İstanbul Pendik’te yaşayan Dönüş Kılınç (32) adlı kadın, 9 aylık hamileyken koronaya yakalandı. Evde karantinaya giren Kılınç sancıları artınca 9 ay boyunca kontrol için gittiği Pendik Medipol Hastanesi'ne başvurdu. Hastanenin Kılınç’ın eşine, "Pandemi hastanesi değiliz. Eşinizi kabul edemeyiz" dediği ve Kılınç’ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

İstanbul Halkevleri, yaşanan olayı hastane önünde yaptıkları açıklama ile protesto etti.

Pandemi süreci boyunca iktidarın toplum sağlığını koruma yönünde niyeti ve çabası olmadığının bir kez daha açığa çıktığının belirtildiği açıklamada “Geçtiğimizi günlerde, İstanbul’da yaşayan ve dokuz aylık hamile olan Dönüş Kılıç koronavirüse yakalandı ve hayatını kaybetti. Hayatını kaybetme sebebi ise şu an önünde bulunduğumuz Medipol Hastanesi aylardır kendi hastası olmasına rağmen koronavirüse yakalandığı gerekçesiyle Dönüş Kılıç’a doğum anında müdahale etmemesidir. Mart ayından bu yana pandemi koşullarında yaşamaktayız ve Medipol Hastanesi Dönüş Kılıç’tan her muayenede bir yığın para talep etmesine karşın koronavirüse yakalanma ihtimaline dair bir bilgilendirme yapmamış, acil durum planı oluşturmamış ve pandemi hastanesi olmadığını söyleyerek  başka bir kamu hastanesine yönlendirmiştir. Özel hastanelerin birçoğu  yoğun bakım ünitelerini  tıbbı gerekliliği olmayan hasta kabulüyle  doldurarak COVID-19 hastası yok demekte ve kendilerine  sağlıklı, temiz hastane reklamı yapmaktadır” denildi.

‘KRİZ FIRSATA ÇEVRİLMİŞ DURUMDA’

Birçok kamu hastanesinde yoğun bakım yataklarının dolu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Hastane kapasiteleri dolu olduğu için hastaneler arası nakiller de yapılamamaktadır. 112 merkezleri sürekli boş yatak aramakta, ancak boş yer bulmakta zorluk çekmektedirler. Bu uzayan bekleme süreleri hastaların daha da kötüleşmesine, hatta tedavi alamadan ölmelerine de neden olabilmektedir. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla Batman il merkezinde yoğun bakımlarda yer bulunmadığı için 1,5 yaşındaki Sakine bebeğin ölümü sağlık bakanlığı ve iktidarın  salgın yönetimindeki başarısızlığının en acı örneklerindendir” ifadelerine yer verildi.

'SAĞLIK BAKANI SORUŞTURMA BAŞLATTI MI?'

Halkevciler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın eski sahibi olduğu Medipol Hastanesi’nin önünden Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Acil yardım talep eden ve 9 aylık hamile olan bu hastaya neden müdahale edilmedi?

*Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili bir soruşturma başlattı mı?

Son yıllarda özel hastaneler ile ilgili bakanlığınıza iletilmiş şikayet sayısı kaçtır?

*Medipol Hastanesi’nin yaptığı , “hasta,  o tarihteki uygulamalar ve Sağlık Bakanlığı algoritmaları kapsamında bilgilendirilmiş ve yönlendirilmiştir” açıklaması doğru mudur?”