Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’ın farklı tarihlerde çıkan gazetenin 9 nüshasındaki haberlerde “zincirleme örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle verilen 5 yıllık hapis cezası İstinaf Mahkemesi’nden bozuldu. Bozma kararından sonra davanın ilk duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çoban, başka bir dosyadan tutuklu bulunduğu Tarsus 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, Çoban’ın avukatı Resul Tamur da duruşmada hazır bulundu.

ANLAŞILMAYAN BİR DİL

Av. Tamur, müvekkili için tercüman görevlendirmesinin yapılmasını talep ederken, Çoban, Türkçe sorulara Kürtçe yanıt verince mahkeme başkanı, tutanağa, “Sanığın mahkeme başkanının Türkçe sorduğu sorulara mahkeme başkanı tarafından anlaşılmayan bir dille cevap verildiği görüldü” diye geçirildi.

‘SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM’

Mahkeme heyetince atanan tercüman aracığıyla savunmasını Kürtçe yapan Çoban, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Çoban’ın duruşmaya getirilmesi yönündeki talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. 

BERAAT TALEBİ

Daha sonra savunma yapan Avukat Resul Temur ise müvekkilinin Kürtçe gazetede çalışan biri olduğunu belirterek, TMK 7/2 kapsamında yapılan en son değişikte açık bir şekilde getirilen hükmün, haber verme şeklinde yapılan haberlerin propaganda suçu oluşturmadığını söyledi. Tamur, müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi. 

MAHKEME SORUŞTURMA DOSYASINI İSTEDİ

  

Mahkeme heyeti, 2019 yılına ait bir soruşturma dosyasının Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine, tercüman parasının da Çoban tarafından karşılanması yönünde karar vererek, duruşmayı 16 Şubat 2021’e erteledi.

BİLİNMEYEN BİR DİL

Diyarbakır’daki KCK ana davasının duruşmalarında, Kürt siyasetçilerin Kürtçe savunma yapmaları, mahkeme başkanları tarafından tutanaklara “bilinmeyen bir dil” olarak tutanaklara geçirmiş ve bu da büyük tepkilere neden olmuştu.