Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu (Stilîlê) kırsal mahallesinde, 26 Nisan 2019 tarihinde Mehmet Şirin Kaya’nın (25) otomatik silahlarla öldürülmesine ilişkin aralarında 1 uzman çavuş olmak üzere 5 kişinin yargılandığı davanın 7'nci duruşması Mardin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Görülen duruşmada, “tasarlayarak adam öldürme” suçundan yargılanan ve önceki celsede tahliye edilen uzman çavuş A. Konak ile M. Konak hazır bulundu. Yine Tutuklu sanıklar Y. Konak, S. Konak ve polis memuru Yakup Mete’nin kardeşi C. Mete ise, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı, her iki tarafın da aile bireyleri izledi.

Yapılan kimlik tespitinin ardından geçilen duruşmada sanık avukatları ilk sözü alarak dosyaya ilişkin beyanlarda bulundu. İnceleme, değerlendirme uzmanı tarafından hazırlanan bir rapor mahkemeye sunulurken, Ankara'dan getirilen İnceleme, Değerlendirme Uzmanının dinlenmesini istedi. Ancak mahkeme bu aşamada ilgili kişinin dinlenmesinin dosyaya bir katkısı olmayacağını belirterek, talebi reddetti. Mahkemenin talebi reddetmesi üzerine sanık avukatları ile mahkeme heyeti arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma üzerine duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından sanık avukatlarının sunmuş olduğu raporu inceleyen mahkeme heyeti, İnceleme Değerlendirme Uzmanı olduğu belirtilen kişinin dinlenmesi talebini tekrar reddetti. Bunun üzerine sanık avukatları mahkeme heyetinin tamamının reddini istedi.

UZMAN ÇAVUŞUN TUTUKLANMASI İSTENDİ

Kaya'nın babası faillerin cezalandırılmasını isterken, "Ben buraya gelip bunları her gördüğümde psikolojim bozuluyor. DAİŞ gibi çocuğumu katlettiler" dedi.

Müşteki avukatları, sanık uzman çavuş A. Konak'ın daha önceki duruşmalarda kendisini TSK ile ilişkilendirilerek yargılanamayacağını belirttiğini ifade etti. Konak'ın görevde olması gereken sırada diğer failler ile birlikte hareket ettiğini belirten avukatlar, sanık A. Konak'ın delilleri karartma şüphesi olduğunu, özellikle kolluk güçleri ile ilişkisi nedeniyle A. Konak'ın tutuklanması gerektiğini belirtti.

'2200 YILLIK ORDU SAVUNMASI'

Tutuklu sanıklar, tahliye talebinde bulundu. Tutuksuz sanık A. Konak'ın, "Mahkeme heyetini saygıyla selamlıyorum. Sayın heyet 2200 yıllık ordu" demesi üzerine mahkeme heyeti araya girerek "Bırak 2200 yıllık ordu demeyi" diye uyardı. Kendisinin TSK'den bağımsız hareket edemeyeceğini belirten Konak, belgede sahtecilik yaptığı iddiasının da gerçek olmadığını savundu.

Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıkların da tutuksuz yargılanmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 16 Kasım tarihine erteledi.