İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürülen eylem pandemi nedeniyle online gerçekleştirildi. Bu haftaki eylemde, 31 Mart 1998’de Alaçatı’da gözaltında alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Metin Andaç (46), Neslihan Uslu (30), Hasan Aydoğan (24) ve Mehmet Ali Mandal (40), akıbeti soruldu.

Akıbetlerine ilişkin ailelerin, avukatların, İHD’nin, Uluslararası Af Örgütü'nün ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nin tüm girişimleri sonuçsuz kaldığını belirten İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, gözaltına alınan dört kişinin gözaltında olduklarının kabul edilmediğini hatırlattı.

  

ÜNSAL İTİRAF ETTİ

Dönemin İçişleri Bakanı Murat Başeskioğlu’nun “Adı geçen şahısların örgüt üyesi olmaktan dolayı arananlar listesinde olduğu anlaşılmıştır" demekle yetindiğini hatırlatan Canlı, “Olayın üzerinden bir yıl kadar sonra kendisini JİTEM'e bağlı 03 Tim Görevlisi olarak tanıtan Turan Ünsal'ın basına itirafları yansıdı. İtiraflara göre; Neslihan Uslu ve arkadaşları önce Foça'da askeri alan içerisinde olan kontrgerillaya ait bir binada işkenceyle sorgulandı. Sonra İzmir'in Hatay Üçkuyular semtinde yine kontrgerillaya ait bir binada tutuldular. Sonrasında; Neslihan ve arkadaşları işkenceden çıkmış, kolları ve bacakları kırık, ilaçla uyuşturulmuş bir halde balıkçı teknesine bindirildiler ve tekne İzmir Seferihisar açıklarında bomba ile infilak ettirilerek batırıldı” dedi.

‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’

Olayın detaylarını anlatan Ünsal’ın, işkenceye katılanların eşkâl bilgilerini ve isimlerini de verdiğini dile getiren Canlı, “Bu iddialar hakkında etkin bir soruşturma yürütülmedi. Neslihan Uslu, Metin Andaç, Mehmet Ali Mandal ve Hasan Aydoğan'ın akıbetleri karanlıkta bırakıldı. Ailelerin, ‘kaybolan yakınlarımızla ilgili tüm başvurularımızı sonuçsuz bıraktınız, hiç olmazsa onların ölü veya diri olduklarını söyleyin. Öldülerse bize cenazelerimizi verin’ talebi de bugüne kadar karşılıksız bırakıldı” diye belirtti.

“Bir kere daha; görmek istemeyen gözlere, duymak istemeyen kulaklara sesleniyoruz” diyen Canlı, “Devletin kaybettiği insanlarımızın akıbetleri açıklansın ve failleri yargılansın” diye seslendi.(İzmir/MA)