Finlandiya Büyükelçisi Ari Mäki, 11. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında çekilen bir fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaştı. 

Hakkında farklı ülkelerde siyasete müdahale ettiği yönünde çokça komplo teorisi bulunan Soros, Gezi davasından tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen, ABD dahil 10 ülkenin büyükelçisini azarlayan Erdoğan tarafından geçen günlerde yine gündeme getirilmişti. 

Soros ile 2003'te bir otelde görüştüğü bilinen Erdoğan, Kavala için “Bu Soros artığını savunanlar, ‘Bunu nasıl bıraktırırız’ gayreti içindeler” demişti. 

Tam bu sırada Abdullah Gül'den bu konudaki tavrını belli ettği yorumlarına neden olan bir fotoğraf karesi geldi. Gül, Finlandiya’nın Kavala'yı serbest bırakılmasını istemesinden iki gün sonra Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisiyle fotoğraf verdi. 

Bu durum Gül’ün Erdoğan’a Kavala tartışmalarında yanıtı olarak yorumlandı. 

Büyükelçi Ari Maki, Abdullah Gül'le yaptığı görüşmenin ilişkin fotoğrafını resmi sosyal medya hesabından "Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün Türkiye üzerinbe iyi bir konuşma gerçekleştirdik" notu ile paylaştı:

Mäki paylaşımda "Bugün eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye hakkında güzel bir konuşma" ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN 'ÜLKEMİZDE AĞIRLAMA LÜKSÜMÜZ OLAMAZ' DEMİŞTİ

Finlandiya Büyükelçisi, geçtiğimiz günlerde 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilmişti. 10 ülkenin Türkiye büyükelçiliklerin yaptığı ortak Osman Kavala açıklamasıyla ilgili Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye’yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar. 10 tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, bunu nasıl bıraktırırız gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye’ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş? Kavala’yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Amerika’sı, Almanya’sı, hangisi böyle bir şeyi şu ana kadar yaptı? Yapmadılar ve yapmazlar. Konuştuğu zaman sana verecekleri cevap şudur, “yargı bağımsızdır.” Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor."

Abdullah Gül ile Mäki'nin görüşmesi, Erdoğan'ın açıklamasından 1 gün sonra gerçekleşti. Görüşme ile ilgili Gül tarafından henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.