Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in, birleştirilmiş iddianamelerden oluşan ve 19 ayrı suçlamadan yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven’in katılmadığı duruşmada, avukatları Serdar Çelebi, Şivan Cemil Özen ve Cemile Turhallı Balsak hazır bulundu.

Cumhuriyet Savcısı, DTK'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın “dört ayaklı paradigması” çerçevesinde, kurulduğunu ileri sürerek, Güven'nin DTK eşbaşkanı olarak PKK'nin amaçları doğrultusunda açıklama yaparak eylemlere katıldığını öne sürdü. İddia makamı, tüm dosya kapsamında Güven'in PKK'nin üyesi olduğunun, örgüt içerisinde faaliyet yürüttüğü, örgüt hiyerarşisine dahil olan üst düzey yöneticilerden aldığı emir ve talimatla hareket ettiğinin anlaşıldığını iddia etti.

3 SUÇLAMADAN CEZA 

Savcı, Güven’in "örgüt kurma ve yönetmek" ve iki kez "örgüt propagandası yapmak"tan ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. Savcı, "örgüt propagandası yapmak", "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama"ya yönelik hazırlanan 16 iddianamedeki suçlamalardan ise Güven'in beraatını istedi.  

 SAVUNMA İÇİN SÜRE VERİLMEDİ

Güven'in avukatları, dosyaya eklenen ve Batman 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan iddianame ile Batman 2'nci Asliye Ceza Mahkemesince hazırlanan iddianamenin aynı olduğunu ve dosyaya eklenmesini bekledikleri için son savunmaya dair hazırlık yapmadıklarını, dosyanın birleştirilmesini talep etti. Mahkeme, dosyaların birleştirme talebini ve avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talebini de reddetti.

TEVSİ TAHKİKAT TALEBİNE RET

DTK'nin Öcalan'ın talimatıyla kurulduğuna dair dosyada, Öcalan'ın çeşitli tarihlerde İmralı Cezaevi'nde taptığı görüşmelerin çözümlerinin suçlamaya dayanak yapıldığına işaret eden avukat Şivan Cemil Özen, Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sulh Ceza Hakimliklerinin ilgili çözümlerin ses kaydının kararının dosya içerinde bulunmamasının adil yargılama yapılamayacağının kanıtı olduğunu dile getirdi.

Bu ses kayıtlarına ilişkin tevsi tahkikat talebinde bulunan Özen, taleplerini yenilediklerini vurgulayarak, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için yeni bir süre tayin edilmesini talep etti. 

22 YIL 3 AY HAPİS

Talebi reddeden mahkeme, hükmün açıklanması için yargılanmayı sonlandırdı. Mahkeme, Güven'e "örgüt üyesi olmak" suçlamasında alt sınırdan uzaklaşarak 14 yıl 3 ay, Batman ve Diyarbakır'da yaptığı konuşmalardan dolayı 2 defa "örgüt propagandası yapmak"tan ayrı ayrı 4'er yıl hapis cezası verilmesine kara verdi.

Mahkeme toplamda 22 yıl 3 ay hapis cezası kararı verdiği Güven'in hükümle birlikte tutuklanmasına da karar verdi.

16 DOSYADAN BERAAT

Mahkeme, dosya ile birleştirilen 16 iddianamedeki suçlamalardan ise Güven'in beraatına karar verdi.