AKP’nin yeniden savaş politikalarına döndüğü 2015 sonrası ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG ve YJA-Star’lıların cenazeleri yıllardır ailelerine verilmiyor. Ailelerin başvurularına rağmen verilmeyen en az 900 cenaze, Şırnak, Mardin, Urfa, Antep, Malatya ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte bulunan “Kimsesiz” mezarlıklarında defnediliyor. 

AKP’nin politika haline getirdiği bu uygulama, bu kez Federe Kürdistan Bölgesi’nde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından uygulanmaya başlandı. KDP’ye bağlı özel güçlerin Federe Kürdistan Bölgesi'nin Xelîfan bölgesinde 28-29 Ağustos'ta kurduğu pusuda yaşamını yitiren 5 HPG’linin cenazesi, 3 aydır ailelerine verilmedi. Cenazeleri almak için Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçişleri de engellenen ailelerin Sêmalka Sınır Kapısı’nda başlattığı nöbet eylemi 65’inci gününde sürüyor. 

ÖLÜYE SAYGI 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan mele Sait Özdemir, İslamiyet’te ölünün kutsallığına dikkat çekerek, cenazelere saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özdemir, “Ölen kişinin dili, dini, rengi ne olursa olsun, o Allah’ın misafiridir. Allah ölüye el uzatmayı kabul etmez. Biri öldüyse ve ruhunu teslim etmişse, saygı duyulmalı. Cenazeye saygısızlık günahların en büyüğüdür. Mümin her şeyden önce Allah'ın kanunlarına uymak zorundadır. Cenazelerin teslim edilmemesi kabul edilebilir değil” dedi. 

‘İŞKENCE KABUL GÖRMEZ’

İslamiyet’in eşitliği ve kardeşliğini buyurduğunu dile getiren Özdemir, “Allah bir ayette şöyle buyurmaktadır; 'Ölen kişinin kanı ve evi herkese haramdır'. Ölen kişi kıyamet günü ancak Allah’a hesap verebilir. Ayetler ve hadisler bunlara müsaade etmiyor. Aynı şey İncil, Tevrat, Zebur için de geçerlidir. Hiçbir din cenazelere işkence yapılmasını kabul etmez. Ve bu uygulama hiçbir inançta kabul görülmez” ifadelerini kullandı. 

MA / Zeynep Durgut