“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla birçok merkezde kutlanan Newroz, Mersin’de de renkli coşkulu görüntülere sahne oldu. Kentin Tırmıl Miting Alanı’nda başlayan kutlamalar öncesinde  alana “Yaşasın sosyalizm, yaşasın halkların özgürlüğü ve eşitliği” ve 6 dilde “Newroz kutlu olsun” pankartları asıldı. 

Newroz alanına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, HDP Mersin Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan, MYK ve PM üyeleri, HDK, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ve yönetimi, kentteki siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu 7’den 70’e binlerce kişi katıldı. 

Kutlamaya katılmak üzere gelenler, iki farklı arama noktasından geçerek alana girdi. 

Özellikle kadınların üzerlerine rengarenk ulusal kıyafetler giydikleri görüldü. Ellerindeki sarı, kırmızı ve yeşil renkte flamalar taşıyan kadınlar, zılgıtlar çekti.

Newroz alanından verilmek istenen mesajlar ise atılan sloganlarda kendisini gösterdi. 

İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride yönelik duyulan öfke dolayısıyla atılan sık sık "Bê Serok jiyan nabe " sloganı atıldı. HDP’ye yönelik kapatma davasına karşı ise, “HDP halktır, halk burada”, “Bijî berxwedana HDP” sloganlarıyla yanıt verildi. Yine cezaevlerinde 114 gündür devam eden açlık grevi eylemleri ise atılan “Bijî berxwedana zindana” “Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla sahiplenildi.

Çalınan müzikler eşliğinde halayların çekildiği alana gelişler program kutlama boyunca devam etti.

Program, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunmasının ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Av. Özgür Çağlar’ın konuşmasıyla başladı. Çağlar, alanda toplananları “Onların Recep’leri varsa, bizimde Selahattin’lerimiz, Figen’lerimiz ve Leyla’larımız da vardır” sözleriyle selamladı.

Birlikte sahneye çıkan HDP Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şöfer ve Mehmet Alış ise alandakileri selamlayıp, halkın Newrozu’nu kutladı. Şöfer, yaptığı konuşmada gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olunmasına sert tepki gösterdi. Şöfer, “Biz kadınlar büyük bir mücadeleyle var ettiğimiz taleplerden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Şöfer, partililerine dönük açılan kapatma davasına ise şu sözlerle tepki gösterdi: “HDP bir fikirdir, HDP bir düştür, HDP irademizdir. Fikrimizi de düşümüzü de irademizi de çiğnetmeyeceğiz.” 

İl Eşbaşkanı Mehmet Alış da partileni kapatmak isteyen AKP’ye “HDP halktır. Halkın özgürlük mücadelesinin önünde duramazsınız” diyerek yanıt verdi.

TURAN: İKTİDAR KORKUYOR

Sonrasında HDP Milletvekili Rıdvan Turan alandakilere hitap etti. Partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde duran Turan, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda tarih yazıyoruz. HDP’ye dönük saldırılar her geçen gün artıyor. Güçsüz oldukları için saldırıyorlar. HDP nezdinde demokratik kamuoyuna dönük saldırılar var. İktidar son derece tedirgin. Sizin emsalsiz direnişiniz karşısında çaresizler. Gidiş bileti çoktan kesilmiş durumda. Demokrasi ve özgürlük isteyenler dimdik ayakta” dedi.

Turan, PKK lideri Öcalan’a yönelik tecrit politikası üzerinde durdu. “Tecrit sisteminin kaldırılması bir lütuf değildir. Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmak zorundadır. Hem içeride hem de dışarıda direnleri selamlıyorum” diyen Turan, konuşmasına şöyle devam etti: “Çabamız emekten, demokrasiden yana bir Türkiye’yi kurma çabasıdır. Demokrasi Bloku büyüyecektir. Bundan korkuyorlar. Onlardan korkan onlar gibi olsun. Mersin’de yokluk, yoksulluk almış başını gidiyor. Meclis’te bir direniş var. Gergerlioğlu’nun milletvekilliği kaldırıldı.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözleri de hatırlatan Turan, “Geldiği yer HDP’yi kapatma oldu. Parti olarak kapatılmak gündemimizde değil. Bizim baktığımız, direnişiyle umudu büyüttüğümüz meydanları dolduran milyonlardır. Ülkenin gerçek sahiplerinin kuracağı iktidar yakandır” diye konuştu.

