca anlatıyor. Özellikle uluslararası kurumlar, AYM ve diğer kurumların bu ihlalde nasıl el birliğiyle çalıştığı son derece çarpıcıdır” dedi.

‘TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR’

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dikkat çeken Beştaş, “2021 yılı boyunca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde 3'üncü maddede düzenlenen işkence yasağı, 6'ncı maddedeki adil yargılanma hakkı, 8'inci maddede aile ve özel hayata saygıyla haberleşme hakkı, 13'üncü maddede düzenlenen etkili başvuru yolu ile hak ve özgürlüklerin amaç dışı kısıtlanmasını yasaklayan 18'inci maddesi ihlal edilmiştir. İmralı tecrit sisteminin uygulayıcıları tarafından negatif ve pozitif bütün yükümlülükler ihlal edilerek suç işlenmiştir ve devam ediyor. Böylece, Anayasa, AİHS ve diğer tüm hukuksal bağıtların yok sayıldığı İmralı tecrit sistemi, Türkiye'de hukuk ve demokrasi dışı bir yaşamın inşa edilmesine neden olmaktadır. Öcalan'ı devre dışı bırakmak, Kürt sorununu derinleştirmektedir, çözümün önüne geçme çabalarıdır. Bunun faturası son 6-7 yılda görüldüğü üzere çok ağır olmaktadır. Tecrit aynı zamanda bir insanlık suçudur” ifadelerini kullandı.

‘AİLE VE AVUKATLAR GÖRÜŞSÜN’

Uluslararası İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) başta olmak üzere, Adalet Bakanlığı ve tüm ilgilileri görevlerini yapmaya çağırdıklarını kaydeden Beştaş, “İmralı kapılarını açın, avukatlar ve aileleri görüşmelerini yapabilsinler” şeklinde konuştu.

Genel Kurul devam ediyor.(Ankara/MA)