Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Yetki Belgesi" almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmanın yasaklanması yasasına karşı düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesi ile gözaltına alınıp 12 Temmuz'da tutuklanan 10 tütün üreticisine ilişkin bir rapor yayınladı. Adıyaman Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan tütün üreticileri ve müdafileri ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan rapor dernek binasında yapılan açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Rapor, ÖHD Eşbaşkanı Ali Aslan tarafından okundu. 

HEYET ARAŞTIRMASI 

Rapor hazırlanış amacına ilişkin Aslan şunları söyledi: "Adıyaman ve ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda tütün üreticisi ve tütün tüccarının gözaltına alınması ve akabinde tutuklamaların olması haberlerinin basında geniş bir şekilde yer almasından sonra derneğimiz bünyesinde 3 kişilik bir heyet oluşturulmuştur. Heyet 14 Temmuz tarihinde Adıyaman iline gitmiş ve çeşitli temaslarda bulunmuştur. Bu temaslar kapsamında öncelikle olaya konu soruşturma dosyası incelenmiştir. Akabinde Adıyaman Barosu Başkanlığı başta olmak üzere, İnsan Hakları Derneği, tutuklanan tütün üreticileri, tüccarları ve avukatları ile görüşme sağlanmıştır." 

SERBSET BIRAKILSIN

Raporun tespit ve öneri kısmında şu ifadelere yer verildi: "Yapılan görüşmeler ve gözlemler neticesinde tütün üreticilerinin yapmış olduğu eylem, tamamen barışçıl ve anayasal haklar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Ancak kolluk gücü ve yargı erkleriyle bu barışçıl eylem bastırılmış, eylemcilerin tutuklanması sonucuna kadar gidilmiştir. İsnat edilen ve tutuklama gerekçesi olarak gösterilen suçlamaların Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilen katalog suçlardan olmadığı tespit edilmiştir. Mahkemenin tutuklama gerekçesinde de belirttiği gibi kovuşturma aşamasında üst hadden ceza tayin edilse dahi verilecek cezaların infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Tüm bu yaşananları ele aldığımızda tutuklamaların, benzer barışçıl anayasal eylemlerin önüne geçmek ve toplumun hak arama pratiğini engellemek amacıyla gerçekleştiği değerlendirilmiştir." 

ÖHD raporunda iktidara yönelik çağrılarını şöyle sıraladı: "* Hukuka aykırı bir şekilde tutuklanan tütün üreticileri bir an önce serbest bırakılmalıdır.

* Siyasi iktidar, üreticilere gözdağı vermekten ve sindirmekten bir an önce vazgeçip haklı taleplerini yerine getirmeli, erteleyip sürüncemede bırakmak yerine bahse konu yasal düzenlemeyi iptal etmelidir."