'HAK VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN ALANLARDA OLACAĞIZ'

Turan ardından konuşan Mersin Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Çiğdem Serin, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olması karşısında kadınlar olarak hakları ve yaşamları için alanlarda olup, mücadele edeceklerini söyledi. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Sonrasında sanatçı Mervan Tan’ın sahne aldığı kutlamalar sorasında Newroz ateşini Barış Anneleri HDP’li siyasetçilerle birlikte alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde birlikte yaktı. 

'HDP, DÜKKAN MIDIR, KAPATILSIN?'

Yakılan Newroz ateşinin ardından kitleye seslenen Salim Kaplan, "Alevi'nin, Sunni'nin, Kürdün, Türkün bir arada olduğu bir Mersin’de Newroz kutlu olsun” diyerek tüm kent halkının Newrozu’nu kutladı. 

Bu Newroz’da kirli bir politika yürütüldüğünü dile getiren Kaplan, “Kürtler ve dostları bu kirli politikaları boşa çıkaracaktır. Bizler bu zulmü Saddam’dan, İran’da Bas rejiminden, Dersim’den, Zilan’dan, Seyit Rıza’dan, Şeyh Sait’ten, Cemile’den, Taybet Ana’dan biliyoruz. HDP dükkan mıdır kapatılsın! HDP, gençlerin, kadınların, Alevilerin, Arapların, Türklerin, Kürtlerin partisidir. Halkın iradesini nasıl kapatabilirsiniz. Kürt sorununu çözmemek için Kürtlere savaş açmış durumdalar. Bu alana baksınlar on binlerin direnişini görürler. Barış ve özgürlüğün sesini hep birlikte her alanda yükseltiyoruz. Umudumuz halktır, milyonlardır, HDP’dir” dedi.

İmralı şahsında tüm topluma tecrit uygulandığını da söyleyip, İmralı tecridine karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çeken Kaplan, sözlerini tecridin barışa, hukuka ve adalete de uygulandığının altını çizerek sonlandırdı.

Yapılan konuşmalar sonrası Newroz kutlaması sahne alan sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde halaylar çekilmesiyle devam etti.

IĞDIR

 Iğdır'da Newroz ateşi etrafında bir araya gelen halklar baskılara karşı mücadele mesajı verirken, kutlamaların bir başka adresi olan Çorum'da ise açıklama yapıldı. 

Iğdır’da çok sayıda kişinin katılımıyla Kılıçlar Anıtı alanında Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Kürt, Azeri, Türk ve Terekemeleri buluşturan kutlamaya HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Dilan Dirayet Taşdemir de katıldı. Kutlamada selamlama konuşması yapan HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Semra Doğruyol ve yerine kayyım atanan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Çelik, HDP'nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlanmasına tepki gösterdi. 

TAŞDEMİR'DEN MÜCADELE MESAJI  

HDP'li Dilan Dirayet Taşdemir, Newroz'un ezilen halklar için önemine değinerek, iktidarın baskısı karşısında geri adım atmayacaklarını vurguladı. Partilerine dönük baskılara değinen Taşdemir, “Bu sefer HDP’yi kapatacağız' diyorlar. HDP dükkan mı ki kapatacaksınız? HDP halkın gönlündedir. HDP yaşamın ağacıdır. Siz bu yaşamın önünü kesemezsiniz. Bu halkın hakkını neye mal olursa olsun savunacağız. HDP mücadeleden asla vazgeçmeyecek. Bundan dolayı bu kadar korkuyorlar" diye konuştu. 

KADINLARA KARŞI DARBE 

Kürt halkına düşmanlık edenlerin hiçbir zaman kazanamayacağını vurgulayan Taşdemir, şöyle devam etti: “Kürt halkına saldıranlar hepsi tarihin çöp sepetindedir. İktidar sadece Kürlerin değil kadınların da düşmanıdır. Kayyımlarla kadınların kazanımlarını yok etmeye çalışıyor. Dün akşam İstanbul Sözleşmesini fesh etti. Kadınlara karşı darbe yaptı. Kadınları savunmayacaklarını söylüyorlar" 

Taşdemir, konuşmasının sonunda Newroz şarkısı seslendirdi. 

MEGAFONLU HALAY

HDP'lki Habip Eksik ise "siyasi darbelerin ve zulüm politkalarının" kendilerine geri adım attırmayacağını kaydetti. Eksik, “Halaylarımızı ve müziklerimizi engelleyemezsiniz. Tek bir kişi kalsak dahi mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Konuşmaların ardından HDP'liler barışın simgesi olan güvercin uçurdu. 

Kutlama, Newroz ateşinin yakılması ve megafondan seslendirilen ezgiler ile devam etti. Kitle uzun bir süre halaya durdu.  

Kutlamaların bitişinde polisler 3 genci tartaklayarak gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin tepkisi üzerine gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı. 

ÇORUM

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Aşık Mahsuni Şerif Parkı'nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi. “Barış, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve adalet için yaşasın Newroz” pankartının açıldığı kutlamada sık sık “Yaşasın Newroz” ve “Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ile çok sayıda kişi kutlamaya katıldı. 

Kutlamada konuşan KESK Çorum Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, son yıllarda Newroz’u baskı ve saldırıların gölgesinde kutlandığını belirtti. Azapçı, “Ülke genelinde yürütülen baskı politikaları, halkın seçtiği belediyelere atanan kayyımlar, düşürülen vekillikler ve parti kapatmalar olarak sürdürülüyor. Parti kapatmaların sendikalara, emek ve meslek örgütlerine yeni prangaların vurulmasının yolunu açacağı bellidir” dedi. Azapçı, Kürt sorununun çözülmesinin bölge halklarının, işçi sınıfının ve demokrat kesimlerin birleşmesi ile mümkün olduğunu işaret ederek, "Newroz asırlar boyunca baskıcı ve inkarcı yöntemlere karşı durmanın sembolü oldu. Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır; Bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newrozu'nda birleşelim. İş, ekmek, insanca yaşam, özgürlük ve adalet için mücadeleyi büyütelim” diye kaydetti. 

Partililer daha sonra Newroz ateşi etrafında halaya durdu.  

MALATYA

Adıyaman, Malatya ve Maraş’ın Pazarcık ilçesinde “Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” şiarıyla Newroz kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda, tecride ve HDP’nin kapatılma davasına tepki gösterildi. “Özgürlük zamanı” mesajlarının verildiği alanlarda, Öcalan’a özgürlük talep edilirken, “HDP halktır halk burada” denildi. 

Malatya’da Newroz Bayramı Emeksiz Meydanı’nda kutlandı. Meydana çıkan yollar otobüslerle bariyer oluşturularak trafiğe kapatılırken, alana girişlerde polis arama yaptı. HES kodlarıyla alana alınan yurttaşlar, programa bir saat kala alana gelmeye başladı. Arama noktasından sarı kırmızı yeşil şal ile geçmek isteyen İkbal Yalçınkaya ve 10 yaşındaki kızının alana girmesi polisler tarafından engellendi. Şala el koyan polisler, Yalçınkaya ve kızı girişte bir süre alıkonulduktan sonra gözaltına alındı. Yalçınkaya ve kızı İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube'ye götürülüp alınan ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.

Yazar-gazeteci Mazlum Çetinkaya'nın kendi yazdığı kitapları alanda bulunan bir arkadaşına getirmesi polis tarafından engellenmek istendi. Kitabın toplatılıp toplatılmadığını kontrol eden polisler, daha sonra kitapların alana sokulmasına izin verdi. Polisin tutumuna, “Kitaba düşmansınız” diyerek tepki gösteren Çetinkaya, “Kendi yazdığım kitabı taşıyamayacak mıyım?” diye sordu.

Türkçe ve Kürtçe “Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” pankartının yer aldığı alana kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Sık sık fiziki mesafe kurallarının hatırlatıldığı kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Kürdistan Komünist Partisi, EMEK Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticilerinin yanı sıra kente bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

TUNCEL’DEN MESAJ

Newroz Tertip Komitesi’nin Kürtçe ve Türkçe yaptığı selamlamalardan sonra özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla kutlama başladı. Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesaj okundu. Tuncel mesajında, Newroz’un barışa vesile olmasını diledi. 

‘ARTIK VAAT EDECEK BİR ŞEYLERİ YOK’

Newroz ateşinin yakılmasıyla devam eden kutlamada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, HDP’ye yönelik saldırılara tepki göstererek, Newroz’un saldırılara cevap olduğunu söyledi. 

EMEP adına konuşan GYK üyesi Halil İrmek, son dönemde HDP üzerinde artan baskılara dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye tepki gösteren İrmek, “Sözleşme uygulansın derken bir anda çektiler. Kadınlar her alanda haklarına sahip çıkacak. AKP'nin artık vaat edecek bir şeyi yok. Kendi bekası için HDP’yi kapatmak istiyor ama demokrasi güçleri buna izin vermeyecek. Yoksulluk arttığı için, emekçilerin ekmeği azaldığı için milliyetçiliği körüklüyorlar” diye konuştu.

