Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi, salgın vakalarının artmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, sayıların artmasında "normalleşme süreci"nin etkili olduğuna dikkat çekildi. Sağlık çalışanları ve basına yansıyan verilerden sayıların arttığının tespit edildiği ifade edilen açıklamada, 26 Mayıs tarihinde paylaşılan veri sayısının 534, 26 Mayıs 11 Haziran arasında ise yeni vaka sayısının pozitif 371, bu sayının şikayet ve tomografi ile tespitli 513 olduğu kaydedildi. 

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI

Açıklamada, "1 Haziran da başlayan  ‘normalleşme süreci’ olup olmadığı da akıllarda bir soru olarak belirmektedir. Normalleşme sürecinin hastalığın seyri göz önüne alınarak ve toplum sağlığı gözetilerek mi yoksa ekonomik krize karşı halkın sağlığını tehlikeye atarak mı başlatılmış bir süreç olduğu halkımızda kaygı yaratmaktadır. Ayrıca sokağa çıkma yasakları konusunda çıkan farklı yaklaşım ve haberler halkta bir ciddiyetsizlik hissi ve güven sorunu yaratmıştır" değerlendirilmesi yapıldı. Normalleşme sürecine eleştirilerin yer aldığı açıklamada "Hükümet eğer sürü bağışıklığı politikasını uygulamaya soktu ise, bunu, Türkiye halkları ile açık şekilde, avantajları ve dezavantajlarını açıklayarak paylaşmalı ve olası vaka yüksekliği ve buna bağlı panik durumları için vatandaşların güvende hissetmesini sağlamalıdır" ifadeleri kullanıldı.

SALGIN GEÇTİ YANILGISI

Normalleşme süreci ile “salgın geçti” yanılgısına düşülmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Kovid-19 pandemisine karşı tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulamaya devam edilmesi gerektiğini kaydedildi. 

UCA, ARTIŞI BAKAN’A SORDU

HDP Milletvekili Feleknaz Uca da kentteki vaka artışını Meclis gündemine taşındı. Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yanıtlaması için şu soruları sordu:

“* Batman’da vaka artışının bu denli fazla olmasının nedenleri nelerdir? 1 Haziran’daki ‘normalleşme’ sürecinin vakaların artışındaki etkisi nedir?

* Batman’da kaç ilçe, bina, kişi karantinaya alınmış durumda?

* Batman’da enfekte olan vatandaşların ve sağlık çalışanlarının uygun karantina şartlarında tedavileri yapılmakta mıdır? Sağlık çalışanlarının enfekte olmasını engellemek için hastanelerde ne tür tedbirler alınmaktadır?

* 'Normalleşme’ sürecine hastalığın seyri göz önüne alınarak ve toplum sağlığı gözetilerek mi yoksa ekonomik kaygılarla mı girilmiştir? Bilim Kurulu karar alma süreçlerine dâhil edilmiş midir? Alınan kararlar öncesi Bilim Kurulu hangi tavsiyelerde bulunmuştur?”