Meclis Genel Kurulu’nda devam eden “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sırasında AKP Milletvekili Cahit Özkan ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş arasında 26 gün önce yayın hayatına başlayan Olay TV’nin  kapanması tartışması yaşandı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İDDİASI

AKP’li Özkan, konuşması sırasında AKP iktidarı olarak hukuk, ekonomi, hayvan hakları alanında reform çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, “Evet, basın özgürlüğü, Ak Parti’nin göreve geldiği andan itibaren ‘yasaklarla mücadele’ başlığı altında, demokratik hukuk devletinin ve vatandaşlarımızın haber alma hak ve özgürlüklerinin bir gereği olarak ilk andan itibaren bir reform alanı olarak görülmüş ve bu alanda reformlar hayata geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

OLAY TV’NİN KAPATILMASI

“Batı demokrasilerinde, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde nasıl bir medya özgürlüğü, haber alma hakkı özgürlüğü varsa, bugün hamdolsun bizde de var” diyen Özkan, kapanan Olay TV’ye dair ise şunları söyledi: “Ancak ben, bu anlamda, özellikle Olay TV'yle ilgili ileri sürülen hususlarda bazı hususların, bazı alanların, efendim, göz ardı edilmesini ve bunların yok sayılarak bu alanda yorum yapılmasını kabul etmiyorum.” 

Özkan’ın bu sözleri üzerine HDP’li Beştaş, Olay TV’nin ekranın karardığı fotoğrafı gösterdi.

ARKADA ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAF

AKP’li Özkan, gösterilen fotoğraf ilişkin şunları söyledi: “Ben de gösteriyorum. Acaba televizyonun arkadan çekilmiş fotoğrafı olmasın o? Siyah. Şu anda ilgili televizyon kanalı sizin mi? Değil. Bizim mi? Değil. Kimin? Bir grup iş adamının. Şimdi çıkıyor o iş adamı, Cavit Çağlar diyor ki: ‘Bu, benim de ortağı olduğum kanal haber alma hakkından ziyade HDP'nin yayın organı oldu.” 

Bu sözleriyle kanalın HDP’ye dair yayınları nedeniyle kapandığını itiraf eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi, HDP'nin yayın organı olması mümkün mü? Olabilir yani Türkiye'nin basın-yayın özgürlüğü buna imkân sağlıyor. Çıkarsınız, siz de bir yayın organı kurarsınız ve akşamdan sabaha, sabahtan akşama HDP yayınları yapabilirsiniz. Ama diyor ki yayın organının sahibi: ‘Biz bu kanalı vatandaşların anayasal hakkı olan basın özgürlüğünün gereği olarak, haber alma hakkının gereği olarak hayata geçirdik ama bir de baktım ki HDP'nin yayın organı olmuş. Bundan sonra oturduk, anlaştık, 'Artık yolları ayıralım.' dedik ve ben de Olay TV'yle ilgili yeni medya çalışmasının hazırlıklarına başladım.’”

‘GERÇEKLERİ ANLATIN’

Özkan’ın bu sözlerine HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Yoksa TMSF üzerinden tehdit mi ettiniz Cavit Çağlar'ı? Gerçekleri anlatın, gerçekleri” diyerek, tepki gösterdi.

BEŞTAŞ: AKP İKTİDARI BASKI UYGULADI

Özkan’dan sonra söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Olay TV, HDP'nin grup toplantısını bir kere yayınladı. HDP'nin sözünden korktuğunuzu biliyoruz. HDP'nin konuşmalarının halk tarafından duyulmasından korktuğunuzu biliyoruz ve Olay TV'yi baskıyla kapattıklarını bütün dünya âlem biliyor. Biz şu sorunun cevabını istiyoruz: TMSF'de ne oldu? Cavit Çağlar TMSF'ye gittiğinde hangi tehdit, hangi baskı, hangi şantaj uygulandı? 6 yıldır bütün kanallarda HDP tartışılıyor, HDP'siz tartışılıyor. HDP'ye yönelik kamuoyu algısını etkilemek için, değiştirmek için her türlü ahlak dışı, etik dışı, basın özgürlüğüne aykırı, siyaset bilimine aykırı yöntemler uygulanıyor. Olay TV'ye AKP iktidarı baskı uygulamıştır, Cavit Çağlar'ı tehdit etmiştir” diye konuştu.

AKP’li Cahit Özkan, bulunduğu yerden “Cavit Çağlar’ın TMSF’ye borcu yok” dedi.

Olay TV kararan ekran fotoğrafını Meclis kürsüsünden bir kez daha gösterip, “Ya şu ekran, insanın yüzü olsa kızarır ya!” diyen Beştaş, “Televizyonun arkadan fotoğrafı o!” diyerek araya girmeye çalışan AKP’li Özkan’a, “Bir kere, görselleriyle, protestoyla kapatarak baskıyı bütün dünyaya ilan ettiler. İnsanın burnu yanacak ya! Bu ekran bütün dünyaya AKP'nin basın-yayın organları üzerindeki baskısını resmetmiştir. ‘Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az’ diyorum” sözleriyle yanıt verdi.