SÜRÜCÜ: MÜCADELEYE DEVAM 

Ardından konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, partileri üzerindeki baskılara ve süren direnişe dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kadınların haklarını korumaları gerekirken kararnameyle çekildiler, siz çekilemezsiniz. Kadınların mücadelesiyle o sözleşme geldi ve kadınların mücadelesiyle uygulanacak. Gergerlioğlu'nun vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürüldü. Bütün hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz, kararlıyız. Şu an ülkede bir kaos hakim. 2013 Newroz’unda bir deklarasyon yayınlandı ve Sayın Öcalan’ın katkılarıyla hiçbir eve cenaze gitmiyordu. AKP iktidarı müzakereleri sonlandırdı ve İmralı’da tecrit derinleştirildi. Buna karşı 114 gündür devam eden açlık grevi var. Talep tecridin son bulmasıdır. Bu talep bir an önce kabul edilmelidir. Barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz.” 

Kutlama Grup Hivron'un seslendirdiği ezgiler, çekilen halaylar eşliğinde son buldu.

ANTALYA

Binlerin katıldığı Antalya Newrozu'nda konuşan HDP’li Kemal Bülbül, partilerine yönelik kapatma davasına dikkat çekerek, "Halkın iradesini kimse kapatamaz" dedi. 

Antalya'da Newroz, Kepez Kent Meydanı'nda binlerin katılımıyla kutlandı. Kutlamalara HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı.

Newroz alanı sabahın erken saatlerinden itibaren HDP bayrakları ile süslendi. “HDP halktır kapatılamaz” ve “Genç başladık genç bitireceğiz” pankartlarının asıldığı alan, kırmızı,sarı, yeşil renklerine büründü. Binler, “Bijî serok Apo”, “Direne direne kazanacağız” ve “Jin jîyan azadî” sloganlarıyla Newroz'u kutladı. 

'TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR'

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Newroz'un zulme ve faşizme karşı direniş günü olduğunu söyleyerek, “Newroz Ateşi Kawa'dan Mazlum'a, Mazlumdan halklara özgürlük yolunu aydınlatan ışıktır” dedi. “Barış, adalet, eşitlik için demokratik Türkiye projesi yapan İmralı’ya Newroz sıcaklığıyla selam olsun” diyen Bülbül, tecridin suçu olduğunu vurguladı.

GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

HDP’nin bir halk hareketi olduğunu kaydeden Bülbül şöyle konuştu: “Siyasi olarak tükenen, ekonomiyi iflas ettiren AKP-MHP bu siyasi rezaletin üstünü örtmek için bize kapatma davası açtı. HDP'ye kapatma davası açan savcı sarayın memurudur ve bu davayı açmakla halka karşı, adalet ve özgürlüğe karşı suç işlemiştir. HDP Türkiye halklarının iradesidir. Halk iradesini kimse kapatamaz! Alanda bulunan yoldaşlar, hevaller Newroz ateşi sıcaklığı ile mücadeleyi yükseltelim. Tarihimize, geleceğimize, emeğimize ve partimize sahip çıkalım.” 

Konuşmaların ardından sahne alan sanatçılar Serhat Kural ve Nurcan Değirmenci’nin seslendirdiği eserler eşliğinde yurttaşlar halay çekti.  

MARAŞ 

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, MYK Üyesi İlknur Birol, PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Kutlamanın yapıldığı park, HDP bayraklarıyla süslenirken, “Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” ve “Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin” yazılı pankartlar asıldı. 

Kutlamaya gelen yurttaşlar Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldu. Newroz kutlaması, Nuray Balık ve ekibinin müzik dinletisiyle başladı. Şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle, sık sık “HDP halktır halk burada” ve “Bijî Newroz” sloganları attı. 

'HDP HALKTIR'

Müzik dinletisinden sonra konuşan HDP’li vekil Zeynel Özen, partisinin kapatılmasına yönelik girişimlere tepki göstererek, “HDP hem kazandıran hem de kaybettiren bir partidir. HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez. Kürtleri hedef göstererek sürdürülen bir savaş var. Barış dedikçe saldırıyorlar. HDP'yi iyi okusunlar. Bir gider bin geliriz. HDP'yi kapatamazlar. HDP halktır. Biat etmeyeceğiz. Direnmek yaşamaktır ve yaşatmak demektir” dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına tepki göstererek konuşmasına başlayan İlknur Birol ise, “Kadın tecavüzcülerinin, katillerinin talebini karşıladılar. Ama kadınlar asla size boyun eğmeyecek” dedi.

