Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde işkence iddialarına ilişkin Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından 27 Aralık 2019 tarihinde rapor yayınlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, iddialarla ilgili bütçe görüşmeleri sırasında sorduğu soruya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıt verildi. Oktay, “Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanılmamıştır” iddiasında bulundu. 

Gergerlioğlu, söz konusu cevabı Twitter hesabından, “CB yard. Fuat Oktay, Ankara Baro raporuyla ispatlı Ankara Emniyet'teki işkence konusundaki sorularıma cevap göndermiş ‘Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanmamıştır' deniliyor Yahu işkence, taciz ne zamandan beridir kayıt altına alınıyor?  Cevabın hali zaten konuyu anlatıyor!” sözleriyle tepki gösterdi.

CEVAP BAŞKA VEKİLE GÖNDERİLDİ

Konu üzerine Mezopotamya Ajansı'na konuşan HDP’li Gergerlioğlu, daha önce konuyla ilgili verdiği soru önergesine cevap verilmediğini belirterek, bunun üzerine bütçe görüşmeleri sırasında iddiaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sözlü olarak bir kez daha sorduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Aramızda tartışmalar oldu. Vekilimiz Rıdvan Turan’a gönderilen cevaplar içinde ‘Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen cevaptır’ diye, sorduğum soruya ‘Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanılmamıştır’ denilmiş. Aynı cevap nedense bana yollanmadı. Posta da mı bir karışıklık, oldu bana özel bir durum mu gelişti bilmiyorum. Cevap bize de gönderilir diye bekledim ancak gelmedi. Yarın Cumhurbaşkanlığı makamına cevabın gönderilmesi için istemde bulunacağız” dedi.

‘İŞKENCE KAYDA MI GEÇER?’

Gergerlioğlu, işkencenin Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından raporlaştırıldığını hatırlatarak, “İşkence kayda mı geçer? Sen bunu reddediyorsun ama Ankara Barosu bunu raporlamış ve web sitesinde hala duruyor. Gözaltındakiler işkence gördüklerini söylediler. İdari, adli bir soruşturmada yapılmadı, üzeri örtüldü” diye belirtildi.

‘SÜMEN ALTI’ POLİTİKASI

İktidar yetkililerinin benzer olayların üzerini örtmeye çalıştığını, üzeri örtülemeyen olayların ise çeşitli bahanelerle geçiştirildiğini dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Mesele Van’da helikopter atılma olayında, baktılar geçiştiremiyorlar. Milisti o ne yapalım deyip geçiştirdiler. Benim 90 tane önergeme İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt vermedi. Bilerek vermedi biliyorum. Bana karşı çok büyük bir öfkesi var. Çünkü bu tür ihlallerine karşı büyük bir mücadele veriyorum. 90’ına yazılı cevap vermedi ama bütçe görüşmelerinde sözel sorularımıza mecburen sonradan yazılı cevap vermek zorunda kaldı. Çünkü böyle bir usul var. Genel olarak her şeyi bir örtbas ve sümen altı etme politikasına devam ediyorlar.”

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Gergerlioğlu, 27 Kasım 2020’de Meclis Genel Kurulu’nda 2021 Merkezi Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a şöyle seslenmişti: “Bakın, Ankara Emniyet Müdürlüğünde işkence olduğunu söylemiştim ben bir buçuk yıl önce, Mayıs 2019’da. Benim kamuoyuna duyurmamdan sonra Ankara Barosu, Ankara Emniyetine gitti ve bir rapor düzenledi. Gözaltında olmasına rağmen bu kişiler ‘Biz işkence görüyoruz’ dediler ve Ankara Barosunun ‘web’ sitesinde hâlen var bu rapor, duruyor ve bir buçuk yıldır hiç kimse bu konu hakkında tek bir adım atmıyor, idari ve adli bir işlem yapılmıyor. Ondan sonra da dönüp kalkıp bize diyorsunuz ki ‘İşkenceye sıfır tolerans var.’ Ya, koca baro raporlarıyla ispatlanmış. Baro raporunu da geçin, bakın, geçen gün o işkenceye uğrayanlardan birisi cezaevinden bana mektup yazdı, ne anlatıyor: ‘İntihar etmediysem sizin sayenizdedir Ömer Bey. Beyin ameliyatlı, sol tarafı felç bir engelliyim. Ankara Emniyetinde işkence gördük ‘Sol bacağıma vurmayın, felçli.’ deyince daha çok vurdular 5’inci katta. ‘Tecavüz de ederiz.’ dediler. İşkenceyi duyurdunuz, Ankara Barosu avukatları gözaltında bizimle görüşünce işkence durdu.’”

BARO SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Söz konusu iddialar üzerine Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporla birlikte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan suç duyuru şöyle duyurulmuştu: “Ankara Emniyetinde 19-20 Aralık 2019 günü gerçekleştiği iddia edilen işkence ve kötü muamele eylemleri hakkında Merkezimiz tarafından hazırlanan suç duyurusu Baro Yönetim Kurulumuz tarafından ivedilikle soruşturulmak üzere Cumhuriyet Savcılığına iletilmiştir.”

MA / Berivan Altan