Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, "Maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30'u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor. Böyle bir şey olur mu ya?" sözlerine, İstanbullu gençlerden tepki geldi. Ekonomik krizin derinleştiği süreçte Erdoğan’ın evlilikle ilgili yaptığı bu açıklamaları eleştiren gençler, Erdoğan’ın kendilerine eş değil iş bulması gerektiğini söyledi. 

Erdoğan’ın sözleri hakkında konuşan evli ve bir çocuk annesi Cemile Doğan, “Halk, özellikle de gençlerimiz, işsizlikle boğuşurken, evlilikle ilgili bu açıklaması hiç doğru değildir. Belki bu gençlere iş bulabilecek bir ortam yaratıldıktan sonra konuşulabilecek bir durumdur. Ama öncelik gençlerimize iş bulmak olmalıdır” dedi. 

‘ÖZEL YAŞAMA MÜDAHALE’

Erdoğan’ın bu sözlerinin özel yaşama müdahale olduğunu belirten Doğan, “Özellikle kadınlara önce ‘kürtaj haramdır’, ‘3 çocuk yapın’ söylemlerinden sonra evlenme meselesiyle ilgili yaptığı bu açıklamalar özel yaşama müdahaledir” ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 5 yıldır evli olduğunu söyleyen Doğan, yaşadıkları maddi zorlukları sıralayarak, “Biz zaten kredi çekerek evlendik. 3 sene boyunca kredi borcumuzu ödedik. Evlenmiyor diyor ama her şey maddiyata bakıyor. Zaten insanların bir birikimi yok, malum ekonomi ortada. Evlenecek olan gençlerimiz de kredi çekerek evlenmek zorunda kalacaktır. Kredi faizleri de almış başını gidiyor. Hayat pahalılığı zaten malumunuz, o yüzden insanlar evlenemiyorlar. Bence yapılması gereken gençlere evlilik önermek yerine iş bulmak olmalı” diye konuştu.

GENÇLER İŞSSİZ

Üniversite mezunu olmasına rağmen geçici işlerde çalışarak yaşam mücadelesi yürüttüğünü söyleyen Nazım Soylu, Erdoğan’ın evlilikle ilgili sözlerine geçen günlerde açıklanan asgari ücret üzerinden cevap verdi. Soylu, “Asgari ücret 2 bin 324 TL. Yani açlık sınırının altında. Belirlenen bu rakamlarla bir kişi bile yaşamını idame edemezken, nasıl olur da bu ücretle iki kişi geçinecek?” diye sordu.

Ülkede 15 yıldır rant ekonomisi üzerinden iş gücü oluşturulduğunu dile getiren Soylu, “Ülke ciddi bir ekonomik krizin içinde. Milyonlarca genç işsiz. İş bulan gençler de rant ekonomisinin kurbanı olup, emek sömürüsüne tabi oluyor” dedi. 

‘GELECEK KAYGISI TAŞIYORUZ’

Erdoğan’ın daha önce evlenen çiftler için “3 çocuk yapın” söylemlerini hatırlatan Soylu, “Şimdi de bu söylemine, evliliğe 30 yaş sınırı getiriyor” diyerek tepki gösterdi. 

Gençlerin iş bulabilmek için yıllarca okul okuduğunu söyleyen Soylu, “Ailelerimiz yıllarca okuttuğu bizlere ‘Üniversiteyi bitirdin artık çalış’ der. Ama ya iş bulamıyoruz ya da bulduğumuz işlerden açlık sınırının altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla biz gençler olarak gelecek kaygısı taşıyoruz. Böyle bir ortamda da öyle söylediği gibi kimse 30 yaşında evlenemiyor. Çünkü gençler, evlense bile geçinemeyeceğini biliyor. Bir çocuğun masrafından haberdar mı bilmiyorum? Dolayısıyla önce gençleri geleceksizleştiriyorlar, sonra evlenin diyorlar. Bu da olacak bir şey değil. Önce iş sonra evlilik” şeklinde konuştu.

‘ŞAŞIRDIĞIMIZ BİR KONUŞMA OLMADI’

Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın kadınlara yönelik bir söylem olduğunun altını çizen Şeyma Çopur,  yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekerek, “Erdoğan’ın zaten kadınları ev içine sıkıştırıp, şiddet görmesine göz yumduğunun farkındayız. Dolayısıyla şaşırdığımız bir konuşma olmadı. Artık kadınlar olarak genç yaşta evlenmek istemiyoruz” dedi. 

‘ÇOK İRONİK’

Ülkede yaşanan intihar vakalarının birçoğunun asıl nedeninin ekonomik krizden kaynaklandığını söyleyen Çopur, “İktidar, bu duruma yönelik önlemler alması gerekirken, çözüm olarak işsizlik içinde boğuşan gençlere evliliği adres göstermesi çok ironik değil mi? Biz genç kadınlar olarak kendi ayaklarımız üzerinde durabilecek iş alanlarının artırılmasını istiyoruz” diye belirtti.