Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Hizmet Hareketi’ne” yönelik başlatılan operasyonda gözaltına alınan kişilere itirafçı olması için işkence yapıldığı iddia edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “yeniden yapılanma” iddiasıyla başlattığı operasyonda gözaltına alınan 300 kişiden bazılarına Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı belirtilirken, işkence yapan polisler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na kötü muamelede bulunan polisin de yer aldığı ifade edildi. 

HDP’li Gergerlioğlu ve avukat Kurtuluş Baştimar, Meclis’te konuya dair basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 3 ay önce Ankara Emniyeti’nde yaşanan işkence iddialarını Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıdıklarını kaydeden Gergerlioğlu, “Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi, Baro’nun talimatı ile Ankara Emniyeti’ne giderek bir işkence raporu düzenlenmişti ve bu raporun açıklanmasını beklerken Ankara Barosu’nun raporu açıklamadığını ve açıklamak istemediğini gördük. Oysa iktidar ‘işkenceye sıfır tolerans’ diyordu. İşkence insanlığa karşı bir suçtur. Bırakın devlet kurumlarını anlaşılan birtakım barolar bile işkence raporlarını açıklamaktan çekiniyorlar” diyerek Ankara Barosu’nun tavrını eleştirdi. 

BM’YE BAŞVURU 

Ankara Emniyeti’ndeki işkence iddialarını dair İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdiğini ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yaptığını ifade eden Gergerlioğlu, “Bakanlıklar, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Meclis Başkanlığı tarafından işkencenin örtbas edildiğini gördük, bunun üzerine tek yol kalıyordu. Artık ulusal mekanizmalar bitmişti, tükenmişti, anlamsız hale gelmişti ve BM’ye başvurmak gerekiyordu. İşte bunun için Av. Kurtuluş Baştimar BM’ye başvurdu” diye belirtti.

'GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

Gergerlioğlu, ikinci başvurularının da kendisine yönelik gözaltına alınma sırasında yaşanan işkencelere dair olduğunu söyledi. Kendisine yönelik kötü muamelelere dair ulusal hukuk mekanizmalarından sonuç alamadıklarının altını çizen Gergerlioğlu, “Konu Anayasa Mahkemesi’nde fakat biz bu arada işkence ve kötü muamelenin ciddiyetine binaen polis memuru ve arkadaşları için de BM’ye başvuruyoruz. Ulusal mekanizma bitmişse, anlamsız hale gelmişse bunun uluslararası bir yolu daha var. Uluslararası insan hakları hukukçuları BM’de bunun yolunu buldu ve biz bu yoldan Türkiye’deki bu örtbas edilmek istenen gerçekleri ortaya çıkaracağız” dedi.

GERGERLİOĞLU İÇİN DE BAŞVURU YAPILACAK

Avukat Kurtuluş Baştimar da, Ankara Emniyeti’ndeki işkenceyi BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’na taşıdıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu başvuruyu merkezi İspanya’da bulunan an Prisoners Defenders International adlı uluslararası insan hakları kuruluşu adına yaptık. Bu hak ihlalinin ortadan kaldırılması gerçekleşmediği için konuyu BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, BM İşkenceye Karşı Sözleşme ve Mandela Kanunları’nın ilgili hükümlerine dayandırarak başvurumuzu yaptık. Yine vekilimizin gözaltına alınma sürecinde ve hapishanede geçirdiği sürecin de uluslararası hukuka uygun olmadığını ve usule uygun olarak gözaltına alınmadığı gerekçesiyle bunu da uluslararası hukuka taşıma kararı aldık ve gerekli başvuruyu da yaklaşık 1 hafta içinde yapacağız.”

PRİSONERS DEFENDERS’TEN DESTEK

Konuya ilişkin Prisoners Defenders de sanal medya hesabından Gergerlioğlu’nun açıklamasını paylaşarak, “ Prisoners Defenders Asya Direktörü Kurtuluş Baştimar'ı ve bölgedeki insan hakları ihlallerini savunmak için yaptığı çalışmaları destekliyor. Direktör Baştimar ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun işkence ve kötü muamele mağdurlarını savunmak için adalet arayışının yanındayız” dedi.