"Siyasi casusluk" suçlamasıyla 29 Kasım'da tutuklanan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisinin kurucu isimlerinden Metin Gürcan hakkında iddianame tamanmlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Gürcan'ın, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin ettiği" iddiasıyla 20 yıla kadar hapsi istendi.

Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede Gürcan'ın "devletin gizli kalması gereken bilgilerini para karşılığında yabancı diplomatlara verdiği" öne sürüldü. İddianamede Gürcan'ın yabancı devlet görevlileriyle yaptığı görüşmelerin bu kapsamda olduğu ileri sürülerek, görüşmelerin fiziki ve teknik takiple tespit edildiği belirtildi. 

İddianamede, Gürcan hakkında, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçlamasıyla 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi istendi.

Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 29 Kasım 2021'de tutuklanmıştı. Gürcan, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki ifadesinde "Bu görüşmelerde, Türkiye ve Orta Doğu üzerine hazırladığım ülkelerdeki haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri paylaştım. Ancak casusluk iddialarını kesinlikle kabul etmiyorum. Hiçbir diplomatla gizlilik derecelerinde resmi bilgi ve belgeyi paylaşmadım. 2019 yılından itibaren kişi ve kurumlara tamamen açık şekilde danışmanlık hizmeti veriyorum. Karşılığında bana ödeme yapılıyor. Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ukrayna, Afganistan ve Libya gibi ülkelerdeki gelişmeleri herkesin erişimine açık kaynaklardan derledim" demişti.