Kutlama, yakılan Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla son buldu. 

ADIYAMAN

Adıyaman’da Newroz Bayramı, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık “HDP halktır halk burada”, “Jin jiyan azadî”, "Bijî berxwedana zindana” sloganları attı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, ilk olarak Talat Yeşil sahne aldı. Şarkılar eşliğinde kitle halaylar çekti. 

Newroz’da konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, “HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır” dedi.

‘TECRİT KALDIRILSIN’

İmralı'da 22 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile kurulacak diyalogun barışın anahtarı olduğunu ifade eden Toğrul, “Taleplerimizi bir kez de buradan yükseltiyoruz. Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır. Tecrit kırılırsa açlık grevleri son bulur. Eğer bu tecrit kırılmazsa bir sonraki seçimlerde AKP-MHP tarihe gömülecektir” diye konuştu.

Toğrul'un konuşmasının ardından söz alan Kürdistanî parti temsilcileri, ulusal birlik vurgusu yaptı. 

Konuşmaların ardından sahne alan Devrim Demir'in seslendirdiği ezgilerle coşan kitle, halaylar çekerken, barış ve Newroz’a ilişkin sloganlar attı.

TEKİRDAĞ-ÇANAKKALE

Tekirdağ ve Çanakkale’de yüzlerce kişi kötü hava koşullarına rağmen Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. 

Tekirdağ’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi halı saha mevkiinde Newroz yüzlerce kişinin katılımı ile kutlandı. “HDP halktır, halk burada”,  “Bijî Newroz”  ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı Newroz yoğun yağmura rağmen büyük bir coşku vardı. Polis tarafından kurulan arama noktalarından çocukların girmesine izin vermezken, çocukları ile birlikte gelen yurttaşların da alana girmesine izin verilmedi. Yurttaşlar ise alanın dışında bir araya gelerek Newroz’u kutladı. 

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP’nin kapatılma davası için “Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız. Bugün AKP-MHP iktidarı vekilliklerimizi düşürmeye çalışıyor. Bizim vekilliğimizi ancak bize bu yetkiyi veren halkımız alır. İzin verecek miyiz? Hayır! Buna öncelikle kadınlar izin vermeyecek. Bir sabah uyanıyoruz ve İktidar İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdık diyor. Sormak istiyorum, siz mi getirdiniz ki siz kaldırıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Gülüm, iktidarın bir akıl tutulması yaşadığını ve gidecekleri için yaşadıkları korkuyu gizlemeye çalıştığını söyledi. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Gülüm konuşmasının ardından “Bijî Newroz” sloganları eşliğinde Newroz ateşini yaktı. Yurttaşlar çalınan ezgiler eşliğinde saatlerce ateşin etrafında halay çekti. 

ZILGITLAR İLE İKTİDARI PROTESTO ETTİLER 

Çanakkale’deki Newroz’un adresi ise, Esenler Mahallesi oldu. Mahallede bulunan boş arazide kutlanan Newroz’a yüzlerce kişi katıldı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, PM üyesi Ömer Faruk Kırnıç ve Engin Güleser’in de katıldığı Newroz’da kötü hava koşullarını rağmen büyük bir coşku vardı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik” diyen iktidarı zılgıtlarıyla protesto etti. Kısa bir konuşma yapan Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın eden yurttaşlara teşekkür etti. Daha sonra Newroz ateşini tutuşturan Ersoy kitle ile halaya durdu. Çekilen halay ve zılgıtlar sonrası bütün katılımcılar beraber alanı temizleyip kutlamayı sonlandırdı. 

KOCAELİ

Gebze’deki Newroz’a Meclis’te başlattığı, “Adalet Nöbeti” eyleminden seslenen vekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Siz orada Newroz ateşini yaktınız, biz Ankara'da milletin kalbinde Meclis’te direnişin ateşini yaktık" dedi. 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Mevlana Kapalı Semt Pazarı’nda "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanan Newroz binlerce kişinin katılımıyla başladı. Vekilliği düşürülmesi sonrasında Meclis’te “Adalet Nöbeti” başlatan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu seçmelerine seslendi. Gergerlioğlu, Kocaeli’nde bulunan yurttaşların Newroz’unu kutlayarak, “Siz orada Newroz ateşini yaktınız, biz Ankara'da milletin kalbinde Meclis’te direnişin ateşini yaktık” dedi.

