Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AİHM Büyük Dairesinin "derhal serbest bırakılması" kararı verdiği Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 siyasetçi hakkında “Kobanê soruşturması” kapsamında iddianame hazırladı.

Kobanê soruşturması kapsamında aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve eski milletvekillerinin bulunduğu 27’si tutuklu toplam 108 siyasetçi hakkında düzenlenen iddianame Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Başsavcılık, Kobanê'de yaşananlarla ilgili 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen protestolara ilişkin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu siyasetçilerin hakkındaki soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, 27'si tutuklu, 6'sı adli kontrollü, 75'i yakalamalı olmak üzere 108 siyasetçi yer aldı. İddianamede, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma", "37 kez adam öldürme" ve "31 kez öldürmeye teşebbüs" gibi iddialardan 108 siyasetçi için ceza istendi. Dosyadaki gizlilik kararı ise iddianame kabul edilene kadar devam edecek.

ERDOĞAN 2 GÜN ÖNCE İDDİANAMEYLE İLGİLİ KONUŞMUŞTU

Erdoğan 28 Aralık tarihinde yapılan Kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamada Demirtaş’ın iddianamesine ilişkin “Hakkındaki iddianameye göre, 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı 6-8 Ekim 2014 olaylarının baş sorumlusu. Üstelik bu kişinin burada sayılmayan teröre destek mahiyetinde daha pek çok sözü ve eylemi var” sözlerini sarf etmişti.

BAŞ SAVCI ATANIR ATANMAZ ONAYLADI 

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, atanmıştı. Akça, bugün Ankara Adalet Sarayı’na gelerek görevine başlarken, ilk işi hazır olan “Kobanê soruşturma” dosyasını onaylamak oldu.

KOBANÊ SORUŞTURMASI

2014'te Kobanê'deki IŞİD katliamını ve Türkiye'nin rolünü protesto etmek için başlayan eylemlerde, çeşitli saldırı ve kışkırtmalar sonucunda can kayıpları yaşanmış, HDP o süreçte ve sonrasında iktidar tarafından hedefe konulmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında aralarında eski HDP milletvekilleri ve yöneticilerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında 25 Eylül 2020'de gözaltı kararı çıkarmıştı. Başsavcılık; 6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde yapılan protestoların "terör eylemleri" olduğunu savundu ve başta HDP'li yöneticiler olmak üzere çok sayıda kişiye çok sayıda suçlama yöneltti.

AİHM'NİN DEMİRTAŞ KARARI

Son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire halen tutuklu bulunan Demirtaş hakkında 22 Aralık’ta “derhal tahliye edilmeli” kararı vermişti. Ayrıca, karar uyarınca Demirtaş'a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin euro da manevi tazminat, 31 bin 900 euro da mahkeme masrafı ödenmesine hükmetmişti.