Adana Tabip Odası (ATO) koronavirüs (Kovid-19) salgının geldiği noktaya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Oda Başkanı Selahattin Menteş’in imasıyla yapılan açıklamada, ülkede yaşanan ikinci pik sonrası oluşturulan iyi durumun Sağlık Bakanlığı'nın hatalı uygulamaları nedeniyle bozulduğunu belirtti. 

Menteş, Ocak ayının son haftasında 5 binli rakamlara gerileyen hasta sayısının yapılan yanlışlarla bugün tekrar vahim noktalara doğru gittiğini ve bu vaka sayılarının 3'üncü pikin başladığının göstergesi olduğunu vurguladı

'ACİL ÖNLEM ALINMASI ŞART'

Pandeminin tüm yükünün sağlık emekçilerinin üzerine yıkıldığını söyleyen Menteş, "Süreç iyi yönetilemediği gibi koruyucu önlemler bırakılarak büyük toplantılar yapılmakta, halka kötü örnek olunmaya devam edilmektedir. Biz sağlık çalışanları tükendik, bittik, öldük. Artık bir can bile kaybetmek istemiyoruz. Acil önlem alınması şarttır" diye belirtti.

'SÖYLEMEKTEN YORULDUK'

Pandeminin tüm dünyada 124 milyona yakın hasta, 2.7 milyonun üzerinde ölüme neden olduğunu, Türkiye’nin ise dünyada en çok vaka görülen 9'uncu ülke konumunda olduğunu hatırlatan  Menteş, şunları belirtti: "Ülkemizde sayılar hızla artmaya devam etmektedir. Artık kaç canımızı daha bu önlenebilir hastalığa kurban vereceğiz. Çözüm bilimin ışığında iktidarın yeni önlemleri alarak, işin üstüne ciddiyetle gitmesi ve halka örnek olması şarttır. Söylemekten yorulduk ama yine söylüyoruz ki; TTB başta olmak üzere tüm sağlık meslek ve emek örgütlerini sürece dahil etmek şarttır.” 

'HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANMAYIN'

Adana Tabip Odası Başkanı, pandemide gelinen noktada artık ülkede vaka sayısının 3 milyonu geçtiğine, kayıpların ise 30 binlerin üstünde olduğuna da dikkat çekti. Menteş, “Bu sayılar maalesef ülkemizde üçüncü pikin başladığının işaretleridir. Son açıklanan günlük vaka sayısı 26 binlerin üstünde ve artık günlük kayıplarımız yüzlerin üstündedir. Yaşanılan bu durum ortada iken sanki hiçbir şey yokmuş ve pandemi bitmiş gibi davranılmaktadır” ifadelerini kullandı. 

'BİZİ DİNLEYİN...'

Menteş, pandeminin kontrol altına alınmasına ilişkin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Kamusal ve toplumcu bir sağlık sisteminin gerekliliğini akıldan çıkarmadan çalışanların, esnafın kısaca vatandaşların yaşamları ve sağlığını koruyarak yeni desteklemeler yapılmalıdır. Toplumsal hareketliliği ve iller arası geçişleri hasta sayılarına göre düzenlemelidir. Filyasyon derhal ve yeniden aktif hale getirilmelidir. Aşı temini mutlaka sağlanmalı ve yeni grubların aşılanması için randevu sistemi açılmalıdır. Halkımız pandeminin devam ettiğini unutmayarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelidir. İşyerlerini açan esnafın kurallara mutlaka uymaları da şarttır. Kalabalıklar oluşturmadan önemle kaçınmalıdır. Pandemi yok gibi davranmak pandemiyi yok etmez; yöneticileri ciddi önlemler almaya ve durumun farkına varmaya çağırıyoruz."(Adana/MA)