Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamının 5’inci yıldönümü için "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla düzenledikleri eylem ve etkinliklerin startını “adalet yürüyüşü” ile verdi. Gençlik örgütü temsilcileri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda genç, yürüyüş için Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledildiği Şişli’deki Halaskargazi Caddesi’nde bir araya geldi. 

Gençler, polis engeline rağmen Agos Gazetesi’nin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Hrant Dink için adalet, Suruç için adalet" pankartının açıldığı yürüyüşte sık sık  “Suruç’u unutma unutturma” ve “Katillerden hesabı gençler soracak” sloganları atıldı. 

BAHÇECİ: ADALETİ SOKAKLARA TAŞIYACAĞIZ

Yürüyüş sonrası gerçekleşen anma programında ilk olarak SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci konuştu. Bahçeci, etkinliklerinin gerçekleştiği yerde 23 yıl önce Dink’in katledildiğine değindi. Bahçeci, “33 düş yolcusunun adalet mücadelesini sokakta birleştirmeye ve onların ideallerini gerçeğe taşımaya devam edeceğiz” dedi.

“Dink’in failleri neden açığa çıkarılmıyor. Neden Suruç Katliamının katilleri saklanıyor” diye soran Bahçeci, “Bizler adalet mücadelesini mahkeme salonlarından sokaklara taşıyacağız” diye konuştu.  

HDP’Lİ KAYA: GENÇLERİN SESİ UMUDUMUZ

HDP’li Hüda Kaya, 33 genci hiç unutmayacaklarını belirterek, anılarına ve mücadelelerine her zaman sahip çıkacaklarını vurguladı. Kaya, gençlerin adalet, özgürlük ve eşitlik için seslerinin yükseldiğine işaret ederek, “Bu ses bizim umudumuz. Zalimler rahatsız olmaya devam etsinler, daha çok rahatsız olacaklar. Adalet, barış ve özgürlüğün gücü bu topluma hakim olacak. Bizler adaleti gerçekleştirene kadar sesimizi kimse kesemeyecekler” dedi. 

ÇILDIR: 33’LERİN YOLDAŞLARI SINIR TANIMAZ

Dev-Güç üyesi Can Çıldır, “Bu katliamı yapanlar Türkiye gençlik hareketinin göz bebeklerini öldürmeye çalışarak, bizi sınırsız mücadelemizi engellemeye çalıştılar. Ama buraya ve Türkiye’nin bütün sokaklarına baksınlar; 33’lerin yoldaşları halen sınır tanımaz halen sokak sokak halen barikat barikat mücadele etmeye devam ediyor. Bugün bir kez daha Dink ve Suruç’ta düşenlerimiz için haykırıyoruz; bu mücadele zafere ulaşana dek mücadelemiz devam edecek. Gençliğin pusulası faşizme karşı sıktığı yumruğudur” şeklinde konuştu. 

GALATAPORT’TA ANMA

Gençler, açıklamaların ardından Galataport’ta Kovid-19 testi pozitif çıkmasına rağmen çalıştırılan ve sonrasında yaşamını yitiren Hasan Oğuz için planladıkları etkinlik için Karaköy’e doğru yola çıktı. Galataport’ta yakın bir yerde bir araya gençler, açıklamanın yapılacağı yere yürümek istedi. Gençler, polis engeline rağmen yürüyüşlerini gerçekleştirdi. 

Gençler, buradaki açıklamalarında da “Hasan için adalet, Suruç için adalet” pankartı açtı. 

SGDF’Lİ TUNCER: ADALET BİZİMLE GELECEK

SGDF üyesi Yaren Tuncer, Hasan Oğuz ve 33 kişinin faillerinin bir olduğunu söyledi. 33 düş yolcusunun işçilerin yoldaşı olduklarını ifade eden Tuncer, “33 düş yolcusu işçi sınıfı zincirlerini kıran işçilerdendi.  Devlet Hasan’ı katledenleri koruyor. Adalet kurdukları o faşist mahkemelerde gelmeyecek, adalet bizim ellerimizle gelebilir. İşte bu yüzden sokaklardayız” dedi.

HDP’Lİ AVCI: HÜKÜMETİN CİNAYETİDİR

HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise, 33 kişinin Galataport’ta yaşamını yitiren Oğuz’la aynı ailenin çocukları olduğuna dikkati çekti. Avcı, “Biz bu günaha ortak olamamak için sözümüzü söylüyoruz. Bu sebeple Suruç’ta ve buradaki iş kazaları da hükümetin cinayetidir diyoruz” dedi. 

SOKAKLARDA MÜCADELE 

Öğrenci Faaliyeti üyesi Lizge Biter ise, “Adalet talebi mahkeme salonlarına sığmıyor, gençlik Suruç’un hesabını sokaklarda ve kampüslerde sormaya devam edecek” mesajı verdi.  

Sonrasında konuşan gençlik örgütleri temsilcileri de, “sokakta mücadele” vurgusu yaptı. 

Gençler, saat 17.00’da Beyoğlu’nda bulunan Mis Sokağı’nda, katledilen trans birey Hande Kader’i anmak için dağıldı.