İçişleri Bakanlığı tarafından son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyım atanmasına karşı bugün de çok sayıda merkezde protesto eylemi gerçekleştirildi. 

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, belediyelere kayyım atanmasına basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Eyyubiye İlçe Örgütü binası önündeki açıklamaya HDP milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü'nün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.  

Kayyımlarla demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığına dikkati çeken HDP'li Öcalan, “Halkın kendi hür iradesi ile seçtiği belediye eşbaşkanlarına kayyım atanıyor. Demokrasiden bahseden iktidar yetkilileri söz konusu HDP ve halkın iradesi olunca anti demokratik uygulamalar ile Kürt halkının iradesine darbe yapıyorlar. Biz tüm bu uygulamalara karşı direneceğiz. Gün geldiğinde bu halka zulmü reva görenler yargılanacaktır. İktidar kendi çıkarları için hukuku, savcıyı, hâkimleri kendi denetimine almıştır. Biz meşru mücadelemizi tüm bu anti demokratik uygulamalara karşı vereceğiz. Kaybedeceksiniz. Kayyım atanan kaymakamlar ve valiler Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecektir” şeklinde konuştu. 

HEDEF EŞBAŞKANLIK 

Yaşananlarla eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığına vurgu yapan HDP'li Sürücü ise, “Kadın mücadelesinden korkuyorlar. Kadının varlığından ve iradesinden korkuyorlar. Kayyımların ilk işi kadın kazanımlarına saldırmak oluyor. Kadın kurumlarını kapatıp, kadınları baskı altına almak istiyorlar. Kadınları baskı altına alarak toplumu baskı altında tutmak istiyorlar. Her ne kadar saldırsalar da kadın öncülüğünde eşbaşkanlık sistemimize sahip çıkacağız ve faşist sisteme karşı daha da mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.

MARDİN 

Mardin Emek ve Demokrasi Güçleri, kayyım atamalarını kentteki KESK binası önünde protesto etti. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, siyasi parti ve kurum temsilcileri açıklamaya katıldı. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklama fiziki mesafe kuralına uyularak gerçekleştirildi.

Buradaki eylemde konuşan Derya Akyol, “Kayyum irade gaspıdır, irademize sahip çıkacağız” dedi. Akyol, “Tüm dünya pandemi ile mücadele ederken ülkemizde iktidar her kriz, her darbe bir fırsattır anlayışıyla kurumsal olarak otoriter rejimini güçlendirme çalışmalarına ara vermeksizin devam etmektedir. Kaynakları tüketen savaş bütçesi, sermaye transferi zorbalığı, derin ekonomik kriz, işsizlik ve gelir adaletsizliği daha da artığı ve baskıcı uygulamalarıyla halkları ölüme mahkum etmekte ve otoriter rejim anlayışını kabul ettirme çabasındadır” dedi. 

İktidarın kayyım politikasının yanı sıra doğa katliamına sebep olan projelere de devam ettiğine dikkati çeken Akyol, ilk kayyım atamalarından bu yana saldırı altında olanın eşbaşkanlık sisteminin özelinde kadın mücadelesinin de hedefe alındığını dile getirdi.  

IĞDIR

HDP Iğdır İl Örgütü, belediyelere kayyım atanmasını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. İl binası önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekilleri Kemal Bülbül, Mehmet Rüştü Tiryaki, Habip Eksik ve partililer katıldı.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, kent halkının kayyımı belediye başkanı olarak tanımayacağını belirterek, kayyımlara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise AKP iktidarının anayasayı yok saydığını ifade ederek, AKP’nin yaptığı hukuksuzlukların hesabını vereceği günlerin çok yakın olduğunu dile getirdi.

