Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü askeri müdahale 16’ncı gününde. Rusya, çatışma bölgelerinde sivillerin tahliyesi için hergün belli saatler arasında ateşkes kararı alırken, Ukrayna tarafı daha fazla askeri ve ekonimik destek istiyor. Her iki ülke arasında şimdiye kadar yapılan müzakere ve görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamadı. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya’ya yönelik aldığı ekonomik yaptırımlara yenileri ekleniyor. Facebook ve Instagram ise, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor. Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Buna göre, “Rus işgalcilere ölüm” demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak. Reuters’ın aktardığına göre, “Vladimir Putin’e ölüm”, “Lukaşenko’ya ölüm” demek artık ihlal değil.

Bu “geçici kural” değişimi, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna’da geçerli olacak.

Öte yandan ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıklamaya hazırlanırken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de olası yaptırım hamlelerini Paris zirvesinde bugün görüşmeye devam ediyor.

15.10 PUTİN: YAPTIRIMLAR BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN YETENEK KAZANDIRACAK

Rusya lideri Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla Moskova'da bir araya geldi. Putin, Rusya ve Belarus'a yönelik yaptırım kararlarının yol açtığı zorlukların üstesinden geleceklerini söyledi. Rus haber ajansı Interfax'in haberine göre, Lukaşenko'yla görüşmesinde konuşan Putin, "Elbette güncel olaylar, kısıtlamalar, yaptırımlarla ile ilgili sorunlar var. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, kalkınmamızı sınırlamaya yönelik girişimler her zaman yapıldı ve şimdi de yapılıyor. Yalnızca şu anda daha büyük ölçekte" dedi.

14.50 PESKOV: RUS DÜŞMANLIĞININ ARTMASI TEHLİKELİ

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Batı ülkelerinde Rusya vatandaşlarına yönelik düşmanlığın arttığını ve bunun "tehlikeli" olduğu söyledi. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada "Batı ülkelerinde Rus vatandaşlarına yönelik nefret artmış durumda. Bu çok tehlikeli ve yurttaşlarımız uyanık kalmalı, çok dikkatli olmalı" dedi. Söz konusu ülkelerin liderlerinden de "Rus düşmanlığına zemin hazırlamaya son vermelerini" isteyen Peskov, "Rusofobinin gelişmesi bizi er ya da geç açık bir dille tedbirler alma çağrısında bulunmaya zorlayacak" diye konuştu.

13.40 ‘HAVA SAHASINI KAPATMAYIZ’ 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in NATO'dan Ukrayna hava sahasına uçuşa yasak bölge getirilmesini talebinin yerine getirilemeyeceğini savundu. CTV News kanalına konuşan Trudeau, Zelenskiy'in dünkü telefon görüşmesinde kendisinden Ukrayna hava sahasının kapatılması için talepte bulunduğunu belirterek "NATO'nun durumun daha kötüye gidebileceği yönündeki endişeleri nedeniyle bu talebin yerine getirilemeyeceğini" aktardı.

13.10 GÖÇ EDENLERİN SAYISI 2,5 MİLYONA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan mülteci sayısının bugün 2,5 milyona ulaştığını açıkladı.

12.50 'UKRAYNA'YA SÖZ VEREREK HATA YAPTIK'

AB'nin dış politika temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya askeri desteği artıracağını belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği konusunda "hata yaptıklarını" söyledi.  Borrell, şunları söyledi: "Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya'nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım. Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu; Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır."

12.20 BELÇİKA VE LİTVANYA'DAN ÜYELİK DESTEĞİ 

Fransa'nın başkenti Paris'te dün başlayan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi devam ediyor. AB'den Ukrayna'nın üyelik talebine yeterli destek çıkmamasına tepki gösteren Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, "Ukrayna'nın aday statüsünü almasını diliyorum, bu konuyu yeniden görüşeceğiz" dedi. Belçika Başbakanı Aleksandr De Croo da "Ukrayna'yı AB üyesi olmadan da görüşmelere devam edebiliriz" diye konuştu.

