Kongrede konuşan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Gare operasyonuna değinerek, “Irak’ta iktidarının elini kolunu sallayarak dolaşmasına, MİT’in orada cirit atması ve örgütlenmesinin tek nedeni KDP’dir. Saldırılara karşı Kürt halkı ulusal birliğini sağlayabilirse hiçbir dış güç müdahale edemez” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İpekyolu İlçe örgütü 4‘üncü olağan kongresini gerçekleştirdi. KESK binasında düzenlenen kongreye HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, DBP İl Eş başkanlarının yanı sıra birçok kişi katıldı. Öneriler sonucunda belirlenen üç divan üyesi yerini aldıktan sonra kongre,demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

'ULUSAL BİRLİK ŞART'

İlk olarak, DBP İl Eşbaşkanı Çetin Uyar söz aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla tutsakların cezaevlerinde başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevine dikkat çekerek tecride son verilmesi gerektiğini söyleyen Çetin, tecridin tüm toplum üzerinde ağırlaştırılmış bir şekilde sürdüğünü belirtti. Uyar,“Tecridin son bulması için ulusal birliğin sağlanması şart. Bizler ulusal birliğin sağlanması için üzerimize düşen bütün sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

'TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ PROBLEMİ VARSA, TEK NEDENİ KÜRT SORUNU'

Ardından söz alan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da DBP’nin, HDP’nin sadece bir birleşeni olmadığını Türkiye de Kürt halkının örgütlenmesinde önemli bir misyonu olduğunu söyledi. Ülkenin son dönemde çetin bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Hatimoğulları, “Türkiye hiçbir zaman demokrasi cenneti olmadı. Türkiye’de ulus devlet olmaya başladığı cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana halklar problemi var, inançlar problemi var. Ülke Türk İslam sentezi üzerinde kuruldu. Onun dışında herkes öteki, onun dışında herkes düşman, özellikle bu çizginin karşısında örgütlenme yapan kişilere, yapılara karşı tam bir düşman politikası devreye konuluyor. Türkiye’de Kürt halkının verdiği mücadele özellikle son 40 yıllık mücadelesini tam anlamıyla düşmanlaştırma, tam anlamıyla ulus devletin bununla hesaplaşmaya çalıştığına tanıklık ettik. Türkiye'de bugün bir demokrasi problemi varsa, insan hakları sorunu varsa, bunun temelinde Kürt sorununa yaklaşım yatmaktadır. Kürt sorununa bugüne kadar demokratik barışçıl yöntemlerle yaklaşılsaydı, Türkiye demokrasi noktasında çok ciddi bir yol almış olacaktı. Türkiye de birçok sorun aşılmış olacaktı” dedi.

'GARÊ'DEN SONRA KÜRT MÜCEDELESİ HEDEF ALINDI'

“İktidar uluslararası siyasette ABD, AB, Rusya, Libya ile ilişkilerinde Kürt sorununu pazarlık konusu yapmıştır” sözlerini kullanan Hatimoğulları, “Bugün Suriye'de, Rojava bölgesinde askeri müdahalede bulunmak için elinden, ayağından hatta boğazından dahi kendini Rusya’ya bağlamış ve ABD’nin yaptırımları ile karşı karşıya kalmıştır. Yani bugün Kürt sorununda sınır ötesi operasyonlarda Kürt halkına karşı düşmanlıklarını açıkça gösterdiler. Rojava’ya müdahale ile gösterdiler, Afrin işgalinde gösterdiler. Önümüzdeki süreçte ola ki bir ‘ilhak’ projesiyle gösterdiler. Şimdi ise Gare operasyonuyla Türkiye'de demokratik mücadeleyi yürüten başta Kürtlerin demokratik mücadele alanları olmak üzere tüm muhaliflere dönük saldırılarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

'İKTİDARIN VE MİT'İN IRAK'TA CİRİT ATMASININ NEDENİ KDP'NİN TUTUMUDUR'

Gare operasyonunda KDP’nin tutumuna da değinen Hatimoğulları, “Irak’ta iktidarın elini kolunu sallayarak dolaşmasına, MİT’in orada cirit atması ve örgütlenmesinin tek nedeni KDP’dir. Saldırılara karşı Kürt halkı ulusal birliğini sağlayabilirse hiçbir dış güç müdahale edemez. Sadece Kürtler için değil; Suriye içinde, İran içinde bu böyledir. Bundan kaynaklı DBP’nin yürüttüğü çalışmalar çok önemli bizlerde destekliyor ve bunu önemsiyoruz” sözleri ardından yeni yönetime başarı dileklerinde bulundu.

Konuşmaların ardından DBP İpekyolu İlçe örgütü tek liste ile yeni yönetimini belirledi. Yeni yönetime Behice Abi ve İdris Polat Eşbaşkan olarak seçildi.