VAN

HDP Van İl Örgütü, il binası bahçesinde açıklama yaptı. Fiziki mesafenin korunduğu açıklamada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, “Kayyumların ilk politikası, kadın kazanımlarına, eşbaşkanlık sistemine ve eş yaşam sistemine yönelik olmuştur. Tek adam zihniyeti ve iktidarları şunu çok iyi biliyor ki; kadın yaşamda yarattığı değişim ve dönüşümle birlikte tek zihniyeti kabul etmiyor. Kadın zihniyetinin toplumda yarattığı etkiyle, tekçi iktidarları yıkacağını biliyor. Bu yüzden AKP iktidarı ve tekçi zihniyetinin yaptığı ilk iş kadın kazanımlarına yöneliktir" dedi. 

Tüm Bel-Sen Van Şubesi de aynı amaçla açıklama yaparak, kayyım atamalarını protesto etti.

İSTANBUL

İstanbul’da ise HDP Bahçelievler ve Esenyurt İlçe Örgütleri, belediyelerine atanan kayyımları ilçe binaları önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

Bahçelievler’de yapılan açıklamada, “Gasp edilen halkın iradesidir. Sessiz kalmayacağız” pankartı açıldı. Salgından dolayı fiziki mesafenin korunduğunda eylemde sık sık, “HDP halktır, halk burada” ve “Kayyuma karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Açıklamaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Örgütü önceki Eşbaşkanı Esengül Demir ve birçok kişi katıldı.

Açıklamayı HDP Bahçelievler İlçe Örgütü yöneticisi Gökhan Özer yaptı.

Saray rejiminin belediyelere el koyduğunu söyleyen Özer, Kürt halkının iradesini kıracağını, Kürt halkını yıldırıp teslim alacağını düşünen Saray vesayetine tarihe bakmayı tavsiye ettiklerini belirterek, “12 Eylül Cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı. 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır” dedi.

‘ER YA DA GEÇ’

“Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir” diyen Özer, “Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır. Zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

GÜLÜM: TEŞHİR ETTİĞİMİZ İÇİN…

Ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, iktidarın birbirini kırdıran politikalar üzerinden kendi bekasını korumaya çalıştığını söyleyerek, iktidarın bütün politikasının sermayeye yönelik olduğunu vurguladı. Parti olarak AKP’nin bu politikalarını deşifre ettikleri için hedef alındıklarını aktaran Gülüm, “Daha önce atanan kayyumların yolsuzluklarını ve hırsızlıklarını teşhir ettiğimiz için bugün bir kez daha belediyelerimize kayyım darbesiyle karşı karşıya kaldı” dedi.

Kayyım atamalarını seçme ve seçilme hakkına müdahale olarak yorumlayan Gülüm, batı kentlerinde pandemi sürecinde muhalefet partilerinin belediye çalışmalarının da engellendiğini hatırlatarak, “Aslında batıda da dolayı bir kayyum darbesi gerçekleşmiştir” diye belirtti.HDP olarak halkın iradesine sahip çıkacaklarının altını çizen Gülüm, son olarak “Şunu unutmasınlar bin kere de kayyum atasanız; bu halk kendi iradesine sahip çıkacaktır. HDP halktır, HDP halkla birlikte eşitlik ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ESENYURT

Esenyurt İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP Parti Meclisi üyesi Murat Kalmaz ve il, ilçe yöneticileri katıldı.

Burada konuşan HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP’nin büyükşehirlerde AKP- MHP ittifakını yenilgiye uğrattığını belirterek bunu hazmedemeyen ittifakın seçimlerden hemen sonra önce YSK eliyle sonra kayyum eliyle HDP belediyelerine kayyum atadığını söyledi. Encü, “İktidar, 15 Mayıs’ta kirli yüzünü göstermeye devam etmiştir. Belediyelerimiz kayyum atayarak HDP, Kürt iradesini, toplumsal belediyeciğini kabul etmediğini göstermektedir. Bu anti demokratik uygulamaları kabul etmediğimizi toplumsal barışa zarar verdiğini buradan tekrar dile getirmek istiyorum” dedi.

