Siirt E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 74 yaşındaki hasta tutuklu Nebi İlhan, iç organlarında oluşan tümörden kaynaklı üç gün önce ameliyat olduğu Siirt Devlet Hastanesi'nde tedavisi devam ederken 11 Ocak sabahı hayatını kaybetti.

Siyasi gerekçelerle yargılandığı davada 6 yıl hapis cezası verilmesi üzerine yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan İlhan’ın, cezaevine girmeden önce iki kez baypas ameliyatı olduğu öğrenildi. Aile bireylerinin anlatımlarına göre, doktorları geçirileceği ameliyat öncesinde sağlık durumunun kötü olmasından ötürü ameliyat olsa da olmasa da İlhan’ın yaşama şansını yüzde 10 olarak kendilerine ifade etti.

ATK’YE 4 KEZ BAŞVURAN AİLE SONUÇ ALAMADI

Kendi ihtiyaçlarını bile karşılamayacak durumda olan İlhan’ın ailesi, cezaevinden tahliye edilmesi için Adli Tıp Kurumu (ATK) şimdiye kadar 4 kez başvuruda bulundu. Ancak yaptıkları tüm başvurularına “cezaevinde kalabilir” yönünde rapor verildi.

‘ÖLÜMLERİN SORUMLULARINDAN BİRİ DE ATK’DİR’

Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken HDP Siirt Milletvekilli Meral Danış Beştaş, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasının sürekli bir hal aldığını ifade etti.

Beştaş, “Nebi İlhan son bir ayını hastanede geçirmesine rağmen tahliye kararı çıkmadı. Bu ve buna benzer çok sayıda tutsak var. Mahkemeler bu konuda tahliye kararı vermiyor. Tutsakların ölümlerini bekleyen bir mahkeme var. Nebi İlhan’ın öleceği neredeyse kesin ama ATK ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veriyor. Bu ölümlerin sorumlularından biri de ATK’dir.  Cezaevlerinde tek bir hasta tutsağın cenazesinin çıkmaması için adım atılmalı” dedi.

‘HASTA TUTSAKLAR YAKLAŞIM İNTİKAM BOYUTUNDA’

Hasta tutsaklara yaklaşımın “intikam” boyutuna vardığını söyleyen Beştaş, “Neyin intikamıdır  bu? Niye bu kadar pervasızca bir saldırı gerçekleştiriyor?” diye sordu.

İlhan çok yaşlı olmasına rağmen cezaevinde ölmesi beklendiğini ifade eden Beştaş, benzer şekilde hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan için yapılan bir çok başvurunun da benzer şekilde görmezden gelindiğini ifade etti.

MA / Fethi Balaman