Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu partili bir heyet, “Bütçe Buluşmaları” kapsamında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) İstanbul'da bulunan Genel Merkezi'ni ziyaret etti. HDP Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Oya Ersoy'un da yer aldığı heyeti, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve sendika yöneticileri karşıladı. 

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Ziyarette konuşan Buldan, ülkenin ekonomi sorunları ve yoksulluğun derinleştiği bir dönemde DİSK’i ziyaret ettiklerini belirtti. Buldan, yaklaşan bütçe görüşmelerine işaret ederek, “İstanbul’dayız. İşçi ve emekçinin en fazla olduğu kentteyiz. Dolayısıyla işçi, emekçi ve kadınların sorunlarını konuşmak, ekonominin düzelebilmesi için neler birlikte neler yapabiliriz bunları konuşmak, bütçeye dair taleplerimizi Genel Kurul’da ifade etmeden önce sizlerle ortaklaştırmak, bu konudaki düşüncelerimizi paylaşmak için buradayız” dedi.  

ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Buldan, buluşmaların startını Ağrı’da verdiklerini aktararak, bu kapsamda kimi ziyaretler yaptıklarını ifade etti. Buluşmaların ikinci ayağının İstanbul olduğunu belirten Buldan, “HDP olarak özellikle bütçe aşamasında asgari ücret meselenin önemli olduğu düşünüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebimizi her ortamda ifade etmeye çalışacağız. Çünkü asgari ücret yoksul kesim başta olmak üzere işçinin, emekçinin ve kadınların hayatını olumsuz etkileyen düzeyde. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve 5 bin TL olması yönündeki teklifimizi hem kamuoyunda hem de Genel Kurul’da paylaşacağız” dedi. 

TOPLUMSAL ÜCRET

Asgari ücretin 12 Eylül 1980 öncesi “toplumsal ücret” olarak ifade edildiğini anımsatan Buldan, “Biz yine aynı noktaya gelmesi noktasında düşüncelerimizi belirtmek isteriz. Çünkü asgari ücret sadece işçiyi değil milyonları ilgilendiren kavram olduğu için bir toplumsal ücret adı altında ifade edilmesini gerektiğini düşünüyoruz” diye kaydetti. 

Bütçe görüşmelerinde asgari ücrete ayrı bir pay ayrılması yönünde tekliflerinin olacağını aktaran Buldan, savaşa ayrılan bütçenin artık toplumu rahatlatacak bir bütçeye dönmesi gerektiğini vurguladı. Bütçenin işçi, emekçi, kadınlar ve gençlere ayrılması için taleplerinin olacağını ifade eden Buldan, sendikalaşmanın önündeki engellere karşı da mücadelelerinin süreceğini kaydetti. 

SENDİKALAŞMA 

Buldan, sendikalaşma ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu konudaki görüşlerimizi arkadaşlarımız paylaşacak. Yoğun saldırılar başladı. Dolayısıyla bu engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. İşçinin ve emekçinin boykot ve itiraz hakkındaki önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bunu savunuyoruz” diye belirtti. 

ZAMLAR

Zamlara da değinen Buldan, şöyle devam etti: “Bugün çok karşılaştığımız önemli bir durum zamlar. Elektrik, su ve doğalgaza hem geldi hem de gelmeye devam ediyor. Suyun, doğalgazın ve elektriğin, bu temel maddelerin en azından ücretsiz olarak halka uygulanmasını istiyoruz. Bu konuda plan ve bütçe görüşmelerinde arkadaşlarımız görüşlerimizi yansıtacaktır. Umut ediyor ve diliyoruz ki Türkiye’nin ekonomisine bu dönem bir faydamız ve katkımız olur. Gerçekten gidişat gidişat değil. Yoksulluk derinleşiyor. İnsanlar sefalet içerisinde. Yandaş şirketlerin kullandığı ya da onlara bir çok şeyin aktarıldığı AKP hükümetiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin tamamını düşünen bir zihniyet yok.”

ADALETSİZ VERGİ SİSTEMLERİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın politikasının bir avuç yandaşı korumak olduğunu söyleyerek, “Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden biri Türkiye’de. Hem dolaylı vergiler ve ücretten alınan vergiler bu adaletsizliği oluşturuyor. Ücretler giderek geriliyor. Türkiye’de 13 milyon emekli var ve ücretleri son derece kısıtlı. En düşük emekli ücretinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel tüketim maddeleri bir diğer gündem maddemiz. Her ay hepimizin evine 4 fatura geliyor ve bunların bir kısmının ücretsiz olması ve vergi kesintilerinin yapılması temel taleplerimizden biri” diye belirtti. 

 Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.