ENCÜ: UTANACAKLAR

“AKP-MHP bloğu şunu iyi bilmeli belediyelerimiz el koyarak kayyumlar atayarak, Kürdün iradesini yok sayarak, kendi iktidarlarınızı meşrulaştıramazsınız” diyen Encü, şöyle devam etti: “Bunlar ki geçmişte seçilmişleri atanmışlara kurban etmeyeceğiz deyip bugün seçilmişleri atanmışlarla yer değiştiriyorlar. O bölgeyi oradaki hiçbir toplumsal yapıyı tanımayan oradaki kültürleri tanımayan kişileri atayarak oradaki toplumsal sorunları çözemezsiniz. Tam tersine Kürtlerde bir kırılma yaratırsınız. Seçme seçilme hakkına zarar verirsiniz, seçimlerin meşruiyetini ortadan kaldırırsınız. Dolayısıyla yaptığını hukuksuzluklar bir gün gelecek o hukuksuzluktan dolayı utanacaksınız.”

'HODRİ MEYDAN'

Yapılan hukuksuzluklara bir an önce son verilerek eş başkanların göreve iade edilmesi gerektiğini söyleyen Encü, “Bunu yapamıyorsanız; kendinize o kadar güveniyorsanız, hodri meydan diyorum. Gelin tekrar kayyum atanan bölgelerde seçime gidelim, bakalım sizin meşruiyetiniz mi HDP’nin meşruiyeti mi kabul görecek? 2016’da da bu uygulamayı yaptınız, büyükşehirlere kayyum atadınız ama bu halk iradesine sahip çıkarak sizin kayyumları postalamıştır. Dolayısıyla bir kez daha bu halk kendi iradesine sahip çıkarak o atamış olduğunuz kayyumları postalayacaktır. Bunu biliniz. Bu halkın iradesine zorbalıkla, iradesini yok sayamazsınız, bu halkı diz çöktüremeyeceksiniz” şeklinde konuştu. 

İZMİR

İzmir’de de HDP Konak İlçe Örgütü kayyım atamalarına yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. İlçe binası önünde yapılan  açıklamaya HDP’li Vekil Murat Çepni, HDP Meclis Yürütme Kurulu (MYK) Mahfuz Güleryüz, HDP Parti Meclis (PM) üyeleri ve çok sayıda yöneticinin katıldığı açıklamada, fiziki mesafeye dikkat edildi. HDP’liler adına açıklamayı Konak İlçe Eşbaşkanı Hayat İzgi okudu. İzgi, Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günleri yaşatmak isteyen iktidara karşı zere boyun eğmeyeceklerini belirterek, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

'BASKILARA SON VERİLSİN'

İzmir Emek  ve Demokrasi Güçleri de kayyımları protesto etmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde yapılan toplantıya  HDP Milletvekili Murat Çepni, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.  Açıklamada ilk olarak HDP’li Vekil Murat Çepni konuştu. Çepni, kayyum atamalarının tüm halklara yapılan bir darbe olduğunu belirtti. Kürt illerinde HDP’ye yönelik kayyum darbesinin orayla sınırlı kalmayacağını ifade eden Çepni, tüm emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesiyle bu darbenin bertaraf edileceğini kaydetti.

Ardından basın metnini okuyan Sarı, Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçme ve seçilme hakkının bir kez daha çiğnendiğini vurguladı. Sarı, halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu demokratik iradenin gasp edildiğini söyledi. Son günlerde iktidar yandaşları tarafından geliştiren darbe söylemlerine dikkat çeken Sarı,  “Siyasal iktidarı ise kayyım atamalarını derhal durdurmaya, görevden alınan belediye başkanlarını göreve iade etmeye ve yerel yönetimlere yönelik sürdürülen tüm engelleme ve baskılara son vermeye davet ediyoruz” dedi.

Manisa’da da HDP Şehzadeler ve Yunusemre İlçe Örgütleri, ilçe binasında yapılan açıklama ile kayyımlara tepki gösterdi.