Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Van Eğitim Sen Şube binasında “Kürt dili” konulu panel düzenlendi. Konuşmacı olarak yazar Qehır Batayi ve İkram İşler katılırken, panelin moderatörlüğünü  Elif Gemicioğlu yaptı. Panele Barış Anneleri ve birçok yurttaş katıldı. Kürt dilinin tarihi bir mücadeleye sahip olduğun belirten Gemicioğlu, “Asimilasyon politikalarına karşı büyük çabalar veriliyor. Saldırılar ne kadar çoğulmuşsa mücadele de o kadar büyüdüğünü görüyoruz.  Asimilasyona karşı özellikle biz kadınların yaşamın her alanında daha fazla direnmemiz gerekiyor” dedi. 

‘KÜRTÇE YOKSA KÜRTLERDE OLMAZ’

Yazar Qahir Bateyi , “Kültür ve dil” üzerine bir sunum yaparak, “Bizler insanlığın kültürel uygarlığında başımız dik bir milletiz. Dil kültürün ana etkenidir. Biz dilimizle medeniyetler kurmuşuz. Kürtler Kürtçe konuştuğu için ‘cahil’, ‘toplumun yabancısı’ olarak nitelendirildik. Oysa dil halkların yaşam biçimidir. Kimse kendi dilini ve kültürünü yaşadığı için başka bir şey olmuyor. Asimilasyon politikalarına karşı sessiz kalan halklar egemenlerin zulmüne mahkum olur” ifadelerini kullandı. Bateyi, Kürt halkı olarak asimilasyonun önüne geçilmezse büyük bir tehlikenin toplumu beklediğine dikkat çekerek, “Kürtçenin her geçen gün yaşamımız da azaldığını görüyorum. Artık nenelerimizin torunları olarak bize hayat veren hiçbir kültürel simgeyi tanımıyoruz. Gençlerimiz unutacaklar kim olduklarını. Bu çok acı veren bir olaydır. Bu gün bir Kürdistan olsa, orada kimler yaşayacak bilmiyoruz. Kürtçe varsa Kürtler vardır. Bu öğretiyi yaşamımızda hiç unutmadan her geçen başımızı yastığa koyduğumuzda nasıl ki ‘Allah için bu gün ne yaptım’ sorusunu soruyorsak dilimiz içinde günlük aynı soruyu sormalıyız” sözlerine vurgu yaptı.

‘DİLLER VE KÜLTÜRLER MEZOPOTAMYADA BAŞLADI’

Son olarak “Psikoloji ve dil” konusu anlatan yazar İkram İşler, dillerin ve kültürlerin Mezopotamya coğrafyasında başladığını kaydetti. Kürtlerin topraklarını işgal eden tarihsel güçlerin ayrıca Kürtlerin psikolojileriyle de oynadığını belirten İşler, “Bu topraklara gelen her güç önce dili asimile ederek başladı. Kabul eden etti etmeyenler canlarıyla bedelini ödemek zorunda kaldı. Sırf başka dili kabul etmediği için Mezopotamya topraklarında yüz binlerce insan öldürüldü. Kürt dili makaslarla kesildi. Bu amaçla Kürt dili bitirilmek istendi”  şeklinde konuştu. 

Panel soru ve cevaplarla son buldu.( MA)