Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesi fertlerine dönük saldırıları sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesi olayına ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması yarın görülecek. Şenyaşar ailesi avukatı Hidayet Enmek, Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak yargılama için “sahiplenme” çağrısı yaptı. 

ÖRTBAS EDİLİYOR 

Olaydan sonra başlayan hukuki sürece değinen Av. Enmek, savcının olayı ikiye ayırdığını ve hastanede yaşanan saldırıya dair farklı bir soruşturma yürüttüğünü belirtti. Enmek, “Biz bunun yaşanan katliamı örtbas etmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. 2 buçuk yıla yakındır hastane boyutuna dair herhangi bir iddianame hazırlanmış değil. İşyerine yönelik hazırlanan iddianame taraflı olarak hazırlanmış. İşyerinde başlayıp hastaneye kadar süren saldırılar bütün olarak değerlendirilmelidir” dedi. 

Olayın hastane boyutunun vahim olduğunu vurgulayan Enmek, “Müvekkillerimiz yaralı olarak, yine baba Hacı Esvet Şenyaşar yürüyerek gittiği hastanede öldürüldü. Hastanede saldırıda bulunanları Emine Şenyaşar teşhis etti. Soruşturmanın ne aşamada olduğuna dair bir bilgi verilmiyor” diye konuştu.  

‘HERKES KATLİAMA ŞAHİT’  

AKP’li Yıldız’ın yakınlarının “organize saldırısının” dosyadaki görüntülerde sabit olduğunu kaydeden Enmek, “İşyeri ziyareti esnasında vekil ile birlikte gezen birden fazla sivil polis var. O esnada orada bulunan kamu görevlileri olaya müdahale etmiyor. Müdahale çok cılız ve olaydan sonra müdahale gerçekleşiyor. Hastane boyutunda da saldırı kamu personelinin önünde, hastanenin başhekimi, hemşiresi, doktor, kolluk kuvvetleri, vali, dönemin Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba ve ilçe kaymakamının gözü önünde oluyor. Hepsi o esnada orada bulunuyor. Buna rağmen orada saldırı gerçekleşiyor. Yaralı olarak gelen insanlar, silah ve kesici aletlerle öldürülüyorlar. Kolluk herhangi bir engelleme faaliyetinde bulunmuyor” şeklinde konuştu. 

KAYIP HASTANE GÖRÜNTÜLERİ

“Hastanen kamera kayıtlarının yok edilmesi ya da el konulması da önemli bir nokta” diyen Enmek, bu noktada bir yönlendirmenin olduğunu dile getirdi. Enmek, “Hastane kamera kayıt cihazlarının bulunduğu odadan kayıtlar alınıyor ve profesyonelce yapılıyor. Dolayısıyla akıl verme ve yönlendirme söz konusu. Kamera kayıtları birilerinin hatırlatması ile yok ediliyor. Bu da işyerinden başlayarak hastaneye kadar devam eden organize bir saldırının yapıldığını ortaya koymakta. Tutuklu müvekkilimiz Fadıl Şenyaşar kardeşlerinin vurulduğu yere gidiyor. Saldırıyı gördükten sonra kendi kardeşlerini koruma çabasına giriyor. Görüntülerde İbrahim ve Enver denilen sanıklar ellerinde silahlar ile görüntülerde geziyorlar. Hem Celal hem de Adil Şenyaşar'a defalarca kez ateş ettikleri görülüyor” diye konuştu.  

DOSYADAKİ TAPE KAYITLARI

Dönemin Urfa Cumhuriyet Başsavcısı’nın olaya çok dikkatli yaklaştığını, olaya ilişkin tüm delileri toplayıp tanıkları dinlediğini aktaran Enmek, sonrasında savcının yerinin değiştirildiğini anımsattı. Enmek, “Şuan ki Urfa Başsavcısı olayın yaşandığı dönemin savcısı değil. Daha sonra tape kayıtlarına da yansıdı. Uzun süredir aranan Enver Yıldız bir türlü yakalanamıyordu. Sonrasında kendisi akrabaları ile birlikte adliyeye gelerek teslim oldu. Yıldız tape kayıtlarına göre evinde olduğunu belirtiyor ve telefon görüşmeleri gerçekleştiriyor. Hatta gelen başsağlığı dileklerini kabul ediyor. Yine, hangi savcının gidip hangisinin geleceği bilgisine sahip. Diğer savcının kendisine zorluk çıkardığını belirtiyor. Bu tape kayıtları şu an iddianamede yer alıyor” dedi. 

TAPE KAYITLARI KESİLMİŞ 

Kim tape kayıtlarının dosyaya eklenmemiş olabileceğini dile getiren Enmek, şöyle devam etti: “Tape kayıtlarının devamı eklenmemiş ve kesinti yapılmış. Belki daha çarpıcı konuşmalar da yaşanmış olabilir. Bu şunu gösteriyor; AKP vekilinin kamu gücünü kullanarak kendisini ve kardeşlerini suçtan kurtarmaya yönelik çabasını açık bir şekilde görmekteyiz. Olayı 2 farklı bir dosya şeklinde yürütmeye çalışmaları da bunu göstermekte. Yine hastane boyutundaki dosyanın hala bir iddianameye dönüşmemesi de ister istemez soru işaretleri kafamızda oluşturmakta. İşyerine dönük acele bir iddianame hazırlanarak Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu iddianame sübjektif değildir. Ceza Mahkemeleri Kanunu’na aykırı bir iddianame olduğunu belirtmemize rağmen bir sonuç alamadık.” 

Enmek, yarınki duruşma için ise şu çağrıyı yaptı: “Vicdanen kendisini sorumlu hisseden herkesin gerçeklerin ortaya çıkması için bu duruşmaya katılmasını talep ediyoruz. Tüm demokratik güçlerin bu duruşmaya katılmasını, takipçisi olması çağrısında bulunuyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine yönelik saldırısı sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirmişti. Şenyaşarların işyerinde başlayan ve yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde devam eden saldırılarda, Mehmet Şenyaşar, Ferit Şenyaşar ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralanmıştı. 

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alınmış ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor.

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin öldürülmesi ve 3 kişinin de ağır yaralanmasına rağmen uzun bir süre saldırganlardan hiç kimse gözaltına dahi alınmamıştı. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açıldı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutunu yer verilmedi. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi. 

Davanın 9 Temmuz’da görülen 2’nci duruşmasında ilk savunmalar alındı. Mahkeme, Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 2 Ekim tarihine erteledi.

Öte yandan, Şenyaşar ailesinden 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın faillerinden AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız'ın telefon tapeleri dosyaya eklendi. Yıldız’ın, arandığı sırada evinde ikamet ettiği ve teslim olmak için savcının değiştirilmesini beklediği ortaya çıktı.