10 Ekim Gar Katliamı’nın bugün görülen dava duruşmasında yaşamını yitirenlerin aileleri ile mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Mahkeme başkanı duruşma salonunu terk etti.

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te DAİŞ tarafından gerçekleştirilen katliama ilişkin firari sanıklar ve insanlığa karşı suçtan yargılanan sanık Erman Ekici yönünden devam eden davanın 9’uncu duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve 10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu’ndan çok sayıda avukatın katıldığı duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile farklı sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kişi takip etti.

Bir önceki duruşmada değişen mahkeme heyeti, salona yaklaşık bir saat geç geldi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya sanık Erman Ekici, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

Dosyaya eklenen belgeleri açıklayan mahkeme başkanı, sanık Erman Ekici’nin dijital materyallerine ilişkin bilirkişi raporunun getirtilmesi için Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan müzekkereye henüz cevap verilmediğini belirtti. Ardından sanıkladan Muhammet Zana Alkan’ın eşi Büşra Şahin tanık olarak dinlendi.

Büşra Şahin’in tanık olarak dinlenmesi sırasında katliamda yaşamını yitiren aileler ve mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Mağdur ailelerin avukatlarınca tanık Şahin’e yöneltilen kimi sorular üzerine “Cevap vermek zorunda değilsin” diyen avukatına, salonda bulunanlar “Biz buraya adalet için geldik. Avukat karşı çıkmasın” diyerek karşı çıktı. 

SALONDAKİLERİN ÇIKMASINI İSTEDİ

Yaşanan tartışma sırasında mahkeme başkanı, salondakilerin dışarı çıkmasını istedi. Mahkeme başkanının bu yaklaşımına salonda bulunan müştekiler “Adalet dedik, sizin başınızın üstüne yazıyor başka bir şey demedik” diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme başkanının ısrarla “çıkın” demesi üzerine salondan, “Biz çocuklarımız için, adalet için geldik. Burada bunu söylüyoruz. Siz onları değil, bizi yargılıyorsunuz” tepkileri yükselmeye devam etti.

Bunun üzerine “Çıkmazsa duruşmaya devam etmiyorum” diyen mahkeme başkanı duruşma salonunu terk etti.

Ankara Gar’ında 10 Ekim 2015’te DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 103 kişimin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Katliamı’nın 65’inci ayında anma düzenlendi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) tarafından katliamın yaşandığı Ankara Garı önünde yapılan anmaya, hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anmada konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamla ilgili açılan davanın sadece tek bir sanıkla sürdürüldüğünü belirterek, 5 buçuk yıldır kırmızı bültenle aranan sanıklara hala ulaşılamadığını söyledi. Coşgun, “Bizim bugüne kadar davada getirdiğimiz bir süreç var. Başlarda bize duruşma salonlarında ‘Rahat durmazsanız yargılamanın naklini gündeme getiririz’ diye alttan alta tehdit edildiğimiz dönemlerden geçtik. Biz yine de o salonları doldurduk” dedi. 

‘ADALET GELMEDİ’

Coşgun, devamında şunları söyledi: “Gerçek olan bir şey var, Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı ortada duruyor, en büyük katliam kapsamında hala adalet gelmedi. Adalet gelsin diye, biz yine bıkmadan, usanmadan bu duruşma salonlarını doldurmaya devam edeceğiz. Biz yüzbinlerce kez adalet demeye devam edeceğiz. Gerçek adalete ısrarımızla ulaşacağız. Biz bu davada sadece zarar gören maktullerin yakınları olarak değil, biz bu davada barış talebinde bulunurken, bayrakları yere düşen insanlar için davaları takip ediyoruz.”