Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen Kobanê Davası’nda, duruşmaya ara verildiği sırasında ırkçı bir grubun saldırı girişiminde bulunduğu HDP’li vekilleri ve dava avukatları basın açıklaması yaptı.

Kampüs önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat İlknur Alcan, duruşmada savunmaların verildiği sırada, koridordan hakaret ve tehdit edildiklerini ifade etti. Alcan, müvekkiller ve avukatlar olarak mahkeme heyetine “bu şekilde savunma yapamayız” demelerine rağmen, heyetin duruma müdahale etmediğini söyledi.

Av. Alcan, “Mahkeme tarafından alınan bu kişilere ‘müşteki’ sıfatı verildi. Bu kişiler müvekkillerimizi ve bizleri tehdit etti. Bu açıkça adil yargılama hakkının ihlalidir. Bu sloganların mahkeme üzerinde baskı yapmaya yönelik olduğunu söyledik. Ancak maalesef mahkeme başkanı ara vererek duruşma salonunu terk etti” dedi.

‘PROVOKASYON ÇIKARMAYA YÖNELİK’

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise, yaptığı konuşmada yaşananlara ilişkin “Kobanê Davası iktidarın talimatıyla açılan, HDP ve toplumsal muhalefeti susturmak için yargının sopa olarak kullandığı bir davadır. HDP, bu davada yargılayan oldu. Arkadaşlarımız bu davanın bir kumpas davası olduğunu ortaya çıkarttı. Bununla yetinmeyenler provokatif girişimlerle algı yaratmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Salonda müşteki ve yargılananların yerleri ayrı olmasına rağmen, bu kişilerin yargılananların olduğu giriş-çıkışlardan içeri alındığını söyleyen HDP’li Gülüm, “Bu bile bir provokasyon çıkarmaya yönelik olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

Gülüm, sözlerinin devamında "İçeri girdiler koridorda sloganlar attılar ve tehditlerde bulundular. Buna karşı kolluk ve amirler ne yaptı? Hiçbir şey. Asla duruşmaya katılanların güvenliğini sağlayacak bir güvenlik önlemi alınmadı. Burada alınan güvenlik önlemi bizi susturmaya yöneliktir. Siz burada nasıl güvenlik sorununu çözüyorsunuz? Çok açıktır ki burada iktidar bir provokasyon ve bir saldırı girişiminde bulundu. Öyle kendiliğinden gelmiş bir takım müşteki olduğunu düşünmüyoruz. Ortada, bir iktidar organizasyonu var” dedi.

Açıklama, alkışlar ve atılan “HDP susmadı susmayacak” sloganıyla sona erdi.(Ankara/MA)