TOPYEKÜN SALDIRIYA GEÇTİLER

2018 seçimlerinde bütün engellemelere rağmen seçmenlerin iradesiyle Meclis’e gittiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Bize verilen iradeyi Meclis’te sonuna kadar kullandık. Bütün sorumluluklarımızı bilerek kullandık. Ve sonunda buna tahammül edemediler ve bizi engellemek için partimize yönelik topyekun saldırılara geçtiler. Hem şahsımıza hem partimize yönelik neler yapacaklarını bilemediler. Ellerinden gelen tüm kötülükleri yapmaya çalıştılar” diye belirtti.

SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Gergerlioğlu sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Milletin Meclisi’nde, milletin kalbinde bağrında direniyoruz sizin adınıza değerli kardeşleri. Bu ülkede iktidar yargıyı sopa olarak kullanıyor. KHK'yla yüzbinlerce kişiyi bir sivil ölüme bir soykırım uğrattıkları yetmiyormuş gibi bununla kalmadılar, ülkede demokrasi ve hukukun zerresini bırakmadılar. Bundan yıllar önce Şerafettin Elçi, ‘Ben bir Kürdüm ve bu ülkede Kürtler var’ dediği için hapse attılar. Bu gün biz bu ülkede barıştan başka çare yoktur. Bizi vekillikten atıyorlar, cezaevine atmaya çalışıyorlar. Bu ülkede değişen hiç bir şey bırakmamaya çalışıyorlar. Ama biz bunu kabul etmiyoruz ve sonuna kadar direneceğiz.”

KOLTUK DEĞİL, KALPLERİN VEKİLİYİZ

Ülkenin dört bir yanında yurttaşların Newroz’u kutladığının altını çizen Gergerlioğlu, “Kardeşliği adaleti örmektedir. Tüm güç ve neşesiyle halaylar çekmektedir. Tüm kötülüklere rağmen bugün yüzünüz gülsün yoldaşlar. Evet belki vekilliğim zorla elimden alındı. Ama bilin ki biz koltukların vekili değiliz.  Kalplerin vekiliyiz. Biz gönüllerin vekiliyiz. İstedikleri kadar kağıt üzerinde vekillikten atsınlar. Biz yine milletin vekiliyiz. Bunu herkes çok iyi bilsin” ifadelerine yer verdi.

ONURU TEMSİL EDİYORUZ

Yurttaşların hakkını hukukunu korumaya devam edeceğini vurgulayan Gergerlioğlu, “Bize gelen destek çok yoğun. Direnişimiz devam ediyor. Vekilliğimizi kağıt üzerinde düşürdüler ama yurttaşları vicdanı yanımızda. Meşru bir direniş içindeyiz. Zorba yargı kararını tanımıyoruz. Bu karar halkın değil, tek adamın kararıdır. Biz bir onuru iradeyi temsil ediyoruz” diye belirtti.

YÜZÜNÜZ GÜLSÜN

Newroz’un yeni bir uyanış olduğunun altını çizen Gergerlioğlu, “Newroz bizi bir taraftan da karanlık ortamda tutmaya çalışanlara karşı direnişimizdir. Bize diz çöktüremediler. Kürt halkının kimliğini ve varlığını yok edemediler. Biz bütün kötülüklere rağmen barışı savunmaya devam edeceğiz. Ve barışı sağlayacağız. Zorluklar yaşıyoruz ama halkımız yanımızdadır. Tüm kötülüklere rağmen bugün yüzünüz gülsün” ifadelerine yer verdi.

ADALET NÖBETİNİ DUYURUN

Vekilliği süresince bütün yurttaşların yanında yer aldığını dile getiren Gergerlioğlu, “Kimseden korkmadık. Yeter ki zulüm bitsin dedik. Bunlardan dolayı bu cezayı verdiler. Biz sonuna kadar halkımızın yanında yer alacağız. Bize destek verin, Adalet nöbetini duyurun” şeklinde konuştu.

