Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin bulunup cezalandırılması talebiyle başlattıkları eylemin 883’üncü haftasında da bir araya geldi. Sanal medyada online olarak düzenlenen eylemde, 20 Şubat 1994 yılında İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti soruldu.

Cüneyt Aydınlar’ın annesi Menekşe Aydınlar, 28 sene önce oğlunun gözaltına alınarak kaybedildiğini belirtti. Anne Aydınlar, “O günden beri haber alınamıyoruz. Adalet istiyoruz, bulunmalarını istiyoruz. Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

7 YIL KAPIDA BEKLEDİ

Cüneyt Aydınlar’ın kardeşi Emrah Aydınlar ise, ağabeyinin 1991 yılında üniversiteyi kazandığı için gururla İstanbul’a uğurladıklarını belirterek, gözaltına alındığı haberiyle yıkıldıklarını anımsattı. Kardeş Aydınlar, “Kaybedildikten sonra ağabeyimi bulmak için yaptığımız tüm hukuki başvuru ve eylemler ret edildi ve engellendik. Bizler Cüneyt’i ‘gelecek’ umuduyla beklemeye başladık. Annem 7 sene boyunca kapının önüne koyduğu kanepede bekledi. Ama 28 yıl geçti, Cüneyt yok” diye belirtti.

ACILAR HEPİMİZİN

“Cüneyt nerede” diye soran  Aydınlar, “Artık annemin konuşacak mecali kalmadı. Düğünlerimizde ve cenazelerimizde yanımızda değildi. Yeğenleri onu tanımadan büyüdü. Bu acılar hepimizin. Toplandığımız Galatasaray Meydanı’ndan, haklı hukuk arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

GÖZALTINDA İŞKENCE

Cüneyt Aydınlar’ın amcası Recep Aydınlar da, yeğeninin 23 yaşındayken kaybedildiğini söyleyerek, “Gözaltındayken işkence yapıldı. Sonrasında ‘yüzleşme’ amacıyla götürüldüğü yerden bir daha gelmedi.  Bu olaydan beri ondan haber alamadık. Polisler hakkında göz boyama davası açıldı. Ondan da vazgeçildi” dedi.

ADALET ARAYIŞIMIZ DEVAM EDECEK

Cüneyt’in akıbetini sormaya devam edeceklerinin altını çizen amca Aydınlar, “Ne yazık ki hükümet geleneğinde bir önceki hükümetin suçunu örtbas etme kültürü var. Yoksa bu olayların üzerine gidebilirlerdi. Bu acı kuşaktan kuşağa yaşatılıyor. Buradan temennimiz bize bu acıyı yaşatan kişilerin bizlerle yüzleştirilmesi. Bu acıyı bize yaşatanların adalet önüne çıkarılmasını temenni ediyoruz. Kaybettirmenin zaman aşımı olmaz. Bizler bu acıyı içimizde hissediyoruz. Bu acıyla, bu ayıpla bu ülkenin yüzleşmesi gerekir. Adalet arayışımızın devam edeceğini buradan belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

İÇ HUKUKTA SONUÇ ALINAMADI

Aydınlar ailesinin avukatı Eren Keskin ise Cüneyt Aydınlar’ın gözaltı kaydının savcılıkta var olduğuna işaret ederek, “Birkaç gün sonra, ‘hazır mısın ölüme’ denilerek Cüneyt gözaltı merkezinden çıkarılıyor. Daha sonra ondan hiç haberimiz olmadı. Yer gösterme adı altında götürüldüğü yerlerde incelemeler yaptık. Beyoğlu’nda Esmer Bardakçı’nın evine götürüldüğünde çok yorgun olduğunu Bardakçı söyledi. Sokaktaki çocuklar ise bir silah sesi duymuş. Bugüne kadar devlet yetkilileri Cüneyt’in kaçtığını söylediler. Ancak o kadar işkence görmüş, yürüyemeyecek durumda olan birisinin kaçması mümkün değil. Bugüne kadar Cüneyt’in kaybedilmesi ile ilgili iç hukukta hiçbir sonuç alınamadı” diye belirtti.

HUKUKTAN VAZGEÇMİYORUZ

Haftanın basın açıklamasını da İHD Dersim Şubesi Eşbaşkanı Gönül Sonbahar okudu. Sonbahar, “Hukuktan ‘arındırılmış’ bir yargı sisteminin yarattığı adaletsizlik ortamında hakikat ve adalet talebimizde ısrar ediyoruz. Anayasadan, yasalardan, evrensel hukuktan bahsetmenin hiçbir karşılığının olmadığı koşullarda yılgınlığa kapılmadan hukuku savunmaktan vazgeçmiyoruz” dedi.

Sonbahar, eylemlerinin 883’üncü haftasında anne Menekşe Aydınlar’ın, "28 yıl oldu. Bilmeye hakkım var; oğluma, gözbebeğime ne oldu?" sorusunu devleti yönetenlere ve adli makamlara birlikte sorduklarının altını çizdi.

TANIKLAR VAR

Aydınlar’ın 20 Şubat 1994 yılında 14 arkadaşıyla birlikte gözaltına alındığını ve kaydının olduğuna dikkat çeken Sonbahar, Aydınlar ile birlikte gözaltına alınanların açıklama yaptığını anımsatarak, “Açıklamada 2 Mart 1994 tarihine kadar Cüneyt Aydınlar ile birlikte gözaltında tutulduklarını söylediler. Tanıklar ayrıca yoğun işkence gören Cüneyt’in; ağır yaralı, bir ayağı kırık, yürüyemez haldeyken ‘ölmeye hazır mısın, ölmeye gidiyorsun’ diyen polisler tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden götürüldüğünü ve onu bir daha görmediklerini anlattılar” diye belirtti.

ADLİ VE İDARİ SÜREÇ İŞLETİLMEDİ

İstanbul Emniyeti’nin Aydınlar’ın akıbetini soran ailesine, “28 Şubat 1994 tarihinde yer göstermeye götürdük, elimizden kaçıp kayıplara karıştı” cevabını verdiğini söyleyen Sonbahar, Aydınlar’dan bir  daha haber alınamadığını belirtti. Sonbahar, “Bugüne kadar Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini açığa çıkartacak, onu kaybedenleri yargılayarak ceza adaletini sağlayacak idari ve adli bir süreç işletilmedi” dedi.

FAİLLER CEZALANDIRILSIN

“Gözaltına alınan kişiler devletin koruması altındadır ve yetkililer bu kişileri korumakla sorumludur” diyen Sonbahar, “Gözaltına alındıktan sonra akıbeti belli olmayan, aradan geçen 28 yıla rağmen kendisinden haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın yaşamından devletin sorumlu olduğu açıktır. Gözaltında kaybedilişinin 28’inci yılında bir kez daha Cüneyt Aydınlar dosyasında maddi gerçeği açığa çıkartacak etkinlikte bir soruşturma-kovuşturma yapılması ve faillerin işledikleri ağır suçla orantılı olarak cezalandırması talebimizi tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu.