Bağcılar’da 18 Temmuz 2020’de polis ile durdurmak istediği kişiler arasında çıkan çatışmada polis memurlarından Erkan Gökteke yaşamını yitirdi, Yunus Nacar isimli yurttaş da yaralandı. Olayda tutuklu yargılanan 4 kişiden biri olan 17 yaşındaki Kadir Aktar, 16 Şubat’ta çıkarıldığı karar duruşmasında tahliye edildi. Tahliye edildiği günün gecesinde başka bir dosya kapsamında tutuklanan Aktar’ın, gönderildiği cezaevinde intihar ettiği ileri sürüldü. 

ŞİDDET BULGULARI

Evrensel'e konuşan avukat Ahmet Atalay, ikinci dosyanın varlığından haberdar olduklarını belirterek, tahliye olduktan sonra evine giden Kadir Aktar’ın bir gece evinde kaldıktan sonra ertesi gün gözaltına alındığını söyledi. Atalay, müvekkilinin gözaltına alınması üzerine Bakırköy Adliyesi’ne gittiğini aktararak, Aktar’ın gözaltında şiddete maruz kaldığını dair bulgular olduğunu ifade etti. Avukat Atalay, “Kadir’in kaşı gözü patlamış, birtakım darbelere maruz kaldığı her halinden belli. Kadir de bana, hırpalandığını beyan etti. Ama onun haricinde de Kadir'i çok farklı gördüm, yani ilk olayda da Kadir tutukluydu, ağır bir durumdan geçmişti ama o gün başka bir hali vardı. Kadir'e sordum, tam bir cevap alamadım. Bakırköy Adliyesi Çocuk Savcılığında dosyaya baktım. Bir tutanak tutulmuş, tutanağa göre Kadir evinden gözaltına alınırken ‘ben gelmiyorum’ demiş, direnmiş, merdivenlerden indirilirken kafasını duvarlara vurmuş. Zorluk çıkardığı için de ‘kendisine orantılı olarak güç kullanılmış’, tutanakta böyle yazıyordu” diye belirtti.

CEZAEVİNDE BİR GÜN KALDI

Atalay, tutuklama kararı verilen müvekkili Aktar’ın sadece bir gece cezaevinde kaldığını dile getirerek, “Maltepe Cezaevi'ni aradım, kurum müdürü ‘yemek bırakmışlar, alınmamış, kapıdan kontrol etmişler, Kadir'i asılı olarak bulmuşlar’ dedi. Dediklerine göre ‘çarşafla kendini asmış’. Cezaevine gitmek için yoldayken Adli Tıp Kurumuna götürüldüğünü öğrendik ve oraya geçtik. Adli Tıp Kurumunda gerçekleştirilen otopsi ön raporuna göre Kadir Aktar ası sonucu hayatını kaybetti ancak, bacaklarında ve kollarında iç kanama bulguları var. Kadir'in buralardan birtakım darbelere maruz kaldığı tespit edilmiş. Ancak ana rapor çıktığında göreceğiz. Bu çocuk 17 yaşındaydı, 17 ve kendini asacak birisi değildi” ifadelerini kullandı.