Mayıs’ın 17’sine kadar sürecek “Tam kapanma”nın ilk gününde Urfa’da yoksulluğun resmini ortaya çıkardı. Yoksul kesimin ağırlıkta yaşadığı Eyyubi’ye ilçesinde sokak aralarında yer yer esnaf kepenk açarken, kimisi de oruç ve yasağı fırsat bilerek işyerinde tadilat yapıyor. 

Evsizler, Topçu, Haşimiye Meydanı ile farklı parklarda sabahladı. Yoksulluk ile salgın arasında tercih yapan işçiler, çalışmaya devam ediyor. 

‘KAĞIT TOPLAYANLAR’

Sokakta çalışmak zorunda kalanların önemli bir kısmı Suriyeli mültecilerden oluşuyor. Topçu Meydanı yakınında bulunan Büyükşehir Belediyesi eski binası arkasında 5 yaşındaki A. ile atık kağıt toplayan Nadir Muhammet, 6 yıl önce Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını anlattı. 5 yaşındaki çocuğunu bırakacak kimsesi olmadığı için yanında gezdirmek zorunda olduğunu dile getiren Muhammed, 1 Mayıs İşçi Bayramı’ndan bihaber. Muhammed, günde 12 saat çalıştığını 300 kilogram kağıt toplama karşılığında 45 TL kazandığını belirtti. Muhammed, yasaklardan kaynaklı kağıt bulmaktan zorlandığını söyledi. 

‘ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR’

Yasaktan muaf tutulan cami cemaatini kapıda karşılayanlar da açlıkla mücadele edenler oluyor. Hemen hemen her caminin önünde kadın ve çocuklardan oluşan onlarca kişi yardım topluyor. Ayakkabı boyacısı çocuklar, kağıt toplayıcıları ve para kazanması için çalışmaya sürüklenen diğer çocuklar, kentin öteki yüzünü gösteriyor. 

MA / Emrullah Acar