BİNGÖL

Binlerce kişinin katılımıyla kutlanan Bingöl Newroz’unda konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, kapatma davasına tepki göstererek, “Biz idam kürsülerine gülmüş geçmişiz. Bugünkü zalimlere de eyvallah etmeyeceğiz” dedi. 

Bingöl’de, binlerce kişi “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamasına katıldı. HDP bayraklarıyla donatılan Newroz alanına, “Newroz Pîroz Be” yazılı pankartlar asıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz programında, ilk olarak sahne alan sanatçı Pınar Aydınlar, İmralı tecridine ve artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 114’üncü gününde devam eden açlık grevi eylemlerini selamladı. 

Aydınlar’ın şarkılarıyla coşturduğu kitle, “Bijî berxadana zindanan” “Bijî Serok Apo”, “HDP’ye uzanan eller kırılsın” ve “HDP halktır halk burada” sloganları attı. 

DEHAKLARIN TEMSİLCİSİ

Kitleye “Devrimci Kawa’nın torunları” diyerek selamlayan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, partisine yönelik baskılara değindi. Aydemir, şunları söyledi: “HDP’yi kapatabilirler, kapısına kilit vurabilirler. Ancak 6 milyon insanın iradesine, kalbine, ruhuna, kilit vurabilirler mi? Dehak’ların günümüz temsilcisi Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli hükümetine karşı haklı, hakkaniyete dayanan mücadelemizle, bunları tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

‘AKP VİRÜSE DÖNÜŞTÜ’

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, ülkenin her gününü “kararname darbeleri”, gözaltı ve operasyonlarla geçtiğini söyledi. AKP’nin toplumu hasta eden bir virüse dönüştüğü belirten Kaya, “Eskiden ahlaksızlık diye bir tabir vardı. Kötülüğün bazı kırmızı çizgileri ve sınırı olduğunu sanırdık ama AKP iktidarında ne ahlaksızlığın sınırı olduğunu gördü, ne de kötülüğün dibinin olduğunu gördük. Böylesine organize kötülüğün örgütlendiği bir dönem hiç olmadı. Bütün bu karanlıklar içerisinde halen meydanları dolduran halkımızı selamlıyorum. Bingöl topraklarının bağrından çıkmış sevgili İdris Baluken’i selamlıyorum. Kandıra Cezaevi’nde direnen kadınları selamlıyorum.  Newroz’da katledilen Kemal Kurkut’u selamlıyorum. Kemaller meydanlarda, vazgeçmeyeceğiz. Meydanları dolduracağız. Onbinlerce insanımız cezaevinde. Bu meydanları boşaltabildiler mi, hayır.”

‘MECLİS DİRENİŞE ŞAHİT OLUYOR’

Meclis’te devam eden “Adalet Nöbeti”ne değinen Kaya, direnişin hem sokakta hem Meclis’te sürdürüldüğünü vurguladı. Kaya, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından Meclis’in ilk defa adalet direnişine şahit olduğunu söyledi. 

HODRİ MEYDAN 

İktidara yakın medya tarafından hedef gösterilmesine tepki gösteren Kaya, “Hüda Kaya’nın helvasını yapacağız diyorlar. Sizlerde şahitsiniz değerli halkımız, Bingöl meydanından bir kez daha sesleniyorum: Hodri meydan. Zindanlarla, tehditlerle, öldürmekle, silahla, her yoldan bizi taciz etmeye devam ediyorlar. Bizi zindanlarda yaşattılar, idamlarla yargıladılar. Biz idam kürsülerine gülmüş geçmişiz, zindanlardan çıkıp gelmişiz. Dünkü zalimlere eyvallah etmemişiz, ant içiyorum, bugünkü zalimlere de eyvallah etmeyeceğiz. Adaleti de barışı da bu topraklara biz getireceğiz. AKP tüm kötülüğüyle beraber tarihin çöp sepetine gidecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Azad Bedran’ın şarkıları eşliğinde halaylar çekildi. 

Newroz kutlamasının sona ermesinin ardından yurttaşlar bir kez daha polis tarafından Genel Bilgi Taraması’na tabi tutuldu. 

MUĞLA

Muğla'nın Milas ilçesinde eşitlik özgürlük ve barış talepleriyle buluşan halklar Newroz Bayramı’nı kutladı.

Muğla'nın Milas ilçesi Akkent Kapalı Pazar Alanı’nda buluşan halklar polis ablukası altında Newroz Bayramı’nı kutladı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başlayan kutlamaya İzmir Milletvekili Murat Çepni, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis Üyesi Uğur Bayrak, çok sayıda siyasi partinin yanı sıra KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri katıldı. Etkinlik, Newroz mesajlarının okunmasıyla devam etti. 

Kutlamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Newroz'un adalet, eşitlik ve özgürlük olduğunu dile getirdi. Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halkları için savaşa karşı başarı ve direnişin günü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Newroz yeniden diriliş ve varoluşun ateşi olarak ezilen halkların yolunu aydınlatmaktır. Newroz kutlu olsun" dedi. 

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

İzmir Milletvekili Murat Çepni de, tutuklu olan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutuklular özgürleşene kadar mücadele edeceklerini belirtti. 8 Mart'ta  mücadeleleriyle alanları özgürleştiren ve oradan Newroz’a taşıyan kadınlardan korkan iktidarın, İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadınları cezalandırdığını vurgulayan Çepni, "Şuan iktidarın ellerinde şiddetten başka bir şey kalmamış bu yüzden çok korkuyorlar. Biz onların korkularını gerçek kılmaya devam edeceğiz ve direneceğiz. Newroz bu direniş  alanlarından biridir. Kürt halkının, işçilerin, öğrencilerin ve  sokağın sesini susturmak istediler ama susturamadılar. İktidarın şuan, iki gündemi var. Birincisi  sarayın rant iktidarıdır. Bu rant  imparatorluğunun  yıkılmasından korkuyorlar. Bugün Kürt halkının özgürlük taleplerine karşı çıkanlar, eşitlik, adalet isteyen tüm kesimlere saldıran güruh bu rant ve sarayın bekçileridir. Bu ranta ve ötekileştiren politikalara karşı mücadele eden HDP'ye bu yüzden saldırıyorlar. Bu yüzden kapatmak istiyorlar ama biz baskılara boyun eğmeyeceğiz. Bizler birleşe, birleşe kazanacağız" dedi. 

‘HDP'NİN SESİ KISILAMAZ’

İktidarın HDP'nin  sesini kısmak için havuz medyası üzerinden itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Çepni, şunları söyledi: "Çünkü HDP tüm demokrasi güçlerinin odağıdır. Eğer HDP susturulursa demokrasi  susturulacak. Ama bunu başaramazlar çünkü HDP halklaştı. HDP onların partisi gibi bir parti değildir. Onların vatan dedikleri rant defteridir sermayedir. Bizim istediğimiz ise demokrasi ve özgürlüktür. Bunun için bedel ödüyoruz. Biz bir halk hareketiyiz, bu yüzden HDP kapatılamaz. Newroz meydanlarından iktidara sesleniyoruz. HDP halktır halkı susturamazsın. Bu saldırılar demokrasiye saldırıdır. Bu yüzden HDP etrafında kenetlenelim  ve güçlenelim. Halkımıza  saldıranlar yarın bunun hesabını verecekler. Çünkü dönem zulme başkaldırma tarihidir bu dönem direnişin tarihidir o yüzden bir yerde zulüm varsa, direniş de vardır. Dost ve düşman bilsin ki biz kazanacağız."

TECRİT VE HAK GASPLARI

HDK Eş Genel Sözcüsü Uğur Bayrak da, PKK Lideri Abdullah Öcalan, başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara selam göndererek tecrit politikalarına boyun eğmeyeceklerini belirtti. Öcalan, şahsında tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarının  tecrit altında olduğuna dikkati çeken Bayrak, "Barış sürecinde insanların barış ve huzur  içinde yaşıyordu. Barışın ve huzurun sağlaması büyük rol oynayan Sayın ne yazık ki yıllardır büyük bir tecrit altındadır.  Bu tecridin ve hak ihlalinin ortadan kalkması için tüm cezaevinde açlık grevleri başlamıştır. Buradan  cezaevinde Mazlum'un ruhuyla direnenlere selam yolluyoruz. Newroz bu direnişin ve özgürlükleri haykırma alanıdır. Bugün burada kadınlar, gençler, ezilenler hep birlikte direnmek için bu alandadır. Bu yüzden bu Newroz önemlidir, kavalar ateşi burada yanmaya devam edecek herkesin Newroz’unu kutlarım" diye konuştu. 

Ardından Newroz ateşi yakılarak halaylar çekildi. Kadınlar ve gençlerin yoğun katıldığı Newroz, sanatçı Jinawazz müzik grubu, Mehmede Serhedi şarkıları eşliğinde sona erdi.