Diyarbakır merkezi yapılan ve 9 ilde siyasetçi ve gazetecilere yönelik gözaltı operasyonuna tepkiler devam ediyor. Bu tarz operasyonlarla bölgede gazetecilik yapılmasının engellenmeye çalışıldığını vurgulayan gazeteci Banu Güven, “Gazetecilik yapmak isteyenlere gözdağı vermeye çalışıyorlar. Gözaltına alınan gazeteciler arasında bulunan Abdurrahman Gök uzun süredir bu işin içinde ve hakikati yansıtmanın ne kadar değerli olduğunu onlara gösterdi. Bölgede gazetecilik yapan arkadaşlarımız uzun zamandır orada bu şekilde çalışıyorlar. Dolayısıyla işlerini yapmaya devam edecekler” dedi. 

'ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR'

Gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatan Güven, “Bu yüzden bütün arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır”  diye seslendi. Yaklaşan yerel seçimlerden kaynaklı bölgedeki siyasetçiler için kıskacın daraltılmaya çalışıldığına dikkat çeken Güven, “Böyle bir döneme giriyoruz. Daha öncede bu tarz şeylerin benzerlerini gördük. Ama umarım serbest kalırlar” ifadesinde bulundu. 

‘HDP KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Gözaltı operasyonunu iktidarın yerel seçimlere yönelik baskı politikası olarak değerlendiren Agos gazetesi yazarı Pakrat Estukyan, “90 kişinin gözaltına alınması yaşanan ekonomik kriz ile birlikte oluşan kaosun bir parçasıdır. Ekonomik kriz tarif edilemez duruma geldi. Yetkililer ‘Ne krizi bu bir manipülasyondur’ diyor sürekli. Bu sözlerin halk arasında bir geçerliliğinin olmadığını görenler dikkatleri başka yöne çekmek istiyor” dedi. 

Erdoğan'ın yerel seçimlerde HDP’nin belediyeleri kazanması sonucunda kayyum atayacağı yönündeki sözlerini hatırlatan Estukyan şunları dile getirdi: “HDP’yi, Kürt özgürlük hareketini kreminize etmek için her yolu deneniyor. Daha önce de HDP’nin birçok kadrosu ve milletvekili gözaltına alındı, tutuklandı ama kararlı duruşunu sürdürdü. Bu gözaltılar yeni tutuklamaların önünü açmak için atılmış adımlardır. İktidar seçimleri kazanmak için her yolu deniyor ve şiddet dışında başka bir yol bırakmamak için baskı uygulanıyor ama bizler bu oyuna gelmeyeceğiz.” 

'İKTİDARA KARŞI DOĞRU BİLDİĞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Gazetecilerin gözaltına alınmasını da "Halkın sesinin bastırılması" olarak tanımlayan Estukyan, “Medya ağır bir kuşatma altında. Medyanın yüzde 95’i kuşatılmış durumda ve geriye kalan yüzde beşlik kesime de saldırılar söz konusu. Bir haftadır bayilerde yer alan Yeni Yaşam Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan gözaltına alındı, bırakıldı. Siyasilere yönelik olan baskılar tepkileri bastırmak için gazetecilere de uygulanmakta” diye belirtti. Baskılara yönelik asla geri adım atılmayacağına belirten Estukyan sözlerini şu sözlerle noktaladı: “Aklımız, imkanlarımız el verdiğince aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Sıkıştıkça şiddetin dozunu arttıran bir iktidarla karşı karşıyayız. Bizler de bu iktidara karşı doğru bildiğimizi yapmaya ve savunmaya devam edeceğiz.” 

‘KORKUMUZ YOK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir,HDP’ye yönelik baskıların yaklaşık iki buçuk yıldır devam ettiğine dikkat çekerek baskıların sonuç vermeyeceğini söyledi. Erdoğan’ın belediyelere seçimden sonra kayyum atama tehdidine de dikkat çeken Demir, “Bu baskılar seçimler öncesi verilmek istenen bir gözdağıdır. Yaşananlar yeni değil. Siyaseten HDP’yi yok etmeye yönelik bir hamle söz konusudur. Halk iradesi ile kazanılan alanları gasp etmeye yönelik yapılan bu uygulamalar boşa çıkacaktır. Bizim bir korkumuz yok. Mücadelemiz her alanda devam edecektir. Tutuklanan her arkadaşımızın yerine yenisi geliyor. Bu yöntemle HDP’yi bitireceğini zannedenler boşa çıkacaklarını göreceklerdir” diye konuştu. 

 'HALKIN İRADESİNİ SANDIĞA TAŞIYACAĞIZ'

Siyasetçi ve gazetecilere yönelik baskıların yeni olmadığını dile getiren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) Eşsözcüsü Eylem Tuncaelli ise, baskıların devam ettiğini söyledi. OHAL kaldırılsa da rejim değişikliğiyle sürdürüldüğünü belirten Tuncaelli, gözaltı operasyonunun yerel seçimlerden kaynaklandığını, zaman yaklaştıkça demokratik siyaset zeminin daraltıldığını vurgulayarak halkın iradesini her şeye rağmen sandığa taşıyacaklarını ifade etti.