Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağının yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri,  HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği’nin (MEBYA-DER) yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama esnasında, “14 Aralık Cizre ablukasını unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. 

VAHŞET TABLOSU

Açıklama yapan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, sokağa çıkma yasaklarının bu topraklardaki en büyük hukuksuzluk, insan hakları ihlalleri ve vahşet tablolarından biri olarak insanlık tarihine geçtiğini söyledi. Ecevit, “Bu saldırgan, faşizan uygulamaların ardından Silopi, İdil, Derik, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Silvan ve Sur ilçelerinin de aralarında olduğu birçok yerde daha sokağa çıkma yasakları hayata geçirilerek derin bir insani ve sosyal yıkım gerçekleştirilmiştir. Kent ablukaları döneminde 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin arasında kişi özgürlük, güvenlik, yaşam hakkı olmak üzere, birçok temel  hakkından mahrum bırakıldı" dedi. 

‘HALK BOYUN EĞMEYECEK’

Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde yaşlı, genç, kadın ve çocukların da aralarında olduğu 300’e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Ecevit, “Kürt düşmanı politikalar, bir yandan can alırken, diğer yandan halkın yaşam alanları yakılıp, yıkılmıştır. Halk göçe zorlanmıştır. Ablukalarda yaşamını yitirenlerin aileleri, günlerce cenazelerine ulaşamamıştır, onlarca cenaze ailelerinden habersiz bir şekilde kimsesizler mezarlıklarına defnedilmiştir. Yine onlarca cenaze DNA örnekleri bahane edilerek aylarca morglarda bekletilmiş, ailelerin acılarına yeni acılar eklenmiştir. Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki; Kürt halkı hiçbir baskıya karşı bugüne kadar boyun eğmemiştir. Bundan sonra da boyun eğmeyecektir” diye konuştu.

Açıklama, “Şehît namirin” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla sona erdi. (Şırnak/MA)