Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerinin polis tarafından engellenmesi ve enstrümanlarına el konulmasını şarkılarla protesto etti. İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen etkinlik, yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Kürtçenin Kürt halkının varlığı olduğunu vurgulayan MKM sanatçısı dengbej Xalide Kırık, “Kimse Kürt halkının dilini inkar edemez. Dilimizi yok etmek istiyorlar. Kürtçeye karşı uygulanan saldırılar, tüm Kürt halkına uygulanmış demektir” diye konuştu.  

Yağmur altında şarkılarını seslendiren kadınlara, çevredeki yurttaşlarda eşlik etti. Protesto eylemi, kadınların zılgıt ve alkışlarıyla sona erdi. 

Kürtçe müzik yaptıkları için gözaltına alınan sokak sanatçılarına sözlü ve fiziki polis şiddeti
 

Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerin polis tarafından engellenmesi Diyarbakır, Batman, Mersin ve Mardin'de şarkılar ve halaylarla protesto edildi. 

HDP'DEN DESTEK

HDP İstanbul İl Örgütü, sokak sanatçılarına destek vermek amacıyla yaptığı açıklamada, “Her yerde, her zaman Kürtçe müzik yapacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, 29 Ocak’ta Taksim’de bulunan İstiklal Caddesinde müzik yaparken polislerin müdahalesi darp edilerek gözaltına alınan sokak sanatçılarına destek vermek amacıyla İstiklal Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Zeynel Özen  ve HDP İstanbul İl  Eşbaşkanı Ferhat Encü katıldı. Açıklamaya Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları (BEKSAV) ve birçok sivil toplum örgütü destek verdi.

İstiklal Caddesi’nde sanatçılar enstrümanlarıyla Zımane Kurdi, Zindana Diyarbekir ve Aram Tigran’ın ezgilerini seslendirdi. HDP milletvekilleri kitleyle birlikte şarkılar eşliğinde halaylar çekerek zılgıt attı.

‘HER YERDE KÜRTÇE MÜZİK YAPACAĞIZ’

Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, “Herkesin bildiği gibi burada ki sokak müzisyenlerine polisler tarafından saldırı gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı birkaç gündür gündemdeler. Kürtçeye karşı bir tahammülsüzlükleri var. HDP İl Örgütü olarak bunu kabul etmiyoruz. Kürtçeye karşı değiliz, trafiği kapatıyorlar, Kürt müziğine karşı değiliz diyorlar, ama gördüğümüzde müzisyen arkadaşlarımız şarkılarını söylemek istediklerinde onları engellemeye çalışıyorlar.  Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz her yerde, her zaman Kürtçe müzik yapacağız” dedi.

‘MÜZİK DURAKLARIMIZ KURULSUN’

Sokak sanatçılarından Ferhat Demir, “Biz müzik duraklarımızın aynı yere kurulmasını istiyoruz. Kürtçeye karşı mutlaka bir tavırları var. Yetkililerinden bizim yerlerimizi açmalarını ve bize karışmamalarını istiyoruz” dedi.