İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışında kentte yaşanan sorunlar ve yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, "İstanbullu büyük oranda evine erişmiştir, öncekinden daha az sorun yaşandı" dedi.

Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katılan İmamoğlu, 24 Ocak'ta kar yağışı sırasında İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott ile bir balıkçıda yemek yemesine ilişkin görüntülerin MOBESE kaydı olduğunu yineledi ve bu konuda şikayette bulunduğunu açıkladı.

'MAZERET ÜRETMİYORRUZ AMA ENGELLENİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz kimseyi engellemiyoruz" dediği sözleri hatırlatan İsmail Küçükkaya, "Siz engelleniyor musunuz yoksa mazeret mi üretiyorsunuz?" diye sordu. İmamoğlu, "Biz mazeret üretmiyoruz engellemeleri sorunları ifade ediyoruz ama gümdü gümdür de iş yapıyoruz. Mazeret üretmiyoruz ama engelleniyoruz. Engellenmedi deniyor ya birkaç madde sırlayayım; 300 otobüs alınması niye engellenir? Biz gittik kendi koşullarımızla 160 otobüs aldık. Zamanında ihmal etmişsiniz ama otobüs filosunu, zorlanıyor" sözlerini kaydetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gazetecilerin İmamoğlu'nun MOBESE kayıtlarına ilişkin sorusuna, "Dedikoduyu bırakın" diyerek yanıt vermesine de sert bir dille tepki gösteren İmamoğlu şöyle konuştu:

'GIRGIR ZAMANI DEĞİL'

"Ben eşimle bir yemeğe gidiyorum nereye gittiğimin de önemi yok. Bugün de başka yerlere gideceğim bir sürü işim var. Güvencemiz ne bu ülkede. Ne diyorsun sen Allah aşkına ya. 'Dedikoduyu bırak,' bu nasıl bir tavır. Bu hayati bir meseledir. Bu benim memleketimin şahsımın ailemiz herkesin güvenliği meselesidir. (Soylu'ya) Gırgır zamanı değil. Bu tarz bu ülkede çok ağır şeylere mal oluyor. 55 gün önce 557 terörist dedin. 20 gün önce ben valiliğe dilekçe yolladım. Yollayın bana gerekeni yapıyorum dedim. Her dediğin lafın altı boş çıkıyor. İşin gücün başka. Ben bu olayı yaşadığım akşam İstanbul valimizi aradım ciddi bir meseldir bu bunu da dilekçe kabul edebilirsiniz dedim. Bu kesinlikle MOBESE."

'BU KADAR YABANCI MİSYON ŞEFLERİYLE GÖRÜŞMÜŞ BAŞKAN YOKTUR'

İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:

İBB başkanı olmak bir kere dünyanın ilgisini çeker. İstanbul demek zaten Türkiye demek. Hatta siyasi espriyi burada dile getirelim. Az önce birçok beyanatını dinlediğimiz cumhurbaşkanımızın da bir beyanatı var 'İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder.' İstanbul tarihinde bu kadar yabancı ülke misyon şefleriyle bu kadar kısa sürede görüşme yapmış başka başkan yoktur diye düşünüyorum. Görüşmediğimiz dünya ülkesi kalmadı.

Böyle bir ortamda İngiltere Türkiye'nin en yoğun ticari ilişkileri olan ülkelerin başında geliyor. İngiltere büyükelçisi bizim makamımızda ziyarete geldi. Aralık başında. Orada böyle bir hafif de bir iyi ilişki teması üzerinden böyle bir görüşmeyi o gün konuştuk. Şöyle konusu geçti bir yemek yiyelim. İstanbul'da hatta balıkçıyı bile belirleyerek, bir Karadeniz vesaire üzerinden balıkçıyı bile belirleyerek böyle bir yemek konuştuk. Ve 25 gün öncesinden restoranda rezervasyon yapıldı. Ve biz rezervasyon yaptığımız restoranlara gidenler bilir camları açıktır, en açık yerinde , bunun girildiği yoktur ki. Kaldı ki yan masamızda oturan bir aile var. Çirkin olan şey oradan bir fotoğraf çekilmesi. Oradaki bir vatandaş çekmiş, siyasi girintileriyle ilgili başka detaylar da var şimdi o konuya girmeyeceğim.

İşlerimizi AKOM'da yola koyduktan sonra gidişi normal karşıladım. 8 civarı yemekten kalktık yolda karın daha da yoğunlaştığını gördük eşimle AKOM'a geçtik. Bizim trafiğimiz bu yani burada bunu bir kusur yerine koymak... Ha şu tartışıldı, bir fotoğraf çekildi, işin içerisinde başka kumpaslar var ama bu konuya girmiyorum. Siyasi tarafına da girmiyorum. Bir siyasetle ilintisi olan kişi tarafından çekilmesi kime gönderildiği her detayı biliyorum. (Hemen bunun açıklanması gerekirdi eleştirilerine) Ya ben umursamadım. İkincisi sayın büyükelçisi masada. Bir de karın arasına bu açıklamayı yapacağım! Ben AKOM'dan ayrılıp geçtim zaten yemeğe. Öyle zor durumdasınız ki, hatta biz bizden erken geldiği haberini aldık. Ana gündem meselesi bu olmamalı. Masada İngiliz büyükelçisi var onun bilgisi olmadan bir açıklama doğru değil.

