Roboski’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19'u çocuk 34 kişi için katliamın 7’inci yıldönümünde mezarları başında yapılan anma, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuşmasıyla sona erdi.

34 kişinin savaş uçakları tarafından bilinçli ve isteyerek vurulduğunu söyleyen Buldan, 7 yıl önce sadece 34 kişinin değil, aynı zamanda Kürt halkı ve kendisine “insanım” diyen herkesin can verdiğini vurguladı.

‘DEMOKRASİ SINAVI ROBOSKİ’DEN GEÇİYOR’

Roboski acısının çok büyük bir acı olduğunu ve hiçbir zaman yüreklerinden çıkmadığını dile getiren Buldan, ailelerin adalet için verdikleri mücadele sırasında karşılaştıkları baskılara dair “Bu zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalık sürecini gösteriyor” dedi. 

Buldan, Roboski’nin tarihe geçen kara bir leke olduğunu belirterek, “Roboski katliamının aydınlatılması ve katilerinin yargılanması talebi hiçbir zaman kabul edilmedi. Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette ki Roboski’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet ve barış arayışçıları elbette ki Roboski’yi es geçemezler” ifadelerini kullandı.

‘ÖZELEŞTİRİYİ BEN VERİYORUM’

Kürt halkının tarihinin acılarla dolu olduğuna değinen Buldan, bu ülkede kimi zaman tek kurşunla öldürülen çocuklar, kimi zaman da üzerlerine panzerler sürülerek katledilen kişiler olduğunu kaydetti. Roboski’nin de bunlardan biri olduğunu belirten Buldan, yakınlarını yitiren ailelerin siyasetçiler ve hukukçulara dönük eleştiriler konusunda ise “Bu kasıtlı katliamın elbette ki sorumluları mutlaka hesap verecek. Ailelerimizin yaptığı eleştiriler başımız üzerine. Parti olarak varsa bir yetmezliğimiz ve eksikliğimiz bunu telafi etmek bizim sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eleştiri ve eksiklik karşısında özeleştiriyi bugün bu mezar başında ben veriyorum” dedi.

 ‘ROBOSKİ ASLA KARANLIKTA KALMAYACAK’

Roboskili ailelerden kendilerini asla yalnız hissetmemelerini isteyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Roboski halkının seçilmiş evladı Ferhat Encu cezaevinde rehin tutuluyor. Ferhat’a da söz veriyoruz. Bu hakikat mutlaka açığa çıkacak. Sizin adalet arayışınız, bizim arayışımız olacak. Sizin adalet arayışınızı biz siyasiler olarak sonuna ulaştırmakla görevliyiz. Roboski’nin asla karanlıkta kalmayacağının sözünü veriyoruz.  

Bu kara ve acı bir tarihtir. Asla unutulmayacak bir tarihtir. Mutlaka açığa çıkması gereken tarihtir. Bu ülkeye yönetenlere de bu mezarlık başında seslenmek istiyoruz. Roboski sizin de adalet sınavınız olacaktır. Sizin de demokrasi sınavınız olacaktır. Bunu yapanları yargı önüne çıkarmak sorumluluğunuz vardır. Bu sorumluluktan kimse kaçamayacak.

‘KATİLLER BELLİDİR’ 

Bütün mahkemelerde Roboski davası ret ediliyorsa o zaman bir kez daha durup düşünmek lazım. Demek ki sorumlular bellidir, katiller bellidir. Roboski halkının acısını yürekten paylaşıyoruz. Bu acı hepimizin acısıdır. Bu acı, Türkiye’de insanım diyen herkesin acısıdır.”