Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına tetikçi Onur Gencer’in 17 Haziran 2021’de silahlı saldırısında, parti çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Katliamın hemen ardından alelacele tutuklanan ve iddianamesi hazırlanan katil Gencer, ikinci kez hakim karşısına çıkacak. Saldırının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen birçok noktanın eksik bırakıldığı yargılamanın ikinci duruşması, 24 Ocak’ta İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.  

17 Haziran’da sabah saatlerinde Konak ilçesinde bulunan HDP İzmir İl Örgütü binasına gelen katil Gencer, partinin içine girdikten sonra ateş etmeye başladı. Bu sırada partide bulunan Deniz Poyraz'ı katleden Gencer, etrafa ateş etmeye devam etti. Silah sesleri üzerine yapılan ihbarla parti önüne gelen polisler, dakikalarca olaya müdahale etmezken, partiye saldırı haberini alan binlerce HDP'li de il binasının önüne akın etti. Kızının öldürüldüğünü öğrenen Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın, “Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek” mesajı, toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenildi. 

Katil Gencer, emniyetteki ilk ifadesinde sağlık çalışanı olarak Suriye’nin Minbic kentinde görev yaptığını söyledi. Gencer, olayın üzerinden 24 saat geçmeden çıkarıldığı mahkemece, "tasarlayarak öldürmek" suçundan tutuklandı. Emniyetin Gencer'in "örgütle bağlantısı olmadığı" yönünde kanaat bildirmesi ise dikkati çekti.

İKTİDAR KAYITSIZ KALDI

Katliam kamuoyunda büyük tepki toplarken, AKP ve ortağı MHP'nin tavrı ise Kürt düşmanlığını bir kez daha ortaya koydu. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2 gün sonra, “İzmir'deki provokatif saldırıyı kınadık, kınıyoruz ve benzerlerini de kınayacağız. Yakalanan failin önündeki ve arkasındaki tüm ilişkiler ortaya çıkartılarak en ağır cezayı da alacağına inanıyoruz" açıklaması yaptı. Sık sık HDP'yi hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, bugüne kadar saldırıya dair herhangi bir açıklama yapmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ülkücü işaretleriyle fotoğrafları ortaya çıkan Gencer'in katlettiği Deniz Poyraz’ı suçladı.

DAYANIŞMA BÜYÜDÜ

Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri de bu süreçte büyük bir dayanışma içerisinde oldu. Poyraz'ın katledilmesi ve HDP'ye saldırılar onlarca kentte protesto edildi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Poyraz'ın katledildiği İzmir'de 8 Temmuz’da “Demokrasi için bir nefes” mitingi gerçekleştirdi. Toplumun tüm kesimlerinden binlerce kişinin akın ettiği Gündoğdu Meydanı’nda, Deniz Poyraz’ın posterleri dalgalandı. Mitingin temel sloganı ise, “Denizlere sözümüz barış olacak” oldu.

ADI YAŞATILDI

Ülke çapında yapılan birçok etkinlikle de Deniz Poyraz’in ismi yaşatıldı. Poyraz için, katledildiği yerde “Deniz Poyraz Köşesi” kurulurken, yine adına parti binasında kadın odası açıldı. Birçok aile, Deniz Poyraz adını yeni doğan çocuklarına verdi. Ayrıca Metin Altıok Şiir Ödülü’nü alan şair Seyyidhan Kömürcü, ödülünü Poyraz’a armağan etti. Mezopotamya Kültür Merkezi İzmir’de yaptığı 30’uncu kuruluş yıldönümü konserini Deniz Poyraz’a atfetti. HDP Gençlik Meclisleri İzmir, Adana ve İstanbul’da “Bağımlılığın ağlarını del” şiarıyla gerçekleştirdiği futbol turnuvalarını Deniz Poyraz anısına düzenledi. Ağrı’nın Doğubayazıt Belediyesi’nin HDP Meclis Grubu, bir mahalleye Deniz Poyraz’ın ismini verdi.