'D100'DE EN DONANIMLI İŞİ YAPAN İBB'DİR'

Eksiğimiz vardır mağdur ettiğimiz vatandaşlarımız olmuştur, kusura bakmasın, o vatandaşlarımız demişimdir ama şunu söyleyeyim İBB kar mücadelesinde en hızlı en pratik o hat üzerinde D100'de en donanımlı işi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'dir. 

Ben eşimle bir yemeğe gidiyorum nereye gittiğimin de önemi yok .Bugün de başka yerlere gideceğim bir sürü işim var. Güvencemiz ne bu ülkede Ne diyorsun sen Allah aşkına ya dedikoduyu bırak, bu nasıl bir tavır. bu hayati bir meseledir. Bu benim memleketimin şahsımın ailemiz herkesin güvenliği meselesidir. (Soylu'ya) Gırgır zamanı değil. Bu tarz bu ülkede çok ağır şeylere mal oluyor. 55 gün önce 557 terörist dedin. 20 gün önce ben valiliğe dilekçe yolladım. Yollayın bana gerekeni yapıyorum dedim. Her dediğin lafın altı boş çıkıyor. İşin gücün başka. Ben bu olayı yaşadığım akşam İstanbul valimizi aradım ciddi bir meseldir bu bunu da dilekçe kabul edebilirsiniz dedim. Bu kesinlikle MOBESE.

'KABADAYILIK SAYGIN BİR KAVRAMDIR, O DA YAKIŞMIYOR SANA'

O adam var ya bir fotoğraf çekti masanın altında hiçbir kıymeti yok benim için. Ama bu benim devletimin kamerası. Magazin ortamında siyaseten boşa düşürmek için birileri bunu kullansın diye birileri bunu alelacele bunu yetiştirmiş. Peki sayın Bakanlar, sen MOBESE için mi İstanbul'a geldin? Bu süreci yönetmek için mi geldin? İngiliz Büyükelçisi de var onun da görüntüleri. Ya bu nasıl bir ayıp ya bu nasıl bir şaşkınlık bu nasıl bir İmamoğlu korkusu. Bu nasıl bir İstanbul sevdası! İstanbul Emniyet Müdürü, altında kim sorumlusu müdür yardımcısı, kim sorumluysa MOBESE'nin başında bulunacak kardeşim, namus borcudur. Bu bilgilerin sızdırılması meselesi sorumluların bu devlete olan namus borcudur. Öyle dalga geçme zamanı... Öyle kabadayılık... Kabadayılık saygın bir kavramdır, o da yakışmıyor sana , devletin sana verdiği görevi yap (Soylu'ya). 

Bütün bunları ben de buradan mesaj yolluyorum Sayın Cumhurbaşkanımı bütün bunların sorgulanması sorumlularından da hesap sorulması lazım. Hakkımı sonuna kadar savunacağım.

'İRAN İLE DOĞALGAZ MÜNASEBESETİNİN İBB İLE İLİŞKİSİ NE?'

(Erdoğan'ın bir gazetecinin "İran'a borç dolayısıyla elektrik kesintisi" iddiasına ilişkin sorusuna verdiği "Biz İstanbul değiliz" yanıtı) Sayın Cumhurbaşkanı siz de İstanbul Büyükşehir Belediyesisiniz. Allah aşkına İran'la doğalgaz münasebetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilişkisi ne?

"(Erdoğan'ın sözlerini hatırlatan Küçükkaya, "Siz engelleniyor musunuz yoksa mazeret mi üretiyorsunuz?" diye sordu) Sayın Cumhurbaşkanı İBB Başkanı iken AKOM yoktu. AKOM'un olmadığını buradan hatırlatayım. Biz mazeret üretmiyoruz engellemeleri sorunları ifade ediyoruz ama gümdü gümdür de iş yapıyoruz. Mazeret üretmiyoruz ama engelleniyoruz. Biz başından beri ekonomik olsun süreçlere dair olsun uyarılarımızı yapıyoruz. şu son dönemdeki ekonomik farklar 11 belediye başkanı hemen toplandık. iki buçuk saat Zoom'da toplantı yaptık. Biz birbirimizden muhteşem güç alıyoruz. Günün sonunda şunu söylüyoruz biz vatandaşımızın yanındayız bu kış koşullarını beraber atlatacağız. Ama şunu şunu yaparsanız hizmet kolaylaşır. Örneğin bizim mazot tükettiğimizden KDV almayın . Bu önerileri yapıyoruz. Engellenmedi deniyor ya birkaç madde sırlayayım; 300 otobüs alınması niye engellenir? Biz gittik kendi koşullarımızla 160 otobüs aldık. Zamanında ihmal etmişsiniz ama otobüs filosunu, zorlanıyor.