Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan Dersim Katliamı’na ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. Konuya ilişkin Meclis Başkanlığı’na önerge veren Önlü, “Dersim Soykırımı”yla yüzleşilmesini talep etti. Önlü, yaşanan acıların bir daha yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınması, Dersim halkından özür dilenmesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, toplu mezar yerlerinin tespit edilmesi, Dersim’in kayıp kız çocuklarının bulunması, katliamı planlayanların ve destek sunanların katliam suçlarıyla yargılanmaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

 ‘SOYKIRIMLAR TARİHİYLE YÜZLEŞMELİDİR’

Önlü, aynı konuşa ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi de sundu. Dersim’e “medeniyet” götürülerek terbiye edilmek istendiğine tepki gösterilen önergede, “Bir halkı ancak dili ve kültürünü asimile ettiğin zaman terbiye edebilirsiniz. Bir halkın bilincini, tarihini, kültürünü yok ettiğin zaman onu kendi olmaktan çıkarırsın. Dersim’de yapılmak istenen kültürel soykırım tam da budur. Ancak soykırım bununla da sınırlı kalmamıştır. Çağdaşlık, modernlik kisvesi altında adeta kendi kimliğini reddeden, hatta soykırımı savunan bir halk yaratılmaya çalışılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik bir hukuk devleti olarak iç barışını tesis etmek istiyorsa, başta Dersim soykırımı olmak üzere Türkiye’de yaşayan halklara yönelik gerçekleştirilen katliamlar ve soykırımlar tarihiyle yüzleşmelidir” denildi.

Önlü, Oktay’ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti: 

 “* Birleşmiş Milletlerin 1948 tarihli soykırım tanımına göre; bir topluluğun üyelerini öldürmek, fiziki ve zihinsel zarar vermek, fiziksel yok oluşa götürecek yaşam şartlarına tabi tutmak, topluluğun çocuklarını başka topluluklara transfer etmek soykırımdır. BM’nin 1948 tarihli Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre Dersim’de yaşananlar bir soykırım değil midir? 

* 1937-38 yıllarında gerçekleştirilen Dersim Soykırımın tarihsel tüm arka planlarıyla birlikte araştırılması ve hakikatin ortaya çıkarılması için bir çalışmanız var mıdır? 

* Dersim soykırımına ilişkin gizlilik kararı verilen belgeleri kamuoyuyla ne zaman paylaşacaksınız?

* Dersim halkından özür dilenmesi ve Dersim adının iadesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

* 1937-38 ve 39 yıllarında Dersim’de kaç insan katledilmiştir? Toplu mezar yerlerinin tespitine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

* 1937-38-39 yılları arasında Dersim’den zorla göç ettirilen insan sayısı kaçtır ve bu kişiler hangi bölgelere sürgün olarak gönderilmiştir?

* Dersim Katliamı öncesinde ve sonrasında Dersim nüfusu ne kadardır? 1930’lı yıllardan 1940’lı yıllara kadar olan dönemde yıllara göre nüfus dağılımı ne kadardır?

* Birçok aşiret ileri gelenleri ve dönemin varlıklı aileleri sürgüne götürüldüğünü sandığı için yükte hafif pahada ağır bütün altın ve paralarını yanlarına almışlardır. Bu altın ve paralar kimler tarafından yağmalanmıştır? 

* Dersim soykırımında görev aldıktan sonra zenginleşen komutan ve devlet görevlileri kimlerdir? 

* Dersim’de ailelerinden koparılarak evlatlık verilen kız çocuklarına ilişkin resmi kayıtları ne zaman açıklayacaksınız? Dersim katliamı sırasında kaç kız çocuğu evlatlık olarak verilmiştir?

* Dersim halkı önderlerinden Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri neresidir? Devletin arşivlerinde mezar yerlerine ilişkin bir bilgi var mıdır?

* Dersim halkı önderlerinden Seyit Rıza’nın mezarının olmaması için bedeninin yakıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Seyit Rıza’nın bedeni nerede, kimler tarafından yakılmıştır?”