SUÇ DUYURULARI SONUÇSUZ KALDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, olaydan hemen sonra 30 kişilik bir komisyon kurdu. HDP Genel Merkezi avukatlarından Türkan Aslan, 18 Haziran ve 21 Haziran tarihlerinde etkin bir soruşturma yürütülmesi için savcılığa dilekçe sundu. Fakat bu taleplerin hiçbiri ne savcılık ne de emniyet tarafından karşılık bulmadı. HDP milletvekilleri de olayla ilgili en az 35 soru, 10 araştırma önergesi verdi. Ancak bunların tamamının cevapsız kaldı. HDP, saldırının ardından 25 Haziran’da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem İzmir Valiliği hem müdahaleye geç gelen polisler hem de parti binası önünde bekletilen kişiler ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurularına cevap veren İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı reddetti.

Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, ayrıca Poyraz’ın katledilmesinin ardından bazı sanal medya hesaplarından Poyraz ve ailesine yönelik ırkçı ve hakaret içeren paylaşımlar yapan 15 kişi hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İDDİANAMEDEKİ ÇELİŞKİLER 

Tetikçi Onur Gencer hakkında yürütülen soruşturma, 11 Ekim 2021’de tamamlandı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Onur Gencer’in "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme", "siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme" suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Ortaya çıkan iddianamede, birçok çelişki olduğu hukuk örgütleri ve kurumları tarafından dillendirildi.

İddianamede, dava sürecine dair peşin hüküm niteliği de taşıyabilecek şekilde "Sanığa 2016'da 'anksiyete bozukluğu' ve 'hafif depresif nöbet tanısı' teşhisi konulduğu" ibareleri yer alması dikkat çekti. Ancak Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Başhekimliği'nin 22 Şubat 2021 tarihli raporunda, Gencer'in herhangi bir psikolojik rahatsızlığına rastlanmadığı belirtildi.

'BAĞ BULUNAMADI'

Yine sanığın herhangi bir örgütle bağının olmadığı kanısına varılan iddianamede, olayın "bireysel" bir olay olduğu vurgulandı. İddianamede, HTS kayıtları ve tanık ifadeleri dikkate alındığında Gencer’in askerler ve ülkücülerle irtibatta olduğu anlaşıldı. Gencer'in irtibat kurduğu kişilerden 3'ünün asker olduğu iddianamede yer aldı. Sürekli olarak bu şahıslarla görüşen Gencer’i saldırının sonrasında bu kişiler tarafından arandığı belirlendi. Ayrıca Gencer’in irtibatta olduğu kişiler üzerinden FETÖ/PDY bağlantısı aranması da dikkat çekti. Gencer’in telefon rehberinde bulunan 8 kişinin FETÖ ile ilgili soruşturulduğu aktarıldı.

Gencer'in, Türkiye'nin farklı ülkelerde savaştırdığı paramiliter grupları eğitmek ve Saray ile olan ilişkileriyle gündemden düşmeyen Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT) ile bağlantılı olduğuna dair çıkan bilgilere dair yapılan araştırmalar da iddianamede yer aldı. Gencer'in SADAT ile bağlantısının bulunduğuna dair delil elde edilemediği belirtildi.  

AVUKATLAR ULAŞAMADI, HABER AJANSI YAYINLADI

İddianamede dikkat çeken başka bir detayı da, dosyaya dair 25 Ekim’de basın toplantısı yapan dava avukatları ortaya koydu. Avukatlar, katil Onur Gencer’in 27 kez İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü aradığını, bu arama kayıtlarının emniyet ve savcılıktan istenmesine rağmen kendilerine olumsuz cevap verildiğini aktardı. Emniyet yetkililerinin dava avukatları ve savcılığa vermediği görüşme detayları ise basın toplantısından 3 gün sonra Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) haberinde ortaya çıktı. Haberde Gencer’in silah ruhsatı için 2 kez Hatay Polis Karakolunu, 25 kez de Gaziemir İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü aradığı ortaya çıktı. Bu aramaların bir bölümü yivsiz av tüfeği ruhsatı almak için, bir bölümünün ise saldırıda kullandığı tabancanın ruhsatıyla ilgili sorular sormak için olduğu haberde yazıldı. Haber sonrası açıklama yapan dava avukatı Türkan Aslan Ağaç, kendilerine verilmeyen bu bilgiye bir haber ajansının nasıl ulaştığını sordu.