12.00 HARKOV VALİSİ: RUSYA HASTANE VURDU

Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya ordusunun kentte Izyum kasabası yakınlarındaki bir psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü.

11.40 RUSYA SAVUNMA BAKANI: 16 BİN GÖNÜLLÜ HAZIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Putin, Ukrayna'da ele geçirilen füze sistemlerinin Donetsk ve Lugansk milislerine teslim edilmesini onayladığını söyledi.

Toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Donbass bölgesindeki milislere Amerikan yapımı Javelin ve Stinger füze sistemlerinin teslim edileceğini kaydetti. Şoygu, Ortadoğu'dan Ukrayna'da Rusya'yla birlikte savaşmaya hazır 16 bin gönüllü olduğunu ifade etti. Öte yandan söz konusu "gönüllü savaşçıların" Ukrayna'ya tanşınması için Putin'in talimat verdiği belirtildi. 

11.28 UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: ÖLENLERİN ÇOĞU SİVİL

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya ordusunun saldırılarında hayatını kaybedenlerin çoğunun siviller olduğunu söyledi. Reznikov, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Rusya ordusu askerlerden çok sivilleri öldürdü" diye konuştu.

11.00 PUTİN, LUKAŞENKO’YLA GÖRÜŞECEK

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı görüşme için Moskova’ya gittiği açıklandı. Belarus Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ABD ve AB ülkelerinden Rusya ve Belarus'a dönük yaptırım kararlarının da ele alınacağı belirtildi.

09.45 'ABD, FACEBOOK YETKİLİLERİNDEN HESAP SORMALI'

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği, Facebook'un Rusya'ya yönelik nefret söylemlerine izin vermesine tepki gösterdi. Büyükelçilik'ten yapılan açıklamada, "Meta'nın Ruslara karşı kin ve düşmanlığı körükleyen saldırgan ve canice politikası bizleri çileden çıkarıyor. Şirketin eylemleri kuralsız bilgi savaşının bir başka kanıtı. ABD'li yetkililerin Meta'nın aşırılık yanlısı faaliyetlerini durdurmasını ve sorumlularından hesap sormasını talep ediyoruz" dedi.

09.30 FACEBOOK VE İNSTAGRAM NEFRET SÖYLEMİNİ SERBEST ETTİ 

Facebook ve Instagram ise, geçici olarak nefret söylemini serbest bırakıyor. Buna göre bazı ülkelerde, “Rus işgalcilere ölüm” demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

09.20 ZELENSKİY: İNSANİ KORİDORLAR ENGELLENİYOR

Ukrayna'nın Sumi ve Harkov kentlerinden sivillerin tahliyesi sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol ve Volnovakha'dan tahliyelerin engellendiği söyledi. 

09.17 BMGK 'UKRAYNA'DA BİYOLOJİK SİLAHLAR' İDDİASINI GÖRÜŞECEK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Rusya'nın Ukrayna'da biyolojik silahlar üretildiği iddiasını görüşmek için toplanıyor. Toplantının TSİ 19.00’da başlaması bekleniyor. ABD ve Ukrayna yönetimleri ise Rusya'nın söz konusu iddiasını reddeden açıklamalarda bulundu.

09.11 AB YENİ YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizi ve Rusya'ya yönelik olası yaptırım kararlarını bugün tartışmaya devam edecek. Paris'te dünden bu yana devam eden zirvede, Rusya'ya gaz ve petrol alanında yaptırım yasağı kararının çıkmasının beklenmediği dile getirildi. AB Zirvesi'ne katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Rusya'ya gaz veya petrol alanında AB yaptırımları olmayacak" açıklaması yaptı. 

08.48 BEYAZ SARAY: YENİ YAPTIRIM YOLDA 

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacağını duyurdu. Reuters haber ajansına göre, Biden yeni yaptırım kararlarının yanı sıra ülkelere Rusya ile devam eden diğer ticari ilişkilerin de sona ermesi çağrısı yapacak. ABD Senatosu da Ukrayna için 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı içeren 1,5 trilyon dolarlık bütçe paketini onayladı.