Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin, her hafta dernek binası önünde düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 576’ncısı gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğrafının taşındığı eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve CHP Diyarbakır eski İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı.

ZEYTUN'DAN ADALET VURGUSU

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun,  kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak 576 haftadır geçmişle yüzleşme ve hesaplaşma talebinde bulunduklarını, ancak sistemli bir cezasızlığın devam ettiğine vurgu yaptı. Kayıp yakınlarının sürekli Türkiye’deki demokratik mekanizmaların işlevsel hale getirilmesine dönük talepte bulunduğuna dikkat çeken Zeytun, sürmekte olan çatışma politikalarının, adalet mücadelelerine uzak olduğu kaydetti.   

Hafta içinde dernek yöneticilerinden Adnan Örhan’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren Zeytun, cezasızlıkla mücadelenin yargı eliyle bertaraf edilmek istendiğini kaydederek, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

‘İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR SORUŞTURULMADI’

Konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 1993 yılında Kulp’ta 7 kişinin askerler tarafından öldürülmesine karşı “etkili soruşturma” yapılmadığından kaynaklı verdiği ihlal kararını hatırlatan Zeytun, şunları söyledi: “Verilen kararı olumlu buluyoruz. Fail olan şüpheli sıfatındaki kamu görevlilerinin tespit edilerek etkin bir yargılamayla cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu kararlara rağmen, AİHM’in ihlal kararlarına rağmen, yerel düzeydeki yargı makamlarına siyasi iradenin baskısı, yetiştiği ideolojik düşünceleri ve vicdanlarını kapatarak verdikleri hukuksuz kararlara şahit olduk. İnsanlığa karşı işlenen suçlar soruşturulmadı. Failler hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Soruşturmaların büyük bir kısmı kapatıldı, bir kısım da adliye raflarında kalmaya devam ediyor."

‘FAİLLERDEN ÇEKİNMEYİN’

Dernek yöneticileri Adnan Örhan'ın ailesinin de içinde bulunduğu gözaltında kaybedilen Örhan ve Bulut aile fertlerine ilişkin dosyanın da halen Kulp Savcılığı’nda herhangi bir işlem yapılmaksızın bekletildiğini hatırlatan Zeytun, “Soruşturmaların failleri dönemin kolluk görevlileri, onlardan çekinmeyin. Adalet duygusuyla hareket edin. Şahıslar hakkında etkin bir soruşturmayla etkin bir yargılama yürütün” çağrısında bulundu.

‘DEVLET İN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMELİ’

Ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın ise, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Kovankaya köyünde 42 gündür kayıp olan Keldani çift Şimoni ve Hurmuz Diril’e ilişkin devletin yükümlülüğünü yerine getirmesi talebinde bulundu. Yalçın, 1 Şubat 1994 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Kemal Mübariz’in hikayesini okudu. 

Etkinlik, 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

BATMAN: DEVLET AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA

Batman'daki kayıp yakınları da, İHD Batman Şubesi'nde 482'nci kez bir araya geldi. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, geçtiğimiz aylarda meydana gelen yangında zarar gören dernek binasında tabandan akan suyun temizlenmesinin ardından eylemlerini gerçekleştirdi. Eylemde, kayıpların fotoğraflarının yanı sıra üzerinde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. 

Buradaki eylemde açıklama yapan İHD yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner, Dersim’de Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yaşayan Keldani Hürmüz ile Şimoni Diril çiftinden 11 Ocak’tan bu yana haber alınamadığına işaret ederek, "Hafızamız ister istemez bizleri 1990’lı yıllardaki beyaz Toroslar dönemine, faili meçhullere, o dönemde gözaltında kaybetmelere götürüyor" dedi. 

24 Ocak’ta Batman’dan İstanbul’a giden, aynı gün akrabalarıyla görüştükten sonra bir anda ortadan kaybolan Mehmet Bal’dan da haber alınamadığını söyleyen Tangüner, "Aslı görevi yaşam hakkını korumak olan devlet Mehmet Bal’ın durumu ile ilgili bir açıklama yapmak zorundadır" dedi. 

Konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.