DURUŞMA GÜNÜ

Tüm bu eksikliklerle başlayan davanın ilk duruşması 29 Aralık 2021’de görüldü. Dava için Ege bölgesi illerinin yanı sıra Ankara, İstanbul gibi illerden kitlesel katılımlar yaşandı. Özellikle kadın örgütlerinin yoğun olarak katıldığı duruşma öncesi adliye önünde kitlesel bir açıklama yapıldı. HDP’li milletvekillerinin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’li isimler de duruşmaya katıldı. Yine emek ve meslek örgütlerinin de yoğun olarak katıldığı duruşmaya yüzlerce avukat da katıldı. Davaya müdahil olmak için 30 baro başkanı da duruşmada yerini aldı.

KATİLİN RAHATLIĞI

Büyük bir destekle başlayan duruşmaya katil Onur Gencer’in rahat tavırları damgasını vurdu. Rahat tavırlarıyla dikkat çeken Gencer, sürekli olarak Deniz Poyraz’ın ailesini tahrik etti. Yaşanan tahrikler sonucu duruşma salonunda arbedeler yaşanırken, Gencer askerlerin arasından aileye saldırmaya çalıştı. Katil Gencer’in bu kadar rahat olmasının arkasında bir neden olduğunu belirten avukatlar, bunu siyasi bir güce dayanarak yaptığını söyledi.

VERİLER İNCELENMEDİ

Yine duruşma sırasında da soruşturma aşamasının özensiz yapıldığına dikkat çekildi. Avukatlar Gencer’in telefonunda bulunan 72 bin 667 fotoğraftan yalnızca (failin tek başına bulunduğu ve atış poligonunda çektirmiş olduğu) 23 adet fotoğraf rapora alındığını açıkladı. Avukatlar yine telefonda bulunan 584 adet mesajlaşma, 2 bin 160 adet arama günlüğü, 3 bin 63 adet aranan öğe, 928 adet cihaz konumu, 231 adet e-posta yazışmaları, 315 adet sohbet verisi,  bin 108 adet video, 439 adet ses kaydı, 546 adet parola, 12 bin 183 adet web geçmişi gibi verilerin de incelenmediğini açıkladı.

KATİLLE TAKSİYE BİNEN KİŞİ EMNİYETTEN

Yine avukatlar, "1 Eylül 2021 tarihli dilekçemizle Oytun Yüksel isimli şahsın şüpheli ile Kara Termal Otel’e birlikte gittiği ve aynı şekilde HDP il binasının bulunduğu yerde, baz sinyallerinin olduğu beyan edilerek sanıkla örgütsel ilişkilerinin araştırılması talep edilmiştir. Bunun üzerine, savcıyla yapılan görüşme neticesinde bu kişiye ilişkin olarak, Onur Gencer’in yanında taksiye binerek Kaya Termal isimli işyerine gittiği şahsın Oytun Yüksel isimli şahıs olabileceği değerlendirilmiş, şahısla ilgili yapılan araştırmada… şahsın Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde sivil memur olarak görev yaptığı tespit edilmiştir. Kolluk, bu kişinin beyanlarına itibar ederek yalnızca ifadesi ile yetinmiş, ayrıca otel kayıtlarına dair bir araştırma yapmamıştır. Oysa dosya kapsamından bu kişinin kritik önemde olduğu ve özellikle kolluğun bu durumun farkında olduğu aşikârdır” ifadeleri yer aldı.

KİTLESEL KATILIM OLACAK

Duruşmada çıkan arbedeleri bahane eden mahkeme heyeti avukatların sözünün bitmesini beklemeden duruşmayı erteledi. 24 Ocak’ta görülecek olan ikinci duruşma için de dayanışmanın büyük olması bekleniyor. Geçen duruşmada davaya müdahillik için başvuru yapamayan baro, hukuk örgütü ve yüzlerce avukat duruşma için çağrıda bulundu. Yine kadın örgütleri de davanın sahiplenilmesi için günlerdir çağrılar yapıyor. HDP'de duruşmaya katılım için çalışmalarını sürdürüyor. 

Duruşmaya Ege Bölgesi’nde bulunan illerden kitlesel katılımın gerçekleşmesi beklenirken, yine İstanbul başta olmak üzere bir çok ilden davaya katılım sağlanacak. HDP İzmir İl Örgütü de duruşma günü adliye önünde HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve vekillerin katılımıyla basın açıklaması düzenleyecek. Duruşmaya, HDP bileşenlerinin yanı sıra CHP, TİP gibi siyasi partiler, insan hakları ve kadın örgütlerinin katılması bekleniyor. 

MA / Tolga Güney