Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Özgür Kadın Hareketi'nin (TJA), İmralı tecridine karşı cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevlerine ilişkin Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde yapmak istedikleri açıklamaya izin verilmedi.  Bakırköy Kaymakamlığı tarafından koronavirüs kısıtlamaları gerekçe gösterilerek yasaklanan açıklamaya aileler, kurum ve parti yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. 

Kitlenin önünü keserek, geçişleri engelleyen polisler, açıklamanın yasaklandığını duyurdu. Kitle, yasağa, “Bijî berxwedana zindana”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları ile tepki gösterdi. Kitle adına HDP milletvekili Züleyha Gülüm açıklamaya yaptı. 

CEZAEVLERİNE İHLALLER DEVAM EDİYOR

Yasağa tepki gösteren Gülüm, cezaevlerindeki baskılara işaret ederek, pandemi koşulları ihlal edilerek aramalar yapıldığını ve bu uygulamaların hukuksuz olduğunun altını çizdi. Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Gülüm, “Maalesef devlet hasta tutsakların ölümlerine birkaç gün kala gösteri amacıyla tahliye ediyor. Gün geçmiyor ki cezaevlerinden hak ihlallerine ilişkin başvuru gelmesin” dedi.

'ÜLKENİN GELECEĞİYLE OYNAMAYIN'

İmralı’da başlayan tecridin tüm Türkiye’ye yayıldığını söyleyen Gülüm, cezaevlerinin işkencehaneye dönüşmüş olduğunu vurguladı. Gülüm, tutukluların açlık grevine başlama nedenlerine ilişkin şunları ifade etti: “İmralı tecridi bu ülkedeki barışın önündeki en büyük engeldir. Bu ülkede savaş koşulları devam  ediyorsa, müzakereden vazgeçilmesi yeniden savaş politikalarına dönülüyor olmasından kaynaklıdır. Tecridin bir an önce kalkması, avukat aile ve diğer görüşlerin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Buradan bir kez daha tecridin kaldırılmasını talep ediyor ve bu ülkenin geleceği ile oynamayın diyoruz."

Açıklama “Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganıyla son buldu