Şırnak kent merkezi ile İdil, Uludere, Beytüşşebap, Cizre ve Silopi ilçelerinde bu sabah özel harekat polislerinin katılımı ile polis baskınları yapıldı. Operasyonun hedefinde ise, siyasetçiler yer aldı. Evlerine yapılan baskınlarda aralarında eski ile yeni siyasetçilerin de olduğu 20 isim gözaltına alındı. 

Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü götürülen bu isimler şunlar oldu: Yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Yöneticisi Sekvan Kılınç, HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Nafiye Geçgel, HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Kadir Kunur, HDP üyesi Meryem Aşkara, HDP Silopi eski ilçe eşbaşkanı Aycan Azmaz, Şırnak BDP eski il eşbaşkanı Yakup Barkın, DTK üyeleri Ekrem Şavluk, Cemil Gün, Abdullah Acar, DTK delegesi Aydın Deniz, DTK eski üyesi Ali Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak eski İl Eşbaşkanı Ayşe Altay, DBP Balveren Beldesi eski Eşbaşkanı Leyla Erdem, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Beytüşşebap eski Belediye Başkanı Faik Dursun, görevden uzaklaştırılan İl Genel Meclis üyeleri Elfesya Nas, Asuman Külter, Sozan Acar, Yunus Üzen ve Resul Uyan gözaltına alındı.

Arama yaptıkları evlerdeki eşyaları darmadağın ettikleri aktarılan polislerin gözaltına aldıkları sırada Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu ile HDP üyesi Meryem Aşkara’yı darp ettikleri de belirtili.

Maruz kaldığı şiddet nedeniyle kolu incinen ve yürümekte zorlanan Aşkara, tedavi için Cizre Devlet Hastanesi’nde götürüldü. Yapılan muayenesinde vücudunda ‘darp olmadığı’ yönünde rapor hazırlandığı öğrenilen Aşkara, emniyete geri götürüldü. Avukatı Newroz Uysal, polisi darp ettiği iddiasıyla Aşkara’nın ifadesinin alındığı bilgisini paylaştı.

Bu duruma itiraz ettiklerini söyleyen Av. Uysal, darp raporu almak için Aşkara'nın rekrar hastaneye götürülmesi talebinde bulunduklarını aktardı.

GÖZALTILARIN GEREKÇESİ DTK!

Öte yanda Şırnak Valiliği, yapılan gözaltılarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 20 ismin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, DTK’yi illegalize etmeye yönelik ifadeler kullanıldı. Soruşturma dosyasına dair ‘gizlilik’ kararı alındığı da öğrenildi.