Alman Teslimiyet Belgesi

8 Mayıs 1945 tarihinin üzerinden 76 yıl geçti. İkinci Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren Alman Teslimiyet Belgesi Berlin'de imzalandı. Almanlar bu belgeye Bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht (Wehrmacht'ın Koşulsuz Teslimiyeti) adını veriyor. Wehrmacht 1935-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetlerine verilen isimdir. Yani Avrupa'yı kasıp kavuran o sarsıcı işgallerin ardındaki askeri oluşumun adı...

Günümüzde Almanların silahlı kuvvetler için kullandığı tabir Bundeswehr'dir. Diğer Avrupa dillerinde söz konusu belgede Almanya ismi vurgulanırken Almanlar bu kullanımın yerine Nazi ordularını temsil eden Wehrmacht ismini kullanmayı tercih ediyor. Dolayısıyla Almanların günümüzde Nazilerin faaliyetlerinden utanç duyduğunu anlamak hiç de zor değil.

Almanya'nın Teslimiyet Belgesi toplamda üç sayfadan oluşmaktadır ve 1945 yılında Berlin şehrinin Karlshorst kasabasında 8 Mayıs akşamında imzalanmıştır. Belge imzalanırken ABD, Fransa ve Sovyet Kızıl Ordusu temsilcileri orada hazır bulunuyordu.Avrupa'da Zafer Bayramı

Metnin daha önceki bir versiyonu, 7 Mayıs 1945'in erken saatlerinde Reims'te düzenlenen bir törenle imzalanmıştı. Avrupa ülkelreinin çoğunda, 8 Mayıs günü Avrupa Zafer Günü olarak kutlanıyor; 9 Mayıs'ta ise Rusya, Beyaz Rusya, Sırbistan ve İsrail'de Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.

30 Nisan 1945'te Adolf Hitler, Amiral Karl Dönitz'in Reich Başkanı unvanıyla Devlet Başkanı olarak yerine geçmesinin ardından bir vasiyetname hazırlayarak, Reich Şansölyeliği altındaki Führerbunker isimli binada kendini öldürdü. Ancak iki gün sonra Berlin'in düşmesi ve Amerikan ve Sovyet güçlerinin Elbe Nehri üzerindeki Torgau'ya bağlanmasıyla birlikte, Almanya'nın hala Alman askeri kontrolü altında olan bölgesi ikiye bölünmüştü. Mart 1945'te, Almanlar Nazi öncesi sınırlarının bile daha da gerisine çekilmek